Danmarks Statistik

Stadigt flere nye skolebørn begynder på fri- og privatskoler

Del

I 2007 gik omtrent hver ottende nye skoleelev i 0. klasse på en fri- eller privatskole. I 2017 var det cirka hver sjette, og i 12 kommuner gik mere end hver fjerde elev i 0. klasse på fri- eller privatskole.

Andelen af elever i 0 klasse, som går på fri- og privatskole er stigende. Således gik 12,4 pct. af de i alt 67.700 elever i 0. klasse på fri- eller privatskole 1. oktober 2007. I 2017 var andelen 16,9 pct., viser tal fra Danmarks Statistik.

Blandt alle eleverne fra 0.-9. klasse er andelen på fri- og privatskole lidt højere end blandt eleverne i 0. klasse. 1. oktober 2017 gik 17,5 pct. af eleverne på fri- eller privatskole. Danmarks Statistik kan ikke sige noget om, hvorfor andelen er stigende, men en undersøgelse fra 2017 blandt 2.000 forældre til skolebørn i alle aldre viste, at en stor del af forældrene, der vælger fri- og privatskoler, prioriterede skolens ry, værdiggrundlag og høje faglige niveau. Desuden udtrykte er en del forældre, at de ikke var tilfredse med den folkeskole, som deres barn hører til. Undersøgelsen blev lavet af Danmarks Statistik i forbindelse med Folkemødet 2017.

andel hele landetAnm.: Elever er opgjort 1. oktober. Kilde: Danmarks Statistik, http://statistikbanken.dk/pxs/212662

Langt de fleste går i folkeskole

Selvom andelen af elever, der går på fri- og privatskoler er steget, går langt de fleste grundskoleelever i en folkeskole. 1. oktober 2017 gik 62.400 børn i 0. klasse. 82,0 pct. af dem gik ipå en folkeskole, mens størstedelen af resten gik på fri- og privatskoler. En lille gruppe – til sammen lidt over 1 pct. af eleverne – gik på specialskoler eller andre skoler.

elever i 2017Anm.: Elever er opgjort 1. oktober. Kilde: Danmarks Statistik, http://statistikbanken.dk/uddakt20

Op til 40 pct. tilslutning til fri- og privatskoler

Andelen af elever, der går på fri- og privatskoler, varierer mellem kommunerne. Således gik ingen af eleverne, der boede i Fanø Kommune, i 0. klasse på fri- og privatskole. I Dragør Kommune var andelen 2,6 pct., mens 40,8 pct. af de mindste elever med bopæl i Bornholms Regionskommune og 38,6 pct. af 0. klasseeleverne i Morsø Kommune gik på fri- og privatskoler.

I 12 kommuner gik mere end 25 pct. af eleverne i 0. klasse på fri- og privatskole. To af disse kommuner ligger i Jylland. Fem er en del af Region Sjælland, der også er den region med den højeste andel elever i 0. klasse på fri- og privatskoler (20,8 pct.).

Andel elever i 0. kl. på fri- og privatskoler efter bopæl. 2017

andel kommunerAnm.: Kortet viser elever pr. 1. oktober 2017. Kilde: Danmarks Statistik, http://statistikbanken.dk/pxs/212661

Kontakt angående tallene i denne artikel: Lene Riberholdt, fuldmægtig, 39 17 31 85, lri@dst.dk

Du kan læse mere om udviklingen på fri- og privatskoler blandt eleverne i 0.-7. klasse i denne bag-tallene-artikel fra 2017.

Nøgleord

Kontakter

Lene Riberholdt, fuldmægtig, 39 17 31 85, lri@dst.dk

Links

Information om Danmarks Statistik

Danmarks Statistik
Danmarks Statistik
Sejrøgade 11
2100 København Ø

39 17 39 17http://www.dst.dk

Danmarks Statistik er den centrale myndighed for dansk statistik. Vores opgave er at indsamle, bearbejde og offentliggøre statistiske oplysninger om det danske samfund.

Følg pressemeddelelser fra Danmarks Statistik

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Danmarks Statistik

Formidling af valgresultater til pressen16.5.2019 14:42:36 CESTPressemeddelelse

Danmarks Statistik udarbejder opgørelser af resultater fra valg til Folketinget, valg til Europa-Parlamentet og folkeafstemninger. Resultaterne offentliggøres løbende på valgaftenen og i dagene derefter. Danmarks Statistik udarbejder resultatopgørelserne på vegne af Økonomi- og Indenrigsministeriet. Danmarks Statistik vil i forbindelse med afholdelse af Europa-Parlamentsvalget 26. maj og folketingsvalget 5. juni 2019 tilbyde pressen adgang til resultaterne i elektronisk form. Danmarks Statistiks elektroniske resultatformidling gennemføres ved disse valg sådan, at data vil være tilgængelige i XML-format på Danmarks Statistiks hjemmeside http://www.dst.dk/valg/index.htm http://www.dst.dk/valg/index.htm Oversigtsdata fra de sidste valg kan allerede nu afhentes til test. Filer og tekniske specifikationer kan hentes på denne side: http://www.dst.dk/valg/xml.htm http://www.dst.dk/valg/xml.htm På valgaftenen formidles resultater på opstillingskredse, storkredse, landsdele og hele landet. På f

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum