Stadig stigende beskæftigelse i installationsbranchen
Fire år med vækst giver nu el- og vvs-virksomheder udfordringer med at rekruttere tilstrækkeligt med medarbejdere.

De danske el- og vvs-installationsvirksomheder er inde i en rivende udvikling og har de seneste fire år i træk øget både omsætningen og beskæftigelsen.
”Til gengæld betyder det også, at det gradvist bliver sværere for virksomhederne at rekruttere kvalificeret arbejdskraft,” siger Rasmus Larsen, økonomisk-statistisk konsulent hos TEKNIQ Installationsbranchen, der repræsenterer de danske el- og vvs-virksomheder.
TEKNIQ har netop offentliggjort resultaterne af en ny arbejdskraftundersøgelse blandt deres medlemsvirksomheder. Den viser, at 25 procent af virksomhederne (22 procent i elbranchen og 30 i vvs-branchen) forgæves forsøgte at rekruttere arbejdskraft i april måned.
”Det er stort set samme tal som sidste år, og samtidig er det vigtigt at understrege, at vi stadig er langt fra flaskehalstilstandene i 2007, hvor det tilsvarende tal for branchen var 49 procent. Men vi må også konstatere, at der i løbet af de næste par år er risiko for en mere udbredt mangel på arbejdskraft, hvis branchens vækst som forventet fortsætter,” siger Rasmus Larsen.
Beskæftigelsen stiger
Rekrutteringsudfordringen i installationsbranchen skyldes især, at antallet af ansatte i branchen er steget kraftigt – fra 39.640 i 2013 til 45.060 i 2017. Samtidig er ledigheden blandt både elektrikere og vvs’ere i samme periode faldet markant.
”Faldet i arbejdsløsheden har dog været langt mindre, end beskæftigelsen er steget. Installationsvirksomhederne har med andre ord formået at trække folk til branchen – for eksempel har man indgået rekordmange uddannelsesaftaler med nye lærlinge,” siger Rasmus Larsen.
Han understreger også, at installationsbranchen i stigende grad er begyndt at ansætte flere ufaglærte og andre faggrupper, som en vigtig del af forklaringen på, hvorfor man stadig er langt fra flaskehalstilstandene, inden den økonomiske krise ramte for godt ti år siden.
TEKNIQ forventer, at beskæftigelsen i installationsbranchen i løbet af 2018 kommer til at overgå den hidtidige rekord fra 2007, hvor branchen beskæftigede 45.600 personer.
Rift om arbejdskraften
Der er således ikke noget, som tyder på, at installationsbranchens behov for arbejdskraft vil falde de kommende år. Tværtimod forventer 39 procent af virksomhederne, at deres samlede antal af ansatte vil øges de kommende 12 måneder. Kun to procent regner med at de får færre medarbejdere i samme periode.
”Det er tegn på, at virksomhederne ser lyst på fremtiden. Men samtidig betyder det, at det vil blive fortsat sværere at skaffe arbejdskraft,” siger Rasmus Larsen og uddyber:
”47 procent forudser da også, at det bliver sværere at rekruttere medarbejdere de kommende to år,” siger Rasmus Larsen.
Nøgleord
Kontakter
Yderligere oplysninger:
Rasmus Larsen, økonomisk-statistisk konsulent i TEKNIQ, mobil 29 43 91 94
Billeder
Information om TEKNIQ Installationsbranchen
TEKNIQ repræsenterer 2.800 tekniske installationsvirksomheder. Installationsbranchen beskæftiger 45.000 medarbejdere og har en årlig omsætning på 50 milliarder kroner. Medlemsvirksomhederne beskæftiger sig med tekniske installationer, primært inden for det autoriserede område.
Følg pressemeddelelser fra TEKNIQ Installationsbranchen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra TEKNIQ Installationsbranchen
Hver tiende varmepumpe installeres med fejl29.1.2019 07:21:44 | Pressemeddelelse
Salget af varmepumper stiger stadig hastigt, men en ny undersøgelse slår skår i glæden. 1 ud af 10 varmepumper, der bliver installeret i helårsboliger, giver således husejerne problemer. Brancheorganisationen TEKNIQ opfordrer til, at godkendelsesordningen for de virksomheder, der installerer pumperne, gøres obligatorisk.
Kontrol: To ud af tre LED-produkter er ulovlige25.1.2019 05:12:56 | Pressemeddelelse
Sikkerhedsstyrelsen har fundet fejl på 19 ud af 30 tilfældigt udvalgte LED-belysningsprodukter. Fabrikanterne skal stramme op, lyder det fra både Sikkerhedsstyrelsen og brancheorganisationen TEKNIQ.
Slip boligjobordningen ud af spændetrøjen15.1.2019 13:59:56 | Pressemeddelelse
Det giver god mening, når skatteministeren inviterer S og DF til at deltage i overvejelser om den fremtidig udformning af boligjobordningen. Det siger brancheorganisationen TEKNIQ. Her opfordrer man til, at politikerne benytter lejligheden til at kigge nærmere på både form og indhold, hvis ordningen for alvor skal styrke den grønne omstilling og samtidig fungere som et effektivt middel i kampen mod det sorte arbejde.
Nettet flyder med ulovlige armaturer18.12.2018 06:00:00 | Pressemeddelelse
Fire ud af seks tilfældigt udvalgte armaturer købt på internettet er ikke godkendt til drikkevand og kan derfor ikke bruges i Danmark. Det viser en markedskontrol, som Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen har gennemført. Ifølge brancheorganisationen TEKNIQ stiller det både forbrugere og installatører i en meget uheldig situation.
Der er kamp om medarbejderne - men ingen rekrutteringspanik i installationsbranchen14.12.2018 10:17:06 | Pressemeddelelse
Nye tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering viser, at det bliver stadig sværere for danske virksomheder at rekruttere de ønskede medarbejdere. Det gælder også i el- og vvs-branchen, hvor man dog ifølge brancheorganisationen TEKNIQ stadig er i stand til at finde løsninger på rekrutteringsudfordringerne.
Hold fokus på erhvervslivet30.11.2018 16:40:24 | Pressemeddelelse
Finansloven for 2019 handler i vid udstrækning om at bedre forholdene for landets pensionister og stramme udlændingepolitikken. Hos brancheorganisationen TEKNIQ opfordrer man til, at politikerne også husker fortsat at arbejde for at forbedre og forenkle forholdene for dansk erhvervsliv.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum