Dansk Byggeri

Stenhuggerlauget: Ingen opgaver – ingen lærlinge

Del

Ole Grage, der er oldermand i Stenhuggerlauget, savner opgaver, så der kan uddannes lærlinge med speciale i restaureringsopgaver.

De sidste par måneder har der været en livlig debat om, hvordan vi får flere unge til at vælge en erhvervsuddannelse. Sådan er det ikke i stenhuggerfaget, der i høj grad lever af at restaurere den danske kulturarv som f.eks. Kronborg, Amalienborg og Rosenborg slot.

Her er manglende udbud af opgaver lig manglende arbejde til virksomhederne og derfor færre lærlinge i branchen. Faktisk bliver de sidste to sandstenslærlinge i skrivende stund færdige til oktober. Derefter er der ikke flere lærlinge med speciale i restaurering.

- Det er meget kritisk i forhold til fremtiden for Restaureringsbranchen og dermed den danske kulturarv, som i høj grad lever i vores slotte og monumenter. Der findes i Danmark kun ca. 20 aktive stenhuggere med speciale i restaurering. Erfaringen fra Norge og Sverige viser tydeligt, hvor svært det er på ny at genopbygge tabte kompetencer. Her valgte man i 70’erne at afvikle faget, og i dag er der ingen svenske restaureringsstenhuggere tilbage. Det er vigtigt, at disse typer af opgaver løses af dygtige, faglærte stenhuggere med kendskab til den lokale kulturarv, siger Ole Grage, oldermand i stenhuggerlauget.

Det er ikke fordi, denne del af branchen kræver investeringer på flere hundrede millioner kroner ifølge Ole Grage. Udbud på i alt 15-20 millioner årligt vil være tilstrækkeligt til at redde ovennævnte kompetencer og sikre den danske kulturarv inden for dette område.

Frygter ikke konkurrence
Ole Grage slår fast, at hans medlemmer ikke frygter et frit marked, men hvis der ikke investeres i bevaring af kulturarven, så er det problematisk, mener han.

- Vi ved, at der gennem en årrække er opbygget et efterslæb på vedligeholdelse af vores kulturarv, og der er planlagt større restaureringsprojekter på bl.a. Frederiksborg Slot i Hillerød på et tidspunkt, og det glæder vi os naturligvis til. Spørgsmålet er bare, om der er kvalificeret arbejdskraft til den tid. Som det forholder sig lige nu, så tror jeg det ikke, siger oldermanden.

Ole Grage blev på en generalforsamling i forrige weekend genvalgt som oldermand i Stenhuggerlauget for de næste fire år.

Kontakter

Oldermand Stenhuggerlauget, Ole Grage, og@-nielsen.dk. Telefon: 40 14 16 00
Journalist Dansk Byggeri, Peter Hasle Laursen, pel@danskbyggeri.dk. Telefon: 72 16 02 86

Information om Dansk Byggeri

Dansk Byggeri
Dansk Byggeri
Nørre Voldgade 106
1358 København K

72 16 00 00https://www.danskbyggeri.dk/

Dansk Byggeri er erhvervs- og arbejdsgiverorganisation inden for byggeri, anlæg og byggeindustri. Med omkring 5.700 medlemmer spænder organisationen bredt geografisk og fagligt, og dækker alle led i byggeprocessen.

Dansk Byggeris hovedopgaver er at opnå erhvervspolitisk indflydelse, deltage i den offentlige debat, yde rådgivning og sikre overenskomster, så medlemmerne kan udvikle deres virksomheder bedst muligt til gavn for beskæftigelsen og konkurrenceevnen.

Følg pressemeddelelser fra Dansk Byggeri

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Dansk Byggeri

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum