Stærk profil bliver videnskabelig leder af Danmarks Nationale Center for Klimaforskning

Den anerkendte klimaforsker Eigil Kaas,som er professor ved Niels Bohr Instituttet (NBI) på Københavns Universitet, bliver videnskabelig leder af Nationalt Center for Klimaforskning (NCKF). NCKF forsker, samler viden og knytter klimaforskning i rigsfællesskabet sammen gennem forskningssamarbejder på tværs af universiteter, videninstitutioner, styrelser og beslutningstagere. Og det er det samarbejde, den erfarne klimaforsker nu kommer til at stå i spidsen for.
”Jeg glæder mig til at bidrage til en styrket dansk klimaindsats. Klimaforskning er en grundsten, når det handler om, hvordan vi skal forebygge klimaforandringer og forberede os på fremtidens mere ekstreme klima – det er vigtigt i en virkelighed med stigende havvand og hyppigere voldsomme vejrhændelser. Nationalt Center for Klimaforskning forener videnskabelige kræfter fra flere universiteter og institutioner og kan på den måde give et solidt grundlag for klimaløsninger til gavn for os alle – og her ser jeg frem til at bidrage med min viden og mit store netværk,” siger Eigil Kaas.
Nationalt Center for Klimaforskning er sat i verden for at skabe lokal og konkret viden om, hvordan klimaforandringerne vil påvirke rigsfællesskabet i de kommende årtier. Og med Eigil Kaas som ny mand ved rorpinden er NCKF godt på vej.
”Vi er utroligt glade for at få Eigil Kaas med ombord. Vi vil give beslutningstagere og borgere det bedst mulige grundlag til at imødegå klimaforandringerne, og med Eigil Kaas får vi en kapacitet uden sammenligning inden for viden om vejr og klima i både det danske og internationale forskningsmiljø. Eigil Kaas’ netværk er desuden en force i vores store ønske om samarbejde med andre forskningsmiljøer,” siger Marianne Thyrring, direktør ved Danmarks Meteorologiske Institut.
DMI og NBI har indgået en samarbejdsaftale, så Eigil Kaas parallelt fortsætter som professor ved NBI. Dette er vigtigt både for forskningssamarbejdet og for uddannelsen af danske klimafysikere og meteorologer, hvor Eigil har spillet en hovedrolle i de seneste 15 år. Han kan således assistere nye lærere med undervisningsmateriale, vejlede studerende og sikre tæt forbindelse mellem NCKF og universiteterne.
Eigil Kaas er ikke ubekendt med DMI. Han blev første gang ansat som ung studenter-programmør i 1982 og forlod først DMI i 2006 efter i årrække at have været leder inden for DMI’s klimaforskning. Eigil Kaas har igennem alle årene siden da haft et tæt samarbejde med DMI’s forskere.
Eigil Kaas tiltræder stillingen som videnskabelig leder af NCKF den 1. marts 2021.
Fakta om Nationalt Center for Klimaforskning (NCKF)
I forbindelse med forskningsreserven gældende for 2021 blev der afsat 39,4 mio. kr. til at fortsætte og styrke Nationalt Center for Klimaforskning (NCKF) og overvågning af Grønlands indlandsis.
Uddrag af aftaleteksten
I aftalen står der: NCKF kan understøtte en effektiv og bæredygtig klimatilpasningsindsats og bidrage til den globale viden om klimaforandringerne særligt omkring Arktis og Antarktis.
NCKF skal forske, samle viden og knytte klimaforskning i rigsfællesskabet sammen gennem forskningssamarbejder på tværs af universiteter, videninstitutioner, styrelser og beslutningstagere.
NCKF skal understøtte og styrke DMI's rolle som klimavidenskabelig rådgiver.
Centret vil kunne fokusere på:
- klimaforandringer i Arktis og Antarktis herunder systematisk indsamling af lange tidsserier af klimaobservationer
- klimaforandringer og ekstremt vejr i Danmark
- konsekvenser af klimaforandringerne, herunder oversvømmelser
- støtte den grønne omstilling, f.eks. i forbindelse med udnyttelse af vind- og solenergi
- styrket nationalt samarbejde, bidrag til internationale samarbejder (f.eks. IPCC) og formidling
NCKF’s forskning vil have fokus på de mest kritiske klimaindsatsområder, hvor der er et særligt behov for at udvikle ny viden og forbedre klimafremskrivninger, og på at udfylde væsentlige huller i den internationale viden om klimaforandringer.
Partierne noterer sig i bevillingsskrivelsen, at arbejdet ved DMI foregår i samarbejde med en lang række nationale og internationale partnere. Hjemtaget af internationale forskningsmidler øger den samlede forskningsvolumen i regi af centret.
Kontakter
DMI Kommunikation
Tlf:39157509presse@dmi.dkBilleder

Information om DMI – Danmarks Meteorologiske Institut
Danmarks Meteorologiske Institut (DMI) blev etableret i 1872, og det er i dag en institution under Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet.
DMI varetager den meteorologiske betjening af samfundet inden for Rigsfællesskabet Danmark, Færøerne og Grønland med omliggende farvande og luftrum.
Den meteorologiske betjening omfatter prognose- og varslingstjeneste samt kontinuerlig overvågning af vejr, klima og dertil relaterede miljømæssige forhold i atmosfæren, på landjorden og i havet.
Følg pressemeddelelser fra DMI – Danmarks Meteorologiske Institut
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra DMI – Danmarks Meteorologiske Institut
Alvorlig tørke på vej?7.5.2025 06:52:46 CEST | Pressemeddelelse
Mange husker nok den alvorligste tørke i nyere tid, der ramte Danmark i 2018. Tørkeindekset i år ligger allerede højt for årstiden, og tallet er stigende. Ser vi frem mod en sommer med udbredt tørke, og vil den kunne blive lige så alvorlig som i 2018? Få DMI’s bedste bud her!
Laveste vinter-havisudbredelse i Arktis nogensinde4.4.2025 05:01:00 CEST | Pressemeddelelse
En ’varm’ vinter i Arktis lakker mod enden og giver den laveste vinterudbredelse af havisen nogensinde målt. Omkring Antarktis kom havisudbredelsen ind som syvende laveste sommerudbredelse. Det er lavt, men trods alt knap så lavt som de foregående år.
DMI’s AI-model trænet på Gefion-supercomputeren forudsiger vejret på få minutter med høj præcision17.3.2025 09:00:00 CET | Pressemeddelelse
Efter blot få måneders træning på Gefion-supercomputeren nærmer DMI's nye AI-baserede vejrmodel sig hastigt ydeevnen for den erfarne, traditionelle vejrudsigtsmodel, samtidig med at den forbedrer hastighed og effektivitet ved at køre på minutter i stedet for timer. Pilotprojektet fortsætter nu i en treårig samarbejdsaftale med Danish Centre for AI Innovation (DCAI) for at udvikle næste generation af vejrudsigtsmodeller på Gefion.
Ny vejledning til udledningsscenarier styrker grundlag for klimatilpasning i Danmark29.1.2025 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Nationalt Center for Klimaforskning (NCKF) på Danmarks Meteorologiske Institut har i samarbejde med Center for Klimatilpasning i Miljøstyrelsen i dag opdateret Vejledning i anvendelse af udledningsscenarier til klimatilpasning. Ændringen følger udgivelsen af nye udledningsscenarier fra FN’s Klimapanel og DMI’s Klimaatlas. Opdateringen afspejler også, hvilke fremtidige drivhusgasudledninger vi kan forvente med nuværende klimapolitik på tværs af verdens lande.
DMI søger snemålere21.11.2024 09:30:00 CET | Pressemeddelelse
For at DMI kan overvåge og bogføre, hvor meget sne, der falder i Danmark, kræver det håndførte målinger fra en autoriseret sneobservatør. Vinteren står for døren, og det er tid til at få fyldt hullerne på landkortet ud, så nettet af snemålinger igen dækker hele Danmark.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum