home a/s

Status: Det københavnske lejlighedsmarked køler af

Del

Midtvejsopgørelse: Home prisindeks for juni / kvartalsfokus for 2. kvartal viser, at huspriserne falder, mens salget er bedre end sidste år

Lejlighedsmarkedet køler af – selv om det ikke kan ses i priserne endnu
Kreditstramninger rammer singler og yngre familier, mens velpolstrede 2.- og 3. gangskøbere agerer i markedet

(Se venligst resumé herunder og alle detaljer i vedhæftede filer.)

Kommentar til Home kvartalsfokus 2. kvartal 2018, Henrik Hauthorn Jensen, boligmarkedsanalytiker i Home:

”Midt i sommervarmen blæser der køligere vinde på det københavnske lejlighedsmarked.

Det går ikke helt så hurtigt, som det har gjort. Endnu har det ikke sat sig i priserne, som også steg fra maj til juni, men det vil alt andet lige ske over de kommende måneder, hvis salget fortsat er vigende. Det er en naturlig konsekvens i et marked styret af udbud og efterspørgsel.

En af årsagerne til, at kvadratmeterpriserne holder stædigt ved er, at det er de gode, eksklusive lejligheder med de bedste beliggenheder, der sælger bedst for tiden. Køberne er de mere velpolstrede, der har råd til den bolig, de har udset sig. Typisk har de solgt en bolig, de har ejet gennem en årrække, og har en god friværdi med.

Det gælder både i den eksisterende boligmasse og på projektmarkedet, at det er anden- eller tredjegangkøberne, som agerer lige nu. Det er med til at drive kvadratmeterpriserne op, selv om salget er bremset lidt op i forhold til sidste års raketfart.

Men i den anden ende af lejlighedsmarkedet går det tydeligvis langsommere. Vi ser, at de politiske stramninger, der er indført i kreditvurderingen, har haft sin effekt. De rammer førstegangskøberne – singlerne og de unge familier – der har fået sværere ved at blive godkendt til et lån til en mindre lejlighed. Samtidig ser vi lejlighedsejere, der vælger at nedjustere udbudsprisen, fordi køberne ikke melder sig. Det er en ny tendens.

Det var samfundsmæssigt rigtigt, at der blev indført retningslinjer, som lagde en dæmper på de stærkt stigende priser på det københavnske lejlighedsmarked. De har haft den ønskede og nødvendige effekt, men omvendt må skruen nu ikke strammes så hårdt, at det udløser et markant prisfald. Det er ønskværdigt for alle parter med balance i tingene.”

------- 

RESUMÈ: (se alle detaljerne i vedhæftede pdf'er)

Huspriserne faldt i 2. kvartal

·   homes prisindeks for hele landet viser, at huspriserne på landsplan var uændrede fra maj til juni, når man måler prisudviklingen som et tremåneders glidende gennemsnit (sæsonkorrigeret).

·   Med tallene for juni har vi overblik over hele kvartalet. Huspriserne faldt med
1,4 procent fra 1. kvartal 2018 til 2. kvartal i år 2018 (sæsonkorrigeret).

·   Sammenlignet med sidste år lå priserne 0,3 procent højere i 2. kvartal.

·   Faldet var især drevet af faldende priser i Syddanmark og på Sjælland, mens der sås prisstigninger i kvartalet i region Hovedstaden og Nordjylland.

·   Antallet af solgte huse faldt 8,6 procent fra 1. kvartal til 2. kvartal når vi kigger på sæsonkorrigerede tal. Sammenlignet med for et år siden blev der i 2. kvartal solgt 4,3 procent færre huse.

·   I absolutte tal har der været en fremgang i salget på 3 procent i 1. halvår 2018 ift. 1. halvår 2017.


Lejlighedspriserne steg i 2. kvartal

·   homes ejerlejlighedsprisindeks for hele landet viser, at ejerlejlighedspriserne steg med 0,8 procent fra maj til juni (sæsonkorrigeret) – når man måler prisudviklingen som et tremåneders gennemsnit.

·   Med tallene for juni har vi overblikket over hele 2. kvartal. Fra 1. kvartal til 2. kvartal steg priserne i med 3,1 procent. I forhold til for et år siden lå priserne i 2. kvartal 10,0 procent højere.

·   Fremgangen var synlig i både Region Midtjylland og Region Hovedstaden. Priserne i de to regioner steg hhv. 3,8 og 4,0 procent fra 1. kvartal 2017 til 1. kvartal 2018. I København steg priserne 4,7 procent i samme periode, mens de steg med 2,9 procent i Aarhus.

·   Tal for salg af ejerlejligheder viser, at handelsaktiviteten var faldende i 2. kvartal (sæsonkorrigeret). I forhold til samme periode for et år siden blev der solgt 13,0 procent færre lejligheder.

·   De absolutte salgstal for 1. halvår 2018 var 9,1 procent lavere end 1. halvår 2017.

Kilde: home / Danske Bank

Nøgleord

Kontakter

Vedhæftede filer

Information om home a/s

home a/s
home a/s
Søren Frichs Vej 36 F
8230 Åbyhøj

+45 86154300http://home.dk/

home-kæden - kort fortalt

home er ejendomsmæglerkæde for Danske Bank-koncernen og et 100 % ejet datterselskab af Realkredit Danmark.

• home er landets mest kendte ejendomsmæglerkæde*
• home blev stiftet den 1. august 1989
• home omsætter årligt boliger for en værdi af 30-35 mia. kr.
• home har over 900 ansatte
• home er en franchise-kæde
• home har ca. 100 franchisetagere, hvoraf de største driver 10-15 butikker
• home har 169 home-butikker fordelt over hele landet**
• homes ambition at være danskernes førstevalg på boligmarkedet.
• home har 4 servicecentre, hvor specialister klarer alt papirarbejdet i handlen.

home samarbejder også med erhvervsmæglerkæden, home Erhverv, som er et landsdækkende netværk af erhvervsmæglere, der arbejder med salg, udlejning, vurdering og rådgivning inden for erhvervsejendomme og erhvervslokaler.

Find nærmeste home-forretning her, eller ring på tlf. 8615 4300.

*  Kilde:Analyseinstituttet YouGov, brandtracking ultimo 2018.
** primo 2019.

Følg pressemeddelelser fra home a/s

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra home a/s

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum