L&F

Stor vækst i antallet af økologiske landmænd

Del

Danske landmænd vil i stigende grad omlægge til økologisk landbrug. I alt vil 1.128 landmænd næste år omlægge cirka 40.000 hektar til økologi, viser ny opgørelse fra Miljø- og Fødevareministeriet. Stigende efterspørgsel og fordelagtige priser er en stor del af forklaringen, mener formand for Landbrug & Fødevarers Økologisektion.


Det er ikke kun forbrugerne der i stigende grad vil økologien. Flere danske landmænd vælger nu også at omlægge til økologisk produktion. 1.128 landmænd har i år søgt om støtte til at omlægge til økologi eller udvide deres økologiske areal.

Det betyder at det økologiske areal i år og næste år vil vokse med henholdsvis 21.000 og 40.000 hektar - en samlet vækst på 34 pct. Det viser nye tal fra Miljø- og Fødevareministeriet.

Formand for Landbrug & Fødevarers økologisektion, Hans Erik Jørgensen, hilser de mange nye økologer velkomne:

- Det er bare så fedt! For jo flere økologer, der er, jo bedre er mulighederne for at samarbejde og sparre med hinanden, siger han.

Ifølge økologiformanden spiller den stigende efterspørgsel på økologiske varer – både herhjemme og på eksportmarkederne – samt de fordelagtige priser, økologerne får for deres produkter, en stor rolle for mange, der vælger at lægge om.

- Jeg glæder mig over alle de nye kolleger, der vælger at blive økologer. De vil øge mulighederne for samhandel, og det er rigtig vigtigt for os økologer, siger Hans Erik Jørgensen.

I 2015 steg salget af økologiske varer med 12 pct. i butikkerne, så det i alt udgør syv milliarder kroner. Og en undersøgelse fra analyseinstituttet Nielsen, viser, at der i årets første seks måneder er sket en stigning på 18 pct. i forhold til samme periode sidste år.

En af de landmænd der nu har valgt at prøve kræfter med økologien er 54-årige Ejvind Lauridsen, der har været konventionel mælkeproducent siden 1987. Han begyndte omlægning af sin jord 1. september sidste år og omlægning af køerne 1. september i år:

- Mine køer har altid været ude på græs, men jeg skal ikke lægge skjul på, at det er et spørgsmål om kroner og ører, der har gjort, at jeg har lagt om. Jeg kan se, at der er stor efterspørgsel på økologisk mælk, og jeg vil gerne være med til at lave dét, forbrugerne vil have, siger Ejvind Lauridsen, der kommer fra Årre i nærheden af Varde.

Ifølge Ejvind Lauridsen er der mange udfordringer forbundet med at omlægge til økologi, men han får god rådgivning både fra de lokale økologikonsulenter og fra de erfa-grupper, han deltager i.

- Der er mange love og regler, du skal sætte dig ind i, når du beslutter dig for at lægge om. Hvordan dyrker jeg jorden, så jeg får mindst mulig ukrudt? Hvilke afgrøder skal jeg dyrke? Og hvordan skal rotationen mellem dem være? Derfor bliver jeg helt automatisk en bedre planteavler af det her, siger Ejvind Lauridsen, der glæder sig til livet som økologisk mælkeproducent.


Yderligere oplysninger:
Hans Erik Jørgensen, formand for Landbrug & Fødevares Økologisektion via


Mille Marie Christensen, pressekonsulent, Landbrug & Fødevarer, tlf: 61702047, mail: mic@lf.dk

Information om L&F

L&F
L&F
Axeltorv 3, 1. sal
1609 København V

3339 4000http://www.lf.dk/
Landbrug & Fødevarer er erhvervsorganisation for landbruget, fødevare- og agroindustrien. Med en eksport på 156 milliarder kroner årligt og med 169.000 beskæftigede repræsenterer vi et af Danmarks vigtigste eksporterhverv. Ved at nytænke og synliggøre erhvervets bidrag til samfundet sikrer vi vores medlemmer en stærk placering i Danmark og globalt.

Følg pressemeddelelser fra L&F

Ved at skrive dig op her, vil du modtage pressemeddelelser på mail når de udsendes. Indtast din mail og følg instruktionerne. Det er ligeså let at melde sig fra igen.

Flere pressemeddelelser fra L&F

Jyske virksomheder nupper priserne ved årets Vækstkonference22.9.2017 15:12pressemeddelelse

For sjette år i træk deles der priser ud til landets bedste fødevare- og agrovirksomheder ved Vækstkonferencen, der i år har slået deltagerrekord. 350 direktører og ledere fra landbrug og fødevareklyngen er i dag samlet til årets Vækstkonference i Odense, hvor der diskuteres både produktion, ledelse og salg. Det er Landbrugsavisen, der i samarbejde med Landbrug & Fødevarer, Dansk AgroIndustri, Danish Food Cluster og Dansk Maskinhandlerforening afholder konferencen for sjette år i træk. - Vi er ekstremt glade for konferencens udvikling. Vores idé om at bryde med traditionelle rammer og holde konferencen hos en af klyngens virksomheder, har vist sig at give konferencen den helt rigtige profil. I år kan vi melde udsolgt, hvilket er en helt fantastisk milepæl, siger Jacob Teilmann Andersen, vicedirektør hos LandbrugsMedierne. Temaet for årets konference er digitalisering og teknologisk udvikling i fødevareklyngen. Det holder adm. direktør i Landbrug & Fødevarer, Karen Hækkerup, bla

Fødevareklyngen offentliggør ny forskningsstrategi20.9.2017 07:00pressemeddelelse

Landbrug & Fødevarer, DI Fødevarer og ti store virksomheder fra fødevareklyngen præsenterer i dag samlet en ny strategi for fødevareforskning. Der er brug for et øget fokus på forskning og innovation i fødevareklyngen, hvis Danmark også i fremtiden skal bryste sig af at være en af verdens stærkeste fødevareklynger. Sådan lyder det i ny fødevareforskningsstrategi gældende frem mod 2030, som L&F, DI Fødevarer og virksomheder som Arla, Danish Crown, Chr. Hansen, KMC og Foss offentliggør i dag. - Faldende bevillinger til den strategiske fødevareforskning kan risikere at sætte en stopper for væksten i fødevareklyngen. Det scenarie må vi for alt i verden ikke ende i, siger Karen Hækkerup, adm. direktør i Landbrug & Fødevarer. - I 2030 vil der være 1 mia. flere munde at mætte i verden, og hvis den danske fødevareklynge kan blive verdensbefolkningens foretrukne forsyner af sikre, bæredygtige og kvalitetssikre fødevarer, så har vi her en mulighed for et nyt væksteventyr. Den chance

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter, og finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum