Stor afstand mellem studie og bolig øger risikoen for frafald
Hvert år står tusinder af nye studerende i bolignød, når de flytter til en ny by for at begynde at studere.
Ifølge en ny undersøgelse fra Danmarks Evalueringsinstitut, EVA, er ca. hver femte nye studerende bekymrede for deres boligsituation forud for studiestart. Bekymringen er størst blandt universitetsstuderende og blandt studerende i Hovedstadsregionen.
Og boligforhold har faktisk betydning for de studerendes studieliv. Analysen viser, at studerende med lang transporttid og høj grad af boligbekymring er mere frafaldstruede end andre studerende.
Afstand øger frafaldsrisiko
Afstanden mellem bolig og studie er ifølge undersøgelsen en af de faktorer vedrørende de studerendes boligforhold, der har en klarsammenhæng med frafald. Således vil sandsynligheden for frafald være 5 % højere for en studerende med 20 minutters rejsetid til studiet end for ellers identiske studerende på den samme institution, der har 10 minutter til studiet.
”Ofte lyder argumentet, at studerende, der mangler bolig, blot skal være villige til at flytte længere væk fra deres studiested, men analysen peger på, at en lang transporttid gør det sværere for dem at gennemføre studiet”, forklarer Bjarke T. Hartkopf, der er chefkonsulent på Danmarks Evalueringsinstitut.
Og det kan der være flere mulige forklaringer på: ”Det kan skyldes, at udgifterne til transport er højere, når man bor længere fra studiet, men det kan også handle om, at rejsetiden tager tid fra andre aktiviteter fx tid på læsesal eller at afstanden gør det sværere at deltage i gruppearbejde eller sociale aktiviteter på studiet”, fortsætter han.
Flytning hænger sammen med lavere frafaldsrisiko
Studerende, der flytter i forbindelse med studiestart, har derimod mindre risiko for at falde fra i løbet af det første år, som er den periode EVA har undersøgt. At flytte i forbindelse med studiestarten hænger sammen med 14 % lavere frafaldssandsynlighed sammenlignet med ikke at flytte.
”Vi ser, at frafaldssandsynligheden falder, hvis man flytter i forbindelse med studiestart. Det kan skyldes, at man på den måde får tilpasset boligsituationen til sit studieliv, men der kan også være andre variable i spil fx at de mest motiverede studerende også er dem, der flytter”, forklarer chefkonsulent Bjarke T. Hartkopf.
Mange tusinde studerende er bekymrede for deres boligsituation
Langt størstedelen af de nye studerende er trygge ved deres boligforhold. Faktisk angiver 8 ud af 10, at de slet ikke eller kun i mindre grad er bekymrede over deres boligsituation forud for studiestart. Efter et år gælder dette for hele 9 ud af 10. Alligevel mener EVA’s chefkonsulent, at der er grund til at tage de studerendes boligbekymringer alvorligt:
”Der optages mere end 60.000 unge på en videregående uddannelse hvert år. 20 procent af dem er stadig en meget stor gruppe”, forklarer han, ”og på baggrund af analysen ved vi nu, at denne gruppe af studerende med boligbekymringer er mere frafaldstruede”.
Nøgleord
Kontakter
Karen DichKommunikationskonsulent
Tlf:35 25 47 38kad@eva.dkLinks
Information om Eva - Danmarks Evalueringsinstitut
EVA - analyser, redskaber og udvikling, der styrker uddannelser og dagtilbud.
Følg pressemeddelelser fra Eva - Danmarks Evalueringsinstitut
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Eva - Danmarks Evalueringsinstitut
Unge vælger professionsuddannelser for at gøre en forskel men nogle fravælger dem på grund af arbejdsvilkår15.3.2025 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
En ny analyse fra EVA viser, at den vigtigste motivation for at søge ind på uddannelserne til lærer, pædagog, sygeplejerske og socialrådgiver er muligheden for at gøre en forskel for andre. Samtidig er arbejdsvilkår og løn fortsat blandt de mest udbredte grunde til, at nogle unge fravælger uddannelserne.
Hver fjerde ufaglærte har lyst til en erhvervsuddannelse – men kun en halv procent gennemfører årligt27.2.2025 08:03:00 CET | Pressemeddelelse
Ny EVA-undersøgelse viser, at hver fjerde ufaglært har lyst til at tage en erhvervsuddannelse, mens to ud af tre vurderer, at det vil gavne deres muligheder på arbejdsmarkedet. Men kun en halv procent af de ufaglærte bliver årligt faglærte. Til gengæld er der flere, der tager de kortere AMU-kurser.
Flere ansatte i daginstitutionerne – stadig en tredjedel medhjælpere uden pædagogisk uddannelse29.1.2025 13:24:17 CET | Pressemeddelelse
Ny analyse viser, at daginstitutionerne har fået mere pædagogisk personale. En del er medhjælpere, der ser ud til at komme direkte fra gymnasiet. Derfor bør kommunerne styrke indsatserne for at opkvalificere medhjælperne sideløbende med, at de fortsat arbejder for at tiltrække mere uddannet pædagogisk personale, siger Dina Theis Madsen, chef for enheden for dagtilbud på EVA.
Ny undersøgelse: Forældre ønsker mere dialog med pædagogisk personale25.9.2024 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Leger Sigurd altid alene, når han er på legepladsen? Og er det en udfordring for Carla, at hun ikke har et større ordforråd? En god dialog om barnet er afgørende for et velfungerende forældresamarbejde. Sådan siger både ledere og forældre i daginstitutioner i ny undersøgelse fra EVA, der samtidigt peger på betydningen af at tænke mulighederne for en god dialog grundigt igennem.
Ny kortlægning: Hvem er lærerne i grundskolen?12.8.2024 05:01:00 CEST | Pressemeddelelse
Elever i folkeskolen og fri- og privatskoler møder lærere med mange forskellige uddannelsesbaggrunde, men hvem er lærerne, hvor mange af dem er 4.g’ere, der kommer direkte fra gymnasiet, og hvilken baggrund har meritlærerne? Det har EVA kortlagt i en ny rapport.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum