Stærkt samarbejde mellem aktører var afgørende for succesfuld modtagelse af ukrainske flygtninge, viser ny rapport
Millioner af ukrainere flygtede ud af landet efter eskaleringen af konflikten i Ukraine 24. februar 2022. Mens de fleste blev i nabolandene, rejste hundredtusindvis også videre til andre europæiske lande, og i Danmark har vi ikke siden Anden Verdenskrig modtaget så mange flygtninge på så kort tid. Over 33.000 ukrainske flygtninge har kommunerne det seneste år taget imod, hvoraf langt hovedparten stadig er i Danmark.
Det krævede håndtering i højt tempo og med nye løsninger, og nu peger en ny rapport i forbindelse med 1års dagen for eskaleringen af konflikten i Ukraine på, at modtagelsen af de ukrainske flygtninge i høj grad lykkedes på grund af den politiske opbakning, befolkningens velvillighed og et udtalt og stærkt samarbejde mellem alle involverede aktører.
”Generelt er der en oplevelse af, at modtagelsen af de ukrainske flygtninge i den ekstraordinære situation har været håndteret professionelt, med stor velvilje og ikke mindst med flygtningenes behov for øje. En god modtagelse er afgørende for flygtninges videre ophold og integration, og arbejdet med denne rapport er så vigtigt, fordi vi som samfund fremadrettet kan få gavn af de erfaringer, vi har gjort os det seneste år”, siger generalsekretær i Røde Kors, Anders Ladekarl.
”Et samlet Danmark har løftet i flok i en helt ekstraordinær situation og taget godt imod over 33.000 ukrainere på kort tid. Samarbejdet på tværs af stat, kommuner, civilsamfund og private aktører har været smidigt og åbent, bureaukrati blev fejet af vejen, og viljen til at lykkes har i den grad været til stede hele vejen rundt. Det ser vi fx helt tydeligt ved, at 56 pct. af de jobparate er kommet i arbejde,” siger KL’s formand, Martin Damm.
”Kombinationen af den politiske opbakning, befolkningens velvillighed og det fleksible samarbejde på tværs af staten, asylcentre, kommuner og civilsamfundsorganisationer har vist, at vi kan skabe rammer for en god modtagelse af flygtninge i Danmark, som vi også kan bruge fremover i modtagelsen af kommende flygtningegrupper,” siger generalsekretær i DRC Dansk Flygtningehjælp, Charlotte Slente.
Modtagelse og indkvartering bør ske i asylsystemet
Rapporten, som KL, Røde Kors og DRC Dansk Flygtningehjælp har udarbejdet, fremhæver, at et højt tempo i ankomsten af mange flygtninge fra Ukraine, som frit kunne indrejse i landet, gjorde situationen markant anderledes, end hvad Danmark tidligere har stået i.
En af rapportens anbefalinger er, at den første modtagelse og indkvartering af personer, der søger om asyl eller opholdstilladelse efter særlov, som udgangspunkt skal ske i asylsystemets modtage- og opholdscentre. Det vil medvirke til at sikre en første screening, registrering og ensartede tilbud til alle. Der skal dog stadig være mulighed for fleksible løsninger for udflytning til familie og netværk.
Rapporten peger også på, at fire hverdage fra meddelt opholdstilladelse er for kort tid for asylcentre og kommuner til at forberede en ordentlig overgang og modtagelse af flygtninge i forhold til de kommuner, som de ukrainske flygtninge skal flytte ud i. Det har især skabt et pres på kommunernes boligkapacitet.
Desuden konkluderer rapporten, at de fleksible rammer for modtagelsen og muligheden for at komme hurtigt i gang med arbejde og danskundervisning før og efter, at flygtninge har fået opholdstilladelse, giver gode forudsætninger for en hurtig tilknytning til arbejdsmarkedet. Det kan anvendes i modtagelsen af kommende flygtningegrupper.
Civilsamfundets rolle skal fortsat styrkes
Rapporten fremhæver også civilsamfundets rolle i modtagelsen af de ukrainske flygtninge ved at skabe tryghed og lokale fællesskaber der, hvor ukrainerne bor. Rapporten anbefaler derfor, at det systematiske samarbejde mellem kommuner og civilsamfundsorganisationer fortsat styrkes for at understøtte modtagelsen af flygtninge fremadrettet.
For yderligere information kontakt
Røde Kors pressetelefon # 3529 9699
KL pressetelefon # 3370 3333
DRC Dansk Flygtningehjælp pressetelefon # 2811 6727
Kontakter
For henvendelser kontakt Røde Kors’ pressetelefon:
3529 9699
Røde Kors.dk/presse
Vedhæftede filer
Information om Røde Kors
Røde Kors er altid til stede
Hver dag redder vi liv og ruster mennesker til at klare sig gennem kriser og katastrofer. Vi skaber fællesskaber og støtter samfundets sårbare til et bedre liv, og i kriser er vi en del af det nationale beredskab i Danmark.
192 lande er med Genevekonventionen blevet enige om at have Røde Kors som fælles hjælpeorganisation. Vi hjælper mennesker på begge sider af konflikten og i de fjerneste egne af verden. Uden hensyn til nationalitet, religion eller politiske holdninger.
Vi er verdens største humanitære organisation med omkring 12 millioner frivillige over hele verden. Vi er en bevægelse for medmenneskelighed i verden, i lokalsamfundet og dér, hvor du bor.
Følg pressemeddelelser fra Røde Kors
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Røde Kors
Kultur- og erhvervsprofiler samler over fire millioner kroner ind til Røde Kors5.7.2025 15:41:09 CEST | Pressemeddelelse
Et bredt netværk af kultur- og erhvervspersoner har det seneste år løftet en række kreative projekter og initiativer til fordel for Røde Kors som en del af Røde Kors’ Klub 10 og Klub 100-ambassadører. Tilsammen har de indsamlet 4,1 millioner kroner til Røde Kors’ hjælpearbejde i Danmark og ude i verden.
Stor succes: Røde Kors’ Nørklere pyntede Copenhell1.7.2025 16:26:18 CEST | Pressemeddelelse
250 festivalgæster donerede sammenlagt over 45.000 kroner til Røde Kors, da de gav deres battleveste en tur gennem Nørklernes systue på Copenhell.
Røde Kors byder det danske EU-formandskab velkommen: Stærk humanitær støtte til Ukraine bør være en central prioritet30.6.2025 21:05:00 CEST | Pressemeddelelse
Formandskabet overtages i en tid med store humanitære udfordringer – ikke mindst krigen i Ukraine, som fortsat har alvorlige konsekvenser for millioner af mennesker
For børn i økonomisk trængte familier føles sommerferien uønsket lang og er præget af afsavn30.6.2025 12:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Mens sommeren for de fleste familier er en tid med oplevelser, rejser og samvær, står børn i økonomisk trængte familier i Danmark foran en ferie, hvor der ikke er råd til at tage på tur eller købe is. Det gør børnene triste, at de ikke har oplevelser at fortælle om, når de vender tilbage til skolen, viser en undersøgelse fra Røde Kors
Genbrug med formål på Roskilde Festival: Her koster alt under 100 kr.26.6.2025 10:25:00 CEST | Pressemeddelelse
Røde Kors Roskilde åbner for andet år i træk pop up-butik på festivalpladsen. Her kan gæsterne finde glitter, gummistøvler og varme sweatre – og samtidig støtte udsatte mennesker i Danmark og verden
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum