Københavns Kommune Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen

Stigende digital chikane mod jobkonsulenter i København

Del
Et stigende antal medarbejdere på de københavnske jobcentre bliver chikaneret på de sociale medier, på sms eller via mails. Siden foråret 2019 er der registreret 21 sager, hvoraf 10 er blevet politianmeldt. Digital chikane er fuldstændig uacceptabelt, siger beskæftigelses- og integrationsborgmester Cecilia Lonning-Skovgaard (V)

Sammenligninger med Stasi i det tidligere DDR, udtalelser om, at sagsbehandlere yder dødsservice i koncentrations- og fangelejre, og at de ansatte i jobcenteret forlænger ”torturen” af ledige.

Det er eksempler på opslag på Facebook, eller indholdet af mails eller SMS’ er, der sendes til ansatte på de københavnske jobcentre.

Og som en reaktion på det stigende antal tilfælde af digital chikane har Københavns Beskæftigelses- og Integrationsforvaltning siden foråret 2019 sat endnu hårdere ind.

I 2019 er der registreret 21 sager pga.  digital chikane, og heraf er de 10 sager blevet politianmeldt. I 2017 blev kun 4 sager anmeldt pga. chikanøse forhold.

”Vi har nultolerance over for digital chikane og anden grov og krænkende adfærd i min forvaltning. Jeg vil simpelthen ikke finde mig i, at de ansatte skal generes groft på de digitale medier eller på mail, bare fordi de passer deres arbejde. Det er ikke rimeligt. Så vi slår hårdt ned og politianmelder i alle de tilfælde, hvor det er muligt”, siger beskæftigelses- og integrationsborgmester Cecilia Lonning-Skovgaard (V).

Forvaltningens holdning er i tråd med, at straffen for chikane af personer i offentlig tjeneste ved en lovændring blev hævet med en tredjedel fra den 1. februar 2019.

Altid i dialog med medarbejderen
Nultolerance over for digital chikane og anden former for chikane betyder konkret, at en sag, hvor en medarbejder oplever sig chikaneret, altid bliver håndteret af ledelsen og eventuelt også anmeldt til politiet.

 Politianmeldelsen sker altid ud fra den konkrete sag, og aldrig hvis medarbejderen ikke ønsker det. Blandt andet derfor har ikke alle registrerede sager i 2019 ført til en politianmeldelse.

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen politianmelder også borgere i de tilfælde, hvor medarbejderen føler sig chikaneret, men hvor de udførte handlinger ikke åbenlyst ligger inden for det strafbare område. Det er så op til anklagemyndigheden at vurdere, om sagen får et retsligt efterspil.

Ifølge Arbejdstilsynet betragtes digital chikane som en arbejdsulykke, hvor arbejdsgiveren har pligt til at registrere og følge op.

Nøgleord

Kontakter

For yderligere kommentarer fra beskæftigelses- og integrationsborgmester, Cecilia Lonning-Skovgaard, kontakt pressechef, Claus Bøggild på 22828437 / jw9k@kk.dk

Information om Københavns Kommune Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen

Københavns Kommune Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen



Følg pressemeddelelser fra Københavns Kommune Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Københavns Kommune Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen

Offentliggørelse af whistleblowerordningens konklusionsrapport om forhold i Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen26.4.2023 11:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Som led i varetagelsen af whistleblowerordningen har Borgerrådgiveren i Københavns Kommune modtaget og fulgt op på i alt syv indberetninger vedrørende forhold i Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen. Indberetningerne blev modtaget i perioden 26. januar til 25. februar 2022. De syv indberetninger angik forhold med relation til den daværende beskæftigelses- og integrationsborgmester. Citat fra Henrik Lund, administrerende direktør i Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen i Københavns Kommune: ”Jeg er glad for, at vi nu har fået undersøgt de forhold, der tidligere har fundet sted i Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen. Rapporten rejser kritik af blandt andet forskelsbehandling og et hårdt og dårligt arbejdsmiljø, som ikke har været sundt, og som ikke skulle have fundet sted. Det er vigtigt, at vi i forvaltningens nuværende ledelse kigger på, hvad vi i Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen kan lære af det forløb, som whistleblowerordningens rapport afdækker, så

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye