Status på 2017: Dansk elforsyningssikkerhed er i europæisk top
Danskerne var i 2017 sikret strøm i stikkontakten i 99,995 pct. af tiden. Det svarer til at en gennemsnitsforbruger har oplevet knap 25 minutters afbrud af elforsyningen. Det er lidt højere end 2016, men stadig meget lavt og i europæisk topklasse. Årsagen til den høje elforsyningssikkerhed i Danmark er primært kabellægninger i distributionsnettene.
Af de 25 minutters afbrud i 2017 var de 92 sekunders afbrud grundet hændelser i eltransmissionsnettet. Det betyder, at Energinets mål om at danskerne i et normalår, ikke må opleve at være afbrudt i mere end 60 sekunder grundet fejl i Energinets elnet, ikke blev nået. Den fejl på eltransmissionsnettet, der påvirkede flest forbrugere, skete på station Svanemøllen i København i oktober 2017. Fejlen var en procedurefejl under et planlagt vedligehold på stationen, og medførte udkobling af 92.000 forbrugere i ca. 25 minutter.
Fremtid med store forandringer
De danske og europæiske elsystemer er aktuelt under stor forandring. Store mængder vind- og solenergi bliver indpasset i elsystemerne, mens mange traditionelle termiske kraftværker bliver udfaset. Flere elforbindelser over grænser kobler landenes elnet mere sammen, og elforsyningssikkerhed bliver i stigende grad et regionalt og ikke bare nationalt anliggende. Samtidig harmoniseres elmarkederne og driftssamarbejdet på tværs af Europa via ny europæisk regulering. Alt sammen har det stor indflydelse på, hvordan Energinet fremover sikrer danskernes elforsyningssikkerhed.
Særligt fokus på København og Østdanmark
Særligt i Københavnsområdet er elforsyningssikkerheden udfordret, bl.a. af et aldrende elnet med stigende ”udetider”, som følge af løbende vedligehold. Desuden forventes elforbruget at stige samtidig med, at der sker en fortsat afvikling af elproduktion fra termiske kraftværker i København.
Derfor er Energinet i gang med at etablere nye elforbindelser ind til København. De første forventes at blive sat i drift i begyndelsen af 2019. Indtil de første nye kabler er i drift, vurderer Energinet, at risikoen for forbrugsafkobling er uacceptabelt høj, uden yderligere afhjælpende tiltag, forklarer Anders Pallesen Jensen, afdelingsleder i Forsyningssikkerhed i Energinet Elsystemansvar:
”For at fastholde samme høje elforsyningssikkerhed i København har vi siden sommeren 2017 betalt et termisk kraftværk om at være i drift, indtil forstærkningen ind til København er på plads”, siger han.
Generelt er elforsyningssikkerheden i Østdanmark mere sårbar end i Vestdanmark. Det skyldes, at der i Østdanmark er færre udlandsforbindelser og mindre produktionskapacitet. Derfor stiger risikoen for, at udbuddet af el ikke kan møde elforbrugernes efterspørgsel i de kommende år, hvis der ikke igangsættes afhjælpende tiltag.
Strategisk reserve
Søren Dupont Kristensen, direktør for Elsystemansvar i Energinet, forklarer, at Energinet arbejder med en række løsninger og tiltag for at fastholde den østdanske elforsyningssikkerhed på samme høje niveau. Disse løsninger dækker bl.a. over bedre udnyttelse af infrastruktur og opgradering af det østdanske elnet op mod Øresundsforbindelserne til Sverige.
Udover disse drifts og infrastrukturmæssige tiltag arbejder Energinet også målrettet på en række elmarkedsreformer, der skal sikre øget fleksibilitet af både elproduktion og -forbrug. Der er dog en grad af usikkerhed på, hvornår virkningen af disse tiltag slår fuldt igennem. Som en konsekvens af denne usikkerhed har Energinet besluttet at arbejde for etablering af en strategisk reserve i Østdanmark.
”Vi vil gå i dialog med danske og internationale myndigheder for at få tilladelse til at lave en tidsbegrænset strategisk reserve, som skal hjælpe med at sikre elforbrugerne strøm under særligt kritiske situationer, hvor det traditionelle elmarked ikke kan balancere forbrug og produktion”, siger han.
Vedhæftet er resume af rapporten.
Læs den fulde Redegørelse for Elforsyningssikkerhed 2018
Nøgleord
Kontakter
Søren Dupont Kristensen, adm. direktør i Energinets Elsystemansvar, sdk@energinet, 23 33 86 31
Anders Pallesen Jensen, afdelingsleder i Forsyningssikkerhed, apj@energinet.dk, 23 33 87 31
Jesper Nørskov Rasmussen, pressechef i Energinet, jnr@energinet, 23 33 85 75
Vedhæftede filer
Information om Energinet
Vi varetager samfundets interesser og ejer energiens "motorveje". Vi har ansvaret for at forsyne Danmark med el og gas, skabe fair konkurrence og fremme klimavenlige energiløsninger.
Følg pressemeddelelser fra Energinet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Energinet
Arbejdet med at lægge søkabel ud mellem Hellerup og Amager går i gang i juli - hold afstand til skibene7.7.2025 08:10:00 CEST | Pressemeddelelse
Energinet er i gang med at etablere en ny kabelforbindelse fra Amagerværket til Nordhavn og Gentofte. I slutningen af juli skal kablet føres i land ved Amagerværket og derefter lægges ud på havbunden, føres i land på Nordhavn og videre hen til kysten ved Hellerup. Herfra fortsætter det som landkabel til Glentegård Højspændingsstation. Andre sejlere på vandet skal holde afstand for deres egen sikkerheds skyld.
Omkørsel på en del af Strandvejen i Hellerup fra mandag 14. juli til og med 11. august2.7.2025 08:09:00 CEST | Pressemeddelelse
Efter kabelarbejdet på Strandvejen i Hellerup skal midterrabatten nu retableres. Derfor ensrettes Strandvejen på en kort strækning i fire uger fra midten af juli. De første to uger er Strandvejen ensrettet i nordlig retning, dvs. ud af byen. De næste to uger er vejen ensrettet i sydlig retning, dvs. ind mod byen.
Energinet er klar til strøm fra Danmarks største havvindmøllepark18.6.2025 09:34:25 CEST | Pressemeddelelse
Energinet sætter flueben ved anlægsaktiviteterne i forbindelse med tilslutning af Thor Havvindmøllepark ud for Nissum Fjord. Anlægsarbejdet har været i gang i godt to år og er færdigt til aftalt tid.
Længere sagsbehandlingstider, længere leveringstider og stigende priser udfordrer fortsat Energinets anlægsprojekter13.6.2025 10:02:03 CEST | Pressemeddelelse
Folketingets klima- og energiordførerne fik onsdag seneste status på udbygning af eltransmissionsnettet i Danmark. Der er de seneste år lave mange tiltag for at sætte tempoet op og sikre rettidig udbygning, men der er stadig brug for at tage nye og flere værktøjer i brug, hvis elnettet skal følge trit med den grønne omstilling.
Energinet vil sænke elforbrugernes tariffer med op mod 10 procent og lægge loft på frem mod 20304.6.2025 12:07:27 CEST | Pressemeddelelse
For at sikre stabile, langsigtede rammevilkår for virksomheder og energiforbrugere, vil Energinet nu sænke tarifferne med op mod 10 procent fra 2026 og samtidig sikre, at tarifniveauet frem mod 2030 ikke stiger. Beslutningen kræver endelig godkendelse hos Energinets bestyrelse og hos Forsyningstilsynet, hvilket forventes efter sommerferien.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum