PROSA

Stærke værdier tiltrækker bedre medarbejdere

Del
Danske virksomheder risikerer at gå glip af de bedste kandidater, hvis de ikke bliver bedre til at skabe rummelighed for minoriteter, siger Danish LGBT Business Network til Prosabladet.

Der er stadig lang vej endnu for mange danske virksomheder for at sikre reel ligestilling på arbejdsmarkedet – ikke mindst når det gælder LGBT-personer og andre minoriteter. Og hvis ikke virksomhederne tydeligt skilter med rummelighed og plads til mangfoldighed, så risikerer de at gå glip af de bedste ansøgere til de ledige stillinger.

Sådan lyder det fra Ulla Dalsgaard, der er stifter af Danish LGBT Business Network og til daglig arbejder som uddannelseschef for IBM Norden.

- Det er vigtigt, at en virksomhed signalerer, at den vil have de gode hoveder – uanset hvilken krop de sidder på. Vi oplever, at hvis man som virksomhed viser, at man behandler minoriteter godt, så smitter det også af på andelen af kvinder i virksomheden. Stærke værdier betyder alt andet lige, at virksomheden får adgang til et større felt af dygtige kandidater, når de søger nye medarbejdere, siger Ulla Dalsgaard til Prosabladet, der er fagblad for it-professionelles fagforening PROSA.

Danish LGBT Business Network blev stiftet i 2010 og samler flere end 550 LGBT-personer på tværs af offentlige og private virksomheder, der blandt andre tæller IBM, Dell, Microsoft, Nykredit, Nordea, Arbejdernes Landsbank, Horten, CBS og Salesforce.

En af konklusionerne fra netværket er, at både ledelse og medarbejdere på de enkelte virksomheder gør sig selv en tjeneste ved at øge fokus på LGBT – ikke mindst på virksomhedens hjemmeside, så det dukker op, når folk søger efter det.

- Som virksomhed signalerer man rummelighed ved at sige tingene lige ud. Forskellen på en arbejdsplads, hvor der ikke står en lyd om LGBT på hjemmesiden, og dem, der italesætter det, er kæmpestor. Virksomheden skal have forholdt sig til det og turde skrive om det. Det er sådan noget, LGBT’ere lægger mærke til, siger Ulla Dalsgaard.

Og det kan kun gå for langsomt for virksomhederne med at komme ind i kampen for ligestilling, som for alvor er ved at blive et parameter i Danmark, ligesom det har været i årevis i blandt andet Silicon Valley i Californien, siger Ulla Dalsgaard.

- I Silicon Valley blev det en ting, at man skulle signalere mangfoldighed, for ellers gad folk ikke at blive ansat dér. Den bølge er bare ikke rigtig nået til Danmark endnu, og det er mærkeligt, når alle nu taler om mangel på arbejdskraft og leder efter måder at tiltrække medarbejdere på. På nogle punkter er Danmark et åbent samfund, og vi tror, vi er kommet rigtig langt med ligestilling. Men det er vi altså ikke, siger Ulla Dalsgaard.

Nøgleord

Kontakter

Redaktør Ole Hoff-Lund, telefon 26 83 81 84

Information om PROSA

PROSA
PROSA
Vester Farimagsgade 37A
1606 København V

33 36 41 41https://www.prosa.dk/

Følg pressemeddelelser fra PROSA

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra PROSA

Fire fagforeninger går sammen om at styrke arbejdsforhold og vilkår i spilbranchen – lancerer fælles website8.2.2024 06:00:00 CET | Pressemeddelelse

Spilbranchen har i mange år været kendetegnet ved lav organiseringsgrad, lavere lønninger end den øvrige it-branche og pressede arbejdsforhold. Ofte må spiludviklere forlade branchen efter få år, fordi vilkårene er så pressede. Der er samtidig blevet spekuleret i, at mange medarbejdere har spiludvikling som passion, og det har kunnet udnyttes til at presse lønninger og hæve arbejdstiden. Spilbranchen tiltrækker samtidig mange udenlandske udviklere, som ikke har samme blik for rettigheder og arbejdsvilkår i den danske model.

PROSA om digitaliseringsudspil: På rette vej, men slet ikke ambitiøst nok16.11.2023 13:59:30 CET | Pressemeddelelse

De it-professionelles fagforening, PROSA, er ved første gennemsyn af regeringens nye digitaliseringsudspil ikke specielt begejstrede: "Teknologiforståelse er stadig blot et valgfag i Folkeskolen, og der er ikke for alvor sat rammer for udrulning af digitale offentlige systemer. Kun 800 millioner kroner over 4 år til digital udvikling. Men mange gode takter i forhold til efteruddannelse, implementering af AI og grøn energi". Det konstaterer PROSAs formand, Niels Bertelsen

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye