AE - Arbejderbevægelsens Erhvervsråd

Stigende energipriser og krig kan dæmpe væksten med ét procentpoint i 2022

Del
BNP kan vokse ét procentpoint mindre og beskæftigelsen være 13.500 personer mindre på grund af stigende energipriser og krig, viser analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

KONJUNKTURUDVIKLING

Stigende energipriser og øget usikkerhed om fremtiden som følge af den russiske invasion i Ukraine medfører lavere vækst og færre beskæftigede end ellers.

Sådan lyder konklusionen i ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, der har foretaget en konsekvensberegning i den makroøkonomiske model ADAM, som blandt andet også Finansministeriet benytter.

Beregningen viser, at de stigende energipriser og krigen vil betyde, at væksten i BNP vil være cirka ét procentpoint lavere i 2022 end ellers. Derudover vil beskæftigelsen være cirka 13.500 personer lavere end ellers.

”Den danske økonomi og arbejdsmarkedet er fortsat i god gænge, men de stigende energipriser og den russiske invasion af Ukraine kommer til at sætte sit aftryk,” siger Sofie Holme Andersen, cheføkonom i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

”Den russiske invasion afføder en masse usikkerhed blandt forbrugere og investorer både herhjemme og i udlandet, og det giver lavere vækst, fordi de vil være mere tilbageholdende med at bruge penge,” siger Sofie Holme Andersen.

”Samtidig med krigen i Ukraine er priserne på energi steget siden efteråret. Det vil på den ene side øge virksomhedernes omkostninger, mens forbrugerne formentligt vil bruge færre penge på alt andet end energi og fødevarer,” siger Sofie Holme Andersen.

”De stigende energipriser og den større usikkerhed både herhjemme og i de øvrige Europa betyder, at virksomhederne kommer til at sælge mindre. Det kan betyde, at virksomhederne ansætter færre medarbejdere, end de ellers ville have gjort,” siger Sofie Holme Andersen.

Analysens hovedkonklusioner

  • Stigende energipriser og øget usikkerhed om fremtiden som følge af den russiske invasion medfører lavere vækst og færre beskæftigede end ellers. Beskæftigelsen vil være 13.500 personer mindre, og BNP vil vokse ét procentpoint mindre. Det viser et stød til ADAM.
  • Stigende energipriser øger virksomhedernes omkostninger, så de må sætte priserne op, hvilket mindsker efterspørgslen efter deres varer og tjenester. Dermed mindskes BNP og beskæftigelse.
  • Øget usikkerhed giver lavere vækst, da forbrugere og virksomheder vil være mere tilbageholdende med forbrug og investeringer.

Læs analysen her

Kontakter

Billeder

Links

Information om AE - Arbejderbevægelsens Erhvervsråd

AE - Arbejderbevægelsens Erhvervsråd
AE - Arbejderbevægelsens Erhvervsråd
Reventlowsgade 14, 1. sal
1651 København V

3355 7710https://www.ae.dk/

Arbejderbevægelsens Erhvervsråd er en økonomisk-politisk tænketank og et samfundsøkonomisk analyseinstitut, der arbejder for at fremme den sociale retfærdighed i Danmark. AE’s overordnede formål er at udarbejde og formidle samfunds- og erhvervsøkonomisk viden samt løsningsideer til gavn for lønmodtagerne og for at fremme den sociale retfærdighed.

Følg pressemeddelelser fra AE - Arbejderbevægelsens Erhvervsråd

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra AE - Arbejderbevægelsens Erhvervsråd

Analyse: Liberal Alliances spareplaner vil koste titusindvis af medarbejdere i det offentlige på fire år13.4.2024 06:05:00 CEST | Pressemeddelelse

Hvis man gennemfører Liberal Alliances spareforslag i den offentlige sektor, svarer det til, at der i perioden 2026-2030 skal spares 30.000 offentligt ansatte væk, viser analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE). I samme periode øges medarbejderbehovet som følge af aldrende befolkning. Dermed efterlader Liberal Alliances politik et samlet gab på 39.000 medarbejdere.

Akademikere udgør 11,5 procent af Københavns Kommune ansatte. I Esbjerg udgør de 3,7 procent5.4.2024 05:05:00 CEST | Pressemeddelelse

Se tallet for din kommune: Der er store forskelle på, hvor mange af den enkelte kommunes ansatte, der har akademisk baggrund, viser analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE). På landsplan er der kommet 10.000 flere kommunale fuldtidsakademikere siden 2007, selvom den samlede kommunale beskæftigelse er faldet med 5.900 fuldtidspersoner. I regionerne er der ansat 6.000 flere akademiske fuldtidspersoner.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye