Danmarks Statistik

Stigende regionale forskelle i disponible indkomster

Del

Ny analyse viser, at det i høj grad er samme landsdele, der ligger i top og bund med hensyn til gennemsnitlig indkomst, som for 20 år siden.

Danmarks Statistik udgiver i dag en analyse, der undersøger udviklingen i de gennemsnitlige disponible indkomster og erhvervsindkomster i de forskellige landsdele fra 1994 til 2014 og sammenkobler udviklingen med den regionale produktion (BNP pr. indbygger).

Analysen er del af grundlaget for Danmarks Statistiks Folkemøde-event Bør der gribes ind i den regionale udvikling?, hvor bl.a. social- og indenrigsminister Karen Ellemann og KL-formand Martin Damm sidder i et panel, der debatterer spørgsmålet. Læs mere om eventet her: www.dst.dk/fm16program.

Analysens hovedkonklusioner:

 • Forskellene i de regionale disponible indkomster er blevet større gennem de seneste 20 år. Det samme gælder de regionale forskelle mellem den økonomiske aktivitet (BNP) pr. indbygger.
 •  
 • Det er i høj grad de samme landsdele, der ligger i toppen og bunden i 1994 og 2014 med hensyn til BNP og indkomst.
 •  
 • De regionale indkomstforskelle er mindre for disponible indkomster end for erhvervsindkomster, da skatter og indkomstoverførsler er med til at mindske de regionale uligheder.
 •  
 • Der er blevet markant større regionale forskelle i formueindkomsterne, mens der er blevet mindre regionale forskelle i de private pensioner.
 •  
 • Pendlingen flytter indkomster fra særligt København til andre landsdele. Pendlingen betyder, at det høje BNP i København bliver til indkomst for folk, som bor udenfor.
 •  
 • I 2014 er de gennemsnitlige erhvervsindkomster og disponible indkomster højest i Nordsjælland, mens BNP pr. indbygger er højest i København og omegn.

Du kan hente analysen her www.dst.dk/ext/formid/indkomstforskelle. Hvis du har spørgsmål eller brug for kommentarer, er du velkommen til at kontakte Anne Kaag Andersen, tlf. 39 17 32 27, aka@dst.dk.

Nøgleord

Information om Danmarks Statistik

Danmarks Statistik
Danmarks Statistik
Sejrøgade 11
2100 København Ø

39 17 39 17http://www.dst.dk

Danmarks Statistik er den centrale myndighed for dansk statistik. Vores opgave er at indsamle, bearbejde og offentliggøre statistiske oplysninger om det danske samfund.

Følg pressemeddelelser fra Danmarks Statistik

Skriv dig op her og modtag pressemeddelelser på mail. Indtast din mail, klik på abonner og følg instruktionerne i den udsendte mail.

Flere pressemeddelelser fra Danmarks Statistik

Ida og William er de mest populære navne til nyfødte6.7.2018 08:54pressemeddelelse

Ida er for første gang nummer et, som det mest populære navn til nyfødte piger. I 2017 fik 16 ud af 1.000 nyfødte piger navnet Ida. Det viser navnestatistikken fra Danmarks Statistik, som udkommer i dag. ”Fornavnet Ida har formået at holde sig i top-otte igennem de seneste 15 år, men det er første gang, det indtager førstepladsen,” siger Dorthe Larsen, der er ansvarlig for navnestatikken. For drengenes vedkommende er det til gengæld den gamle klassiker, William, der er tilbage på førstepladsen. ”Fornavnet William hænger meget standhaftigt fast i førstepladsen hos drengene. Kun en smuttur omkring femtepladsen i 2016 har der været, ellers har William ligget på førstepladsen siden 2010. Det er ret bemærkelsesværdigt,” siger Dorthe Larsen. De nybagte forældre har dog lidt forskellige favoritter, alt efter i hvilken af Danmarks 11 landsdele de bor. Det gælder særligt de forældre, der skulle vælge pigenavne. ”På trods af Ida’s placering i top i 2017, ligger navnet kun på førstepladsen i Østj

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter, og finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum