Salling Group

Stor indsats mod plastforurening: 44 millioner vatpinde af plast fjernes fra butikshylderne

Del

føtex stopper nu for salg af vatpinde af plast. Ifølge WWF Verdensnaturfonden er vatpinde af plast på top 10 over plastprodukter, der ligger og flyder på de europæiske strande og i vandet, hvor havets dyr forveksler plastik med mad.

Et årligt salg på mere end 44 millioner vatpinde af plast fjernes nu fra butikshylderne i Danmark, når føtex stopper for salg af vatpinde af plast. Plastpindene udgør et meget stort problem for naturen, fordi de ofte skylles ud i toilettet. Mange ryger gennem rensningsanlæggenes filtre og ender i havene. Her nedbrydes de til mikroplastik og skarpe stumper, der kan være dødelige for dyrene. føtex erstatter nu vatpindene af plast med vatpinde fremstillet af papir, der nemmere nedbrydes og ikke udgør en direkte fare for naturen.

- Vatpinde af plast er et meget stort problem for naturen, fordi alt for mange ender ude i havet. Derfor fortsætter vi nu vores arbejde med at fjerne unødvendige plastikprodukter fra føtex-butikkerne ved at udfase vatpinde af plast. Vi har langt bedre alternativer klar, og dem kan kunderne allerede nu vælge i stedet for, siger Thor Jørgensen, direktør for føtex.

Udfasningen af vatpinde af plast er endnu et skridt i føtex’ indsats for i samarbejde med WWF Verdensnaturfonden at fjerne al unødvendig plastik fra supermarkederne. Således meldte føtex for nyligt ud, at engangsservice og sugerør af plast senest fra nytår ikke længere kan købes i føtex’ mere end 100 varehuse. Sammen med fjernelsen af vatpinde betyder det et farvel til et samlet årligt salg på mere end 69 millioner stykker engangsplast, der har stor risiko for at ende i naturen.

- I WWF Verdensnaturfonden kæmper vi hver dag for at fjerne plastik fra naturen. Det er nødvendigt. Sammen med føtex og Dansk Supermarked Group har vi sat ambitiøse mål for at fjerne unødvendig plast fra supermarkederne. Føtex stop for salg af vatpinde af plast er et nødvendigt og fornuftigt skridt i kampen imod plastikforurening, siger Bo Øksnebjerg, der er generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden.

Dyrene forveksler plast med mad
I samarbejdet med WWF Verdensnaturfoden forpligter føtex og de øvrige dagligvarekæder i Dansk Supermarked Group, Bilka, Netto og Salling, sig til at udfase al engangsplast senest i løbet af 2021. Ifølge WWF Verdensnaturfonden er vatpinde af plast på top 10 over plastprodukter, der ligger og flyder på de europæiske strande.

- Vi finder vatpinde af plast overalt i de danske farvande, og så langt væk som ved Sydpolen driver der vatpinde rundt. Havets dyr forveksler plastik med mad, og vi ved desværre, at over 700 arter har spist plastik – også truede dyr som store havskildpadder. Vatpinde hører hjemme i skraldespanden, ikke i naturen, siger generalsekretær Bo Øksnebjerg fra WWF Verdensnaturfonden.

Direktør Thor Jørgensen fra føtex understreger, at prisen på de nye vatpinde af papir matcher den hidtidige plastpind og dermed er på niveau med discountpriser for vatpinde af plast.

- Vi håber og tror på, at vores kunder vil være med til at tage endnu et skridt mod udfasningen af unødvendigt engangsplast. Derfor er det også vigtigt for os, at vi tilbyder dem et konkurrencedygtigt og alternativ af papir. Vi får jo ikke bekæmpet plastforurening, hvis vi blot sender kunderne over i en anden kæde, der fortsætter med at sælge billige plastpinde, siger Thor Jørgensen.

føtex forventer, at sidste del af det nuværende parti af vatpinde af plast er solgt til august, hvor de dermed er helt væk fra hylderne. føtex og WWF Verdensnaturfonden opfordrer til, at man under alle omstændigheder ændrer måden, man skiller sig af med vatpinde på og ikke skyller dem ud i toilettet.

Med 101 varehuse fordelt over hele landet er føtex Danmarks største varehuskæde. Stop for vatpinde af plast gælder for alle føtex’ varehuse inklusiv føtex food.

 

Om fjernelse af vatpinde af plast i føtex:

 • føtex udfaser vatpinde lavet af plast fra kædens mere end 100 varehuse. Dermed fjernes et årligt salg på mere end 44 millioner vatpinde af plast fra butikshylderne i Danmark.
 • Kunderne kan allerede nu købe vatpinde lavet af bæredygtigt, FSC-certificeret papir samt en økologisk variant som er GOTS- og Ecocert-mærket. føtex indfører også en ny papirvariant, som matcher prisen på vatpinden af plast og er på niveau med discountpriser for vatpinde af plast.
 • føtex forventer at vatpinde af plast vil være helt væk fra hylderne til august, når de sidste fra det nuværende parti er solgt.
 • Vatpinde bør under ingen omstændigheder skylles ud i toilettet. De bør smides i skraldespanden og bortskaffes sammen med det almindelige husholdningsaffald.
 • Initiativet er en del af et nyt 5-årigt samarbejde mellem Dansk Supermarked Group – der driver dagligvarekæderne føtex, Bilka, Netto og Salling – og WWF Verdensnaturfonden om at udfase plast, hvor det er muligt, og sikre, at mest mulig plast genanvendes.
 • Vatpinde er ifølge WWF Verdensnaturfonden en betydelig kilde til plastikforurening af havet og naturen. Vatpindene kan ende i havet, fordi de ofte skylles ud i toilettet. På grund af deres lille størrelse er der risiko for, at de ikke fanges i rensningsanlæggene og derfor kan ende i havene.
  Det tager flere hundrede år for naturen at nedbryde en vatpind som ofte kun har været brugt i få minutter eller få sekunder.
 • Vatpinde udgør så stor en del af plastforureningen af havene, at EU nu overvejer at indføre et forbud mod vatpinde af plast sammen med en række andre varer af engangsplast.
 • Antal vatpinde af plast, der sælges i føtex pr år (cirkatal): I alt godt 44 millioner styk
 • Engangsservice af plast – antal styk, der sælges i føtex pr år og er fjernet fra hylderne senest til nytår (cirkatal): I alt godt 25 millioner styk.


Om Dansk Supermarked Group og WWF Verdensnaturfondens partnerskab:

DSG forpligter sig til:

 • At kæmpe for, at plastik fra vores varer, butikker og logistik ikke ender i naturen

DSG vil:

 • Bruge mindre plast og andre emballagetyper
 • Sikre bedre genbrug af plastik
 • Give mere information og flere valgmuligheder til vores kunder omkring plastik og emballage generelt

DSG målsætning:

 • Al plast brugt til transport af vores varer vil blive genbrugt eller genanvendt inden 2020
 • Al emballage på egne varemærker skal være 100% genanvendeligt inden 2023
 • Al engangsplastik udfases senest i løbet af 2021
 • Bevidst brug af mikroplastik i egne varer udfases

Kontakter

Billeder

Information om Salling Group

Salling Group
Salling Group
Rosbjergvej 33
8220 Brabrand

87 78 50 00https://sallinggroup.com/

Med kæder som føtex, Bilka, Netto, Salling, BR og Wupti arbejder vi i Salling Group for at gøre hverdagen bedre gennem gode indkøbsoplevelser, muligheder for job i hele landet og lettere vej til en ansvarlig livsstil. Cirka 50.000 dedikerede kolleger i Tyskland, Polen og Danmark servicerer hver uge 11 millioner kunder.

Fordi vi er 100% ejet af Salling Fondene år, går en del af vores overskud tilbage til samfundet. Siden 2012 har Salling Fondene doneret mere end 1 mia. kroner til uddannelse, kultur, sport, socialt arbejde og andre gode formål.

Følg pressemeddelelser fra Salling Group

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Salling Group

Salling Group leverer rekordresultat og accelerer strategiske indsatsområder i uforudsigeligt Corona-år21.4.2021 11:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Omsætningsrekord og koncernens højeste underliggende resultat nogensinde sendte Salling Group styrket ud af 2020. Omsætningen voksede sidste år til 60,9 mia. kr., mens EBIT steg til 2,8 mia. kr. svarende til en EBIT-margin på 4,6%. Trods Corona-pandemien fastholdt Salling Group fokus på den strategiske udvikling med markante investeringer i fødevarer online, ekspansion i Polen samt fortsat udvikling og fornyelse af butikker, lagre og sortiment til gavn for vores kunder.

Netto lancerer Danmarks første klimamærkning og tester kundernes lyst til at handle mere klimavenligt8.4.2021 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Som den første butikskæde i Danmark vil Netto hjælpe kunderne med at træffe mere klimabevidste valg gennem en klimamærkning af fødevarer. Det sker i en pilottest i udvalgte butikker, hvor skiltning og mærkning af produkterne guider kunderne til de mindre klimabelastende alternativer. Ambitionen er, at det kan bidrage til en fælles klimamærkning på tværs af detailhandlen, som kan medvirke til at reducere Danmarks samlede CO2-udledning.

Nu gemmes tobakken væk i alle butikker: I føtex, Bilka og Netto har det resulteret i 116 mio. færre solgte cigaretter31.3.2021 09:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Erfaringerne viser, at det virker at skjule smøgerne. Siden Salling Group som de første i 2018 valgte at gemme cigaretterne væk på eget initiativ, er der røget 116 mio. færre cigaretter over disken i føtex, Netto og Bilka. Den 1. april skal tobakken være gemt i samtlige butikker, kiosker og tankstationer, og Salling Group glæder sig over, at alle gennem den nye lovgivning skal bidrage til ambitionen om en røgfri generation i 2030.

Så er føtex i luften med hjemmelevering af dagligvarer19.3.2021 08:35:00 CET | Pressemeddelelse

føtex åbner for hjemmelevering af dagligvarer i hele hovedstadsområdet. Det sker efter en ambitiøs, omfattende og succesfuld testfase. Dermed kan alle københavnere få leveret dagligvarer helt hjem foran hoveddøren fra den velkendte supermarkedskæde, der har ambitioner om at skabe landets bedste online-tilbud, når det kommer til hjemmelevering, med særlig fokus på både service, kvalitet og pris.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum