Stigende antal unge oplever diskrimination på arbejdspladsen

Del
Aldrig har så mange københavnere mellem 18 og 29 oplevet diskrimination på jobbet som nu, viser ny undersøgelse. Det skal stoppes, og alle har et ansvar for at sige fra, siger Københavns beskæftigelses- og integrationsborgmester Cecilia Lonning-Skovgaard (V).

For mange københavnske unge er det en blandet fornøjelse at møde ind på værkstedet, passe studiejobbet eller lange rundstykker over disken hos bageren.

Andelen af unge københavnere, der oplever, at de bliver diskrimineret på grund af køn, etnicitet, religion eller seksualitet på deres arbejdsplads, har aldrig været højere end nu.

Det viser Københavns Kommunes Medborgerskabsundersøgelse 2021 blandt de 18-29-årige, som Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen har fået lavet.

Cirka en fjerdedel af de unge københavnere har oplevet at blive diskrimineret i det hele taget inden for det seneste år, og her har omkring halvdelen, 42 procent, svaret, at det er foregået på arbejdspladsen. I 2019 var tallet 34 procent.

”Jeg er overrasket og synes, det er en meget trist udvikling. Jeg er bekymret over, at flere og flere er udsat for kommentarer om hudfarve, køn eller religion, eller måske oplever direkte chikane. Det er en ubehagelig oplevelse at blive diskrimineret, uanset om det foregår blandt kolleger, kommer fra chefen eller det er kunder, der gør det,” siger Cecilia Lonning-Skovgaard (V), beskæftigelses- og integrationsborgmester i København.

Ikke-vestlige unge er hårdest ramt

De unge med anden etnisk baggrund end dansk har større risiko for at få ubehagelige oplevelser på jobbet end jævnaldrende kammerater, viser undersøgelsen.

Og udviklingen går den forkerte vej, så tæt på hver anden af de minoritetsunges oplevelser med diskrimination nu foregår på arbejdspladsen.

Fra 2019-2021 steg tallet fra 32 til 44 procent for unge med ikke-vestlig baggrund.

”Jeg er skuffet over, at vi ikke er nået længere i det 21. århundrede. Alle har et ansvar for at gribe ind i situationen og gå til deres arbejdsgiver, chef eller en myndighed, når de har kendskab til diskrimination. Omvendt skal arbejdsgiverne også stille krav om, at deres medarbejdere behandler hinanden ordentligt og skride ind, hvis det ikke sker”, siger beskæftigelses- og integrationsborgmester Cecilia Lonning-Skovgaard.

Fakta om undersøgelsen

  • Medborgerskabsundersøgelsen er foretaget blandt 18-29-årige borgere bosiddende i Københavns Kommune, hvor 3.433 har besvaret spørgeskemaet.

  • I alt 27 procent af de unge har inden for det seneste år følt sig diskrimineret.

  • Og heraf har 42 procent angivet, at det er foregået på arbejdspladsen. I 2019 var tallet 34 procent.

  • Hos gruppen af unge københavnere med ikke-vestlig oprindelse er det 44 procent i 2021 mod 32 procent i 2019, der har oplevet diskrimination på jobbet inden for det seneste år.

  • Der er flere kvinder (43 pct.) end mænd (34 pct.), som har følt sig diskrimineret.

  • Undersøgelsen viser også, at 34 procent af de unge med ikke-vestlig oprindelse har oplevet at blive diskrimineret i butikker. Det er en markant stigning fra 20 procent i 2019.

  • Medborgerskabsundersøgelsen er udarbejdet af konsulentfirmaet Moos-Bjerre i samarbejde med Danmarks Statistik, og den er gennemført i vinteren 2020/21.

Kontakter

Pressekonsulent Sofie Rønde Mathiesen, 21 37 48 45, s43w@kk.dk

Information om Københavns Kommune Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen

Københavns Kommune Beskæftigelses- og IntegrationsforvaltningenFølg pressemeddelelser fra Københavns Kommune Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Københavns Kommune Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen

PRESSEINVITATION: Flygtede ukrainske kvinder får hjælp til at starte egne virksomheder9.1.2023 08:10:00 CET | Pressemeddelelse

Mandag den 9. januar kl. 16-19 afholdes der et stort lanceringsarrangement på Københavns Rådhus for et uddannelsesprogram, der skal hjælpe flygtede ukrainere i Danmark med at blive iværksættere. Blandt mange gæstende talere til arrangementet kan nævnes den danske EU-kommissær Margrethe Vestager samt den ukrainske ambassadør Mykhailo Vydoinyk. Også erhvervslivet er repræsenteret med indlæg fra bl.a. Google, Danske Bank og Zalando.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum