DI Byggeri

Store forskelle på investeringer i veje og bygninger på Sjælland og Lolland-Falster

Del
Der er stor forskel på, hvor mange penge kommunerne på Sjælland og Lolland-Falster bruger på at reparere huller i vejene, bygge nye institutioner eller renovere slidte plejehjem. Næstved og Sorø er med 1.690 kr. i gennemsnit pr. indbygger blandt de kommuner i hele landet, som investerer mindst i byggeri og asfalt, mens Lejre med investeringer på 4.880 kr. ligger en del højere end landsgennemsnittet.

Faxe Kommune bruger 2.190 kr. pr. indbygger på at bygge og vedligeholde bygninger og veje, mens flere af kommunerne på Sjælland og Lolland-Falster bruger mellem 2.400 og 2.700 kr. i gennemsnit pr. indbygger. Det gælder Solrød, Guldborgsund, Kalundborg, Greve og Ringsted. I den høje ende ligger Holbæk med 3.700 kr., Køge med 3.980 kr. samt Stevns med 4.050 kr. pr. indbygger.

Det viser en ny opgørelse fra Dansk Industri over kommunernes bygge- og anlægsinvesteringer i 2021.

Tallene siger ikke noget om, hvor stort et renoveringsbehov kommunerne på Sjælland og Lolland-Falster står overfor. Alligevel kan de store forskelle mellem kommunerne godt undre Jesper Toftebjerg Andersen, formand for DI Byggeri Sjælland og Lolland-Falster. Han mener, at kommunerne generelt bør kigge på energirenovering af kommunale bygninger og afsætte penge hertil i deres bygge- og anlægsbudgetter for de kommende år.

- Der er et stort potentiale forbundet med at energieffektivisere kommunale bygninger som fx institutioner og plejehjem. Det kræver investeringer – men fordelene er mange. Et mindre energiforbrug vil være positivt for kommunernes budgetter på længere sigt, for forsyningssikkerheden i Danmark og ikke mindst for klimaet. Det håber jeg, at kommunerne har blik for, siger han.

De 17 kommuner på Sjælland og Lolland-Falster brugte i gennemsnit 2.960 kr. på bygge- og anlægsinvesteringer i 2021, hvilket er ca. 300 kr. mindre end landsgennemsnittet. Regionen er dermed en af de landsdele, hvor kommunerne i gennemsnit investerer mindst pr. indbygger. Og det er en forskel, som Jesper Toftebjerg Andersen hæfter sig ved.

- Jeg er klar over, at kommunekasserne rundt omkring ikke bugner med penge. Alligevel mener jeg, at det er en fornuftig prioritering at investere i vedligeholdelse af kommunale bygninger og asfalt. Slidte institutioner og huller i vejene har betydning for, om folk har lyst til at blive boende et sted, og om det er muligt at tiltrække tilflyttere. Derfor håber jeg også, at der er politisk vilje i landsdelen til at bruge de fornødne midler på bl.a. renovering og ordentlige trafikforhold, siger Jesper Toftebjerg Andersen.

Kontakter

Formand for DI Byggeri Sjælland & Lolland-Falster Jesper Toftebjerg Andersen, telefon 40 21 75 65
Regional konsulent for DI Byggeri Sjælland & Lolland-Falster Anders H. Jensen, telefon 27 13 49 89

Billeder

Links

Information om DI Byggeri

DI Byggeri
H.C. Andersens Boulevard 18
1553 København V

3377 3377https://www.danskindustri.dk/brancher/di-byggeri/

DI Byggeri er et branchefællesskab for over 6.700 virksomheder inden for hele byggeriets værdikæde. Medlemsvirksomhederne beskæftiger knap 120.000 medarbejdere.

Læs mere: DI Byggeri

Følg pressemeddelelser fra DI Byggeri

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra DI Byggeri