Sprogforsker fra AU står bag en dansk-ukrainsk-engelsk ordbog
På blot to måneder har lektor i lingvistik på Aarhus Universitet, Peter Bakker, skrevet og udgivet en dansk-ukrainsk-engelsk ordbog med hjælp fra frivillige og en bevilling fra Aarhus Universitets Forskningsfond. Målet er at give ukrainske flygtninge en lettere start i Danmark. Efterspørgslen på den nye gratis ordbog er så stor, at Peter Bakker nu samler midler til andet oplag.

Det var et besøg hos en bekendt, som havde flere ukrainere boende på sin gård, som fik lektor Peter Bakker til at tage initiativet til at lave en dansk-ukrainsk-engelsk ordbog.
”Kommunikationen mellem min ven og hans ukrainske logerende var elendig. De havde ikke et fælles sprog og måtte ty til fagter, når de skulle forklare sig over for hinanden. Det var hér, jeg tænkte, at jeg kunne gøre nytte med min baggrund som sprogforsker”, siger Peter Bakker om ideen til ordbogen, som er rettet mod både danskere og ukrainere. Hans erfaring er, at meget få ukrainere taler engelsk, og helt naturligt kun meget lidt dansk endnu.
Ordbogen er netop kommet fra tryk og indeholder de 3000 mest hyppige ord, baseret på frekvenslisten fra Det Danske Sprog- og Litteraturselskab, samt sætninger, som skal gøre en samtale lettere. Desuden har ordbogen en parlør med gængse formuleringer, herunder et afsnit om krigen og flugten til Danmark.
Lektoren, som har brugt de fleste af sine vågne fritimer de seneste måneder på at samle ord, koordinere og planlægge, var ikke i tvivl om, at ordbogen skulle publiceres i fysisk form ud over en digital version.
”Mange flygtninge, især ældre, er ikke fortrolige med digitale hjælpemidler, og de har måske heller ikke mobiltelefoner med oversættelses-apps. Tilmed fungerer Google Translate meget dårligt, når det gælder oversættelse fra dansk til ukrainsk”, siger Peter Bakker.
”Ordbogen er et nemt og tilgængeligt værktøj for begge parter, som skal kommunikere uden et fælles sprog. Det er lettere at være to, der kigger, bladrer og peger ord og sætninger ud og kan gøre sig forståelige over for hinanden”, siger Peter Bakker, som fortæller, at ordbogen dog også har en kort vejledning til, hvordan man bruger sin mobil til oversættelse mellem ukrainsk og dansk.
Brug for flere penge
Peter Bakker taler ikke selv ukrainsk og har fået hjælp fra ukrainske oversættere, koordineret af den herboende ukrainer, Anna Kryvous, der selv er kandidat fra AU. Desuden har kolleger fra Aarhus Universitet og Københavns Universitet deltaget i arbejdet.
”Men det er klart, at ordbogen ikke vil være perfekt, når vi har arbejdet under tidspres”, betoner Peter Bakker.
Det er sproglektorens forventning, at ordbogen medvirker til, at mødet mellem de ukrainske flygtninge og danskerne bliver lettere. I al fald kan sprogbarrieren nu sænkes en hel del.
”Jeg håber, at ordbogen bliver modtaget som en velkomst til og anerkendelse af ukrainerne, og jeg håber også, at de har lyst til at lære lidt dansk. De bøger, jeg foreløbig har uddelt, er modtaget med stor glæde, og det gør også mig utrolig glad”.
Fra dekan på Arts, Johnny Laursen, er der stor anerkendelse til Peter Bakker og de frivillige, som står bag ordbogen.
”Jeg beundrer ganske enkelt den ildhu og indsats, som de involverede har lagt for dagen i dette projekt. Jeg er stolt over, at medarbejdere og studerende bruger deres viden og fritid på at hjælpe mennesker i nød, og jeg er overbevist om, at deres indsats og idealisme bidrager til, at båndene mellem vores lande knyttes endnu stærkere. Det vil gavne samarbejdet mellem Ukraine og Danmark i en forhåbentlig snart fredelig fremtid”, siger Johnny Laursen.
Aarhus Universitets Forskningsfond, AUFF, har bevilget penge til tryk af første oplag på 650 ordbøger, hvoraf de fleste allerede er delt ud. Interessen for ordbogen er imidlertid meget stor. Det vælter ifølge Peter Bakker lige nu ind med interessetilkendegivelser og bestillinger.
Hvis man har lyst til at bidrage, kan det ske via Mobile Pay via foreningen BEVAR UKRAINE, som hjælper med trykning af flere bøger og distribution. I det omfang, der samles penge ind, bliver bogen trykt i endnu et oplag til gratis uddeling. Angiv ”slovnyk” eller ”ordbog” som kommentar, så kommer donationen ordbogen til gode.
Desuden kan virksomheder, institutioner og privatpersoner downloade og printe ordbogen. Der er ikke copyright på indholdet.
Nøgleord
Kontakter
Lektor Peter Bakker
mobil: 31 37 82 51
ordbog.slovnik@gmail.com
Billeder

Information om Aarhus Universitet
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet
Iværksættere fra Aarhus Universitet er vækstmotorer i Midt- og Vestjylland28.6.2022 08:31:30 CEST | Pressemeddelelse
Iværksætterne holder sig ikke kun til storbyerne, når de udklækkes fra Aarhus Universitet. I Midt- og Vestjylland skyder flere virksomheder op, som er stiftet af studerende med baggrund fra universitetet, viser ny iværksætteranalyse. Det er en god forretning for landsdelen.
To professorer hædres med Holst-Knudsen-pris og Victor Albeck-pris25.5.2022 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Professor i medicin Søren Riis Paludan modtager Rigmor og Carl Holst-Knudsens Videnskabspris, og professor i biologi Signe Normand modtager Victor Albeck-prisen. Det sker onsdag d. 25. maj, hvor Aarhus Universitet afholder sin årlige prisoverrækkelse i Aulaen. Ved arrangementet uddeler Aarhus Universitets Forskningsfond desuden sine 5 ph.d.-priser – i år for 20. gang.
Presseinvitation: Topforskere, hjernemad og leg - stor konference om hjernen på Aarhus Universitet26.4.2022 08:58:05 CEST | Pressemeddelelse
Nogle af verdens førende hjerneforskere besøger Aarhus d. 5.-7. maj, når MatchPoints-konferencen ”Our fascinating Brain” finder sted. Konferencen byder både på en akademisk del på Aarhus Universitet – og en folkelig del på Moesgaard Museum med oplæg, musik, mad til hjernen, yoga og meget mere. Begge arrangementer er udsolgte. Journalister er velkomne.
Skibsvrag, stjerner og speedforedrag: Oplev forskningen på Aarhus Universitet19.4.2022 14:33:25 CEST | Pressemeddelelse
Stakladen og omkringliggende lokaler bliver forvandlet til en legeplads for nysgerrige sjæle, når Aarhus Universitet inviterer alle interesserede indenfor til Forskningens Døgn om TID torsdag den 28. april kl. 14-18.
Bestyrelsen: Brian Bech Nielsen fortsætter som rektor7.4.2022 14:30:45 CEST | Pressemeddelelse
Fra august 2022 hedder rektor på Aarhus Universitet fortsat Brian Bech Nielsen. Efter de seneste måneders ansættelsesproces har et enigt ansættelsesudvalg udpeget den nuværende rektor, som i den nye periode ansættes frem til 2027.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum