DI Byggeri

Store forskelle på investeringer i veje og bygninger i Midt- og Vestjylland

Del
Der er stor forskel på, hvor mange penge de midt- og vestjyske kommuner bruger på at bygge nye institutioner, reparere huller i vejene eller renovere slidte plejehjem. Holstebro og Viborg er med ca. 1.900 kr. i gennemsnit pr. indbygger blandt de kommuner i hele landet, som investerer mindst i byggeri og anlæg, mens Ikast-Brande og Lemvig med investeringer på ca. 3.300 kr. ligger tæt på landsgennemsnittet.

Flere af de midt- og vestjyske kommuner bruger mellem 2.500 og 2.800 kr. pr. indbygger på at bygge og vedligeholde bygninger og veje. Det gælder Skive, Ringkøbing-Skjern, Herning og Struer.

Det viser en ny opgørelse fra Dansk Industri over kommunernes bygge- og anlægsinvesteringer i 2021.

Tallene siger ikke noget om, hvor stort et renoveringsbehov de midt- og vestjyske kommuner står overfor. Bo Knudsen, formand for DI Byggeri Midt Vest, bemærker alligevel, at der er store forskelle i kommunernes investeringsniveau. Han opfordrer til, at kommunerne generelt prioriterer energirenovering i deres bygge- og anlægsbudgetter for de kommende år.

- Set i lyset af den nuværende energikrise og de stigende priser er det oplagt, at kommunerne fokuserer på energieffektivisering, når de prioriterer midler til bygge- og anlægsinvesteringer. Både fordi et mindre energispild på sigt kan give besparelser i kommunernes udgifter til varme, el og gas – men også fordi vi i det lidt større perspektiv skal gøre Danmark uafhængig af russisk gas, udtaler han.

De otte kommuner i Midt- og Vestjylland brugte i 2021 i gennemsnit 2.500 kr. på bygge- og anlægsinvesteringer, hvilket er ca. 700 kr. mindre end landsgennemsnittet. Regionen er dermed en af de landsdele, hvor kommunerne i gennemsnit investerede mindst pr. indbygger. Og det er en forskel, som Bo Knudsen hæfter sig ved.

- Jeg er helt med på, at der venter en benhård økonomisk prioriteringsøvelse ude i kommunerne. Men det er vigtigt at huske på, at besparelser på vedligeholdelse af veje, skoler og plejehjem er en kortsigtet løsning, som i det lange løb kan koste kommunerne dyrt i fremtidige reparationer. Derfor håber jeg også, at der er politisk vilje til at prioritere energioptimering og vedligeholdelse af de kommunale bygninger og veje i de kommende års budgetter, siger Bo Knudsen.

Kontakter

Formand for DI Byggeri Midt- og Vestjylland Bo Knudsen, telefon 22 72 73 69
Regional konsulent for DI Byggeri Midt- og Vestjylland Anders Holm, telefon 31 34 12 66

Links

Information om DI Byggeri

DI Byggeri
H.C. Andersens Boulevard 18
1553 København V

3377 3377https://www.danskindustri.dk/brancher/di-byggeri/

DI Byggeri er et branchefællesskab for over 6.700 virksomheder inden for hele byggeriets værdikæde. Medlemsvirksomhederne beskæftiger knap 120.000 medarbejdere.

Læs mere: DI Byggeri

Følg pressemeddelelser fra DI Byggeri

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra DI Byggeri