Stor sejr: Det frie grønne valg i offentlige køkkener rykker nærmere

Dansk Vegetarisk Forening har i over 5 år kæmpet for, at alle skal have mulighed for at vælge et nærende plantemåltid i alle landets offentlige køkkener.
Torsdag skete der et reelt gennembrud i den kamp. Foranlediget af SF vil et flertal i Folketinget bestående af SF, Socialdemokratiet, Radikale, Enhedslisten og Kristendemokraterne pålægge regeringen "inden udgangen af 2022 at undersøge muligheden for at indføre en 100 pct. plantebaseret valgmulighed" i de offentlige køkkener.
En valgmulighed, som for længst er blevet indført ved lov flere andre steder i verden, bl.a. i Portugal og i Californien samt på New Yorks hospitaler.
Et beslutningsforslag om den grønne valgmulighed – der blev til på baggrund af et populært borgerforlslag – er tidligere blevet nedstemt i Folketingssalen. Med torsdagens vedtagelsestekst står det det imidlertid klart, at et flertal i Folketinget anerkender, at klodens fødevaresystemer, ikke mindst den animalske produktion, har en væsentlig betydning for klima, miljø og sundhed.
I Dansk Vegetarisk Forening er man derfor ovenud tilfreds med den politiske udvikling.
“Det her handler om borgernes grundlæggende ret til at få et sundt og nærende måltid, når man f.eks. er indlagt på sygehuset og ikke ønsker at spise animalske produkter. Det kan ikke være rigtigt, at landets 180.000 vegetarer og veganere samt alle andre, der gerne vil have et grønt måltid, ikke altid får den mulighed. Derfor vil vi gerne sige en stor tak til partierne, som signalerer, at tiden nu er kommet til at sikre danskernes frie grønne valg,” siger generalsekretær Rune-Christoffer Dragsdahl.
Borgere bliver svigtet groft
Mange borgere har i de senere år henvendt sig til DVF og bedt om foreningens hjælp, fordi de har manglet en plantebaseret mulighed på bl.a. hospitaler, på plejehjem og i daginstitutioner. Konsekvensen er, at indlagte vegetarer og veganere bliver spist af med utilstrækkelige måltider, at ældre føler sig presset til at spise kød på plejehjemmene, og veganske børnefamilier sidder i klemme i daginstitutionernes kostordninger.
Dansk Vegetarisk Forening har på baggrund af dette taget initiativ til retssager på vegne af flere borgere, der er blevet diskrimineret. Retssager, som først har været omkring Ankestyrelsen, og som nu er på vej gennem retssystemet.
“Lige nu bliver de borgere svigtet groft, fordi et flertal i Folketinget hidtil ikke har villet imødekomme borgernes frie valg. Danskerne bakker i stor stil op om indførelsen af en grøn valgmulighed. Og derudover er plantebaserede måltider langt mere klimavenlige, så vi har meget svært ved at se argumenterne for ikke at indføre en grøn valgmulighed,” siger Rune-Christoffer Dragsdahl.
Undersøgelser fra Coop Analyse, viser, at halvdelen af danskerne mener, at vegetariske måltider altid bør være tilgængelige i offentlige institutioner, mens kun et lille mindretal er imod. Denne opbakning er stigende, og det samme er antallet af danskere, der selv ønsker at spise mindre kød.
SF: Folketinget har hængt i bremsen
SF’s fødevareordfører Carl Valentin, der sammen med partifællen Signe Munk har foranlediget dagens vedtagelse, er stolt over, at det er lykkedes SF at få flertal til at pålægge regeringen at undersøge muligheden for en plantebaseret valgmulighed.
”Alle skal kunne vælge et 100 pct. plantebaseret måltid i de offentlige køkkener. Både fordi det selvfølgelig bør være en ret at kunne spise vegetarisk og vegansk i det offentlige, men også fordi vi går glip af en kæmpe frivillig omstilling i dag, hvor mange, der egentlig gerne vil skære ned på det animalske, reelt ikke har muligheden i deres hverdag,” siger Carl Valentin og fortsætter:
“Folketinget har alt for længe hængt i bremsen, til trods for at eksperterne i Klimarådet siger fuldstændig klart, at danskernes kødindtag er alt, alt for højt”.
Nøgleord
Kontakter
Rune-Christoffer Dragsdahl
Generalsekretær, Dansk Vegetarisk Forening
rc (at) vegetarisk.dk / Tlf 50 56 18 17
Billeder


Links
Information om Dansk Vegetarisk Forening
Dansk Vegetarisk Forening (DVF) arbejder for at udbrede vegetarisk levevis samt oplyse om fordelene ved at skære ned på animalske produkter – såvel for dyr og mennesker som af hensyn til global bæredygtighed. Vi samarbejder med erhvervsliv, forskere, politikere, myndigheder og andre organisationer om at gøre verden grønnere. Vi er en forening for vegetarer, veganere og alle andre, der støtter plantebaseret levevis. Vi tror på, at hvert eneste plantebaserede måltid gør en forskel.
Følg pressemeddelelser fra Dansk Vegetarisk Forening
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Dansk Vegetarisk Forening
Plant Food Festival: Kom med og se, hvorfor alle taler om plantebaseret mad23.10.2025 05:58:00 CEST | Pressemeddelelse
Øksnehallen i København bliver fyldt med smagsoplevelser, inspiration og grønne løsninger, når Plant Food Festival åbner dørene for tusindvis af besøgende – og der er gratis adgang.
Første supermarkeder i Danmark sætter mål for planteproteiner30.9.2025 08:22:00 CEST | Pressemeddelelse
Lidl Danmark og Wolt Market vil fremover måle og følge andelen af plantebaserede proteiner i salget. Vegetarisk Forening håber, at andre kæder vil følge eksemplet.
European Farmers meet Hollywood at Plant Food Summit in Copenhagen25.9.2025 07:43:56 CEST | Press release
On 20-21 October, Copenhagen will become the center of the debate on the future of food systems when the EU Presidency conference, Plant Food Summit, brings together participants from all across Europe at the Royal Danish Playhouse.
Hollywood møder europæiske landmænd til plantebaseret topmøde i København25.9.2025 07:43:56 CEST | Pressemeddelelse
København bliver den 20.-21. oktober centrum for debatten om fremtidens fødevaresystem, når EU-formandskabskonferencen Plant Food Summit samler hundredevis af deltagere fra hele Europa i Skuespilhuset.
“Den smager pissegodt”: Plantebaseret burger overrasker på populær sønderjysk grillbar29.7.2025 05:53:00 CEST | Pressemeddelelse
Hos grillbaren Drej Ind i Jels sælger de stadig masser af kød – men en ny plantebaseret burger overrasker både ejer og stamkunder. Den traditionelle grillbar har knækket en del af koden til, hvordan man kan sælge flere grønne retter.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum