Københavns Kommune Kultur- og Fritidsforvaltningen

Stemmeprocenten skal op: København sætter ind med valgbus

Del
Københavns Kommune vil øge stemmeprocenten til det kommende kommunal- og regionalvalg med hjælp fra en såkaldt valgbus. Den skal køre til områder med lav valgdeltagelse og gøre opmærksom på valget, oplyse om demokratiet og give mulighed for at afgive sin brevstemme på stedet.

Stemmeprocenten i København landede ved seneste kommunal- og regionalvalg i 2017 på 61,9 – noget lavere end den nationale stemmeprocent på 70,8.

Derfor arbejder man i Københavns Kommune aktivt på at skabe opmærksomhed omkring valget i november ved hjælp af et mobilt brevstemmested i form af en ombygget bus – en valgbus.

Valgbussen kommer ud til de områder af byen, hvor valgdeltagelsen traditionelt er lav. Hensigten er, at det skal være nemt for alle at deltage i demokratiet, fortæller Franciska Rosenkilde (Å), der er kultur- og fritidsborgmester og valgbestyrelsesformand i Københavns Kommune:

”Det må aldrig blive en udfordring at tage aktiv del i demokratiet. Derfor er det ambitionen, at valgbussen skal skabe opmærksomhed omkring valget og gøre det så nemt som muligt at få sat sit kryds. Allerhelst skal vi have fat i dem, der ellers ikke ville være kommet afsted på valgdagen eller til et af byens 11 brevstemmesteder.”

Jesper Hyldal, kontorchef i Center for Internationalisering, Borgerservice og Bæredygtighed i Københavns Kommune supplerer:

”Det at stemme er for mange en social ting – noget, man gør sammen. Håbet er, at folk lægger vejen forbi valgbussen med venner, studiekammerater eller familie og har lyst til at blive klogere på valget og på deres muligheder for at deltage i demokratiet – og har man lyst til at få stemt med det samme, er vi klar med stemmebokse i bussen.”

Valgbussen kører i København fra lørdag den 6. november til og med fredag den 12. november. Lokationerne er udvalgt til at ramme målgrupper og områder med lav stemmeprocent.

Fakta

  • Den samlede udgift til valgbussen er 395.000 kroner. Københavns Kommune har modtaget midlerne til projektet fra Bolig- og Planstyrelsen.
  • Bolig- og Planstyrelsens pulje på fem millioner kroner til den mobile valgindsats er delt ud til 25 kommuner, heriblandt altså til valgbussen i Københavns Kommune.
  • Valgbestyrelsen i Københavns Kommune består af Franciska Rosenkilde (formand), Ali Hansen, Jens-Kristian Lütken, Astrid Aller og Jonas Bjørn Jensen.
  • Målgrupperne for den mobile valgindsats i København er vælgere, der bor eller opholder sig langt fra de 11 brevstemmesteder i Københavns Kommune, vælgere i områder, der traditionel har lav valgdeltagelse, samt vælgergrupper med lav valgdeltagelse, fx unge og udsatte.
  • Valgbussens køreplan kan ses på KK.dk/valg
  • Bussens rute og stop er planlagt og afvikles i samarbejde med en række samarbejdspartnere og aktører fra lokalområderne, herunder Bispebjerg Lokaludvalg, BL, BO-VEST, Brønshøj-Husum Lokaludvalg, DUF, FGU, FSB, GRACE, KEA, Kirkens Korshær, Mino.dk, Udsatterådet, Ungdommens Demokratihus, SAND, Settlementet, SOSU-H og SydhavnsCompagniet.

Kontakter

Pressekontakt

33 66 23 45 (modtager ikke SMS)

Information om Københavns Kommune Kultur- og Fritidsforvaltningen

Københavns Kommune Kultur- og Fritidsforvaltningen
Rådhuspladsen 1
1599 København V

+45 33 66 33 66https://www.kk.dk/kff

Kultur- og Fritidsforvaltningen i Københavns Kommunes fornemmeste opgave er at samarbejde med københavnerne om at skabe en by, der lever og udvikler sig.

Følg pressemeddelelser fra Københavns Kommune Kultur- og Fritidsforvaltningen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Københavns Kommune Kultur- og Fritidsforvaltningen

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye