Dansk Standard

Standarder for tøjstørrelser får en makeover

Del

Nye internationale standarder for, hvordan kroppen skal måles, skal være med til at sikre, at tøjet passer.

De internationale standarder, der definerer, hvordan og hvor kroppen skal måles, når man skal beregne tøjstørrelser (ISO 8559-serien), er netop blevet opdaterede. Tøjstørrelsernes dimensioner og mål varierer i dag på tværs af mærker og landegrænser pga. antagelsen om forskellige kropsformer. De opdaterede standarder skal danne basis for en mere ensartet størrelsesmærkning og skabe en fælles referenceramme for producenter verden over. 

- For at kunne fastsætte størrelserne har tøjproducenter behov for at vide, hvordan de forskellige kropsdele måles, så dimensionerne bliver korrekte. De opdaterede ISO-standarder hjælper med netop dette, og angiver universelle størrelsesmærkninger og en universel referenceramme. Standarderne indeholder bl.a. piktogrammer og antropometriske definitioner, som bliver mere og mere almindelige i takt med, at 3D scanning og 3D konstruktion bliver udbredt, siger Mette Juul Sandager, konsulent i Dansk Standard.

Standarderne i ISO 8559-serien, der nu er blevet opdaterede, giver retningslinjer for tøjproducenter, så de kan udarbejde størrelses- og kropsformprofiler baseret på forskellige befolkningstyper. Dermed bliver det lettere at skabe alle former for beklædning og mannequindukker.

Standarderne skal bl.a. være med til at øge kundetilfredsheden og mindske returvarer som følge af dårlig pasform. Samtidigt betyder den fælles referenceramme for tøjstørrelser, at oplysninger på tøjmærker kan forenkles for kunderne, og at samhandel af tøj på tværs af landegrænser bliver lettere.

Nøgleord

Kontakter

Til redaktionen: Yderligere oplysninger fås hos Lisa Olufson Klæsøe, presseansvarlig i Dansk Standard, på mobil: 27 12 93 69 eller mail: lio@ds.dk

Information om Dansk Standard

Dansk Standard
Göteborg Plads 1
2150 Nordhavn

http://www.ds.dk/

FAKTA

ISO 8559-serien fås i to dele. Del 1 omhandler definition og frembringelse af kropsmål, udarbejdelse af størrelses- og formprofiler samt brugen heraf inden for beklædning. Del 2 er udarbejdet til at blive brugt i sammenhæng med del 1 og angiver primære og sekundære mål for forskellige typer beklædning. Formålet med standarden er at angive et system for størrelsesbetegnelser, som kan bruges af producenter og detailhandlere til at vise forbrugerne de kropsmål, som tøjet er beregnet til at passe.

Udover de internationale standarder for tøjstørrelser findes der også europæiske standarder på området, nemlig DS/EN 13402-serien. De europæiske og internationale standarder supplerer hinanden. ISO-standarderne indeholder piktogrammer og antropometriske definitioner, som bliver mere og mere almindelige i takt med at 3D scanning og 3D konstruktion bliver mere udbredt. DS/EN 13402 serien - særligt 13402-3 - giver intervaller og figurtype, som anvendes ved graduering og opbygning af målskemaer.

Læs mere på ds.dk 

Følg pressemeddelelser fra Dansk Standard

Skriv dig op her og modtag pressemeddelelser på mail. Indtast din mail, klik på abonner og følg instruktionerne i den udsendte mail.

Flere pressemeddelelser fra Dansk Standard

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter, og finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum