Aalborg Universitet

Sprogcamp har fortsat vokseværk

Del

Sproguddannelserne taber i stigende grad kampen om de unges gunst. Men den tendens mærker man ikke meget til i den kommende weekend. Når Hjørring Gymnasium STX & HF og Aalborg Universitet for niende gang arrangerer Sprogcamp, deltager 194 unge sprogtalenter fra hele landet, og det er en udvikling, der vækker glæde i erhvervslivet.

Interessen for fremmedsprog er generelt dalende blandt danske unge, og når de mindre årgange om få år gør deres indtog på arbejdsmarkedet, er der en risiko for, at danske eksportvirksomheder kommer til at mangle kvalificeret arbejdskraft.

- Vi er et lille land, og derfor er vi afhængige af eksport. Vi må også forstå, at vi ikke kan komme til Tyskland og tale dansk eller engelsk. Her er det nødvendigt, at vi kan tale tysk. Får vi ikke flere folk, der kan tale fremmedsprog i fremtiden, kan det bremse opsvinget, advarer Ib Brandt Jørgensen, som er CEO hos World Translation A/S.

Sprogtalenter fra hele landet på camp i Hjørring

På den baggrund lancerede regeringen i 2017 en sprogstrategi, der skal sikre, at flere unge fremover vælger fremmedsprog i folkeskolen og op gennem resten af uddannelsessystemet. Men Aalborg Universitet og Hjørring Gymnasium STX & HF har også valgt at gøre en målrettet indsats for at vække de unges interesse for at arbejde med sprog. For niende gang arrangerer de sprogcamp for unge sprogtalenter, og denne gang deltager 194 gymnasieelever fra hele landet. Det er det højeste antal hidtil.

- Igen i år har vi oplevet en overvældende interesse for at deltage i sprogcampen, og det, synes jeg, er meget positivt. I Danmark har vi har mere end nogensinde brug for at opmuntre vores sprogtalenter til at uddanne sig inden for forskellige sprog, og vi fortæller også, hvor mange jobmuligheder der rent faktisk er, når man er dygtig til sprog. I dag kræver erhvervslivet dygtige sprogfolk; man skal helst kunne mindst to og gerne tre fremmedsprog, og vi taler i dag alvorligt om det store behov for dygtige sprogfolk. Der bliver altså rift om de unge, der kan sprog, og det gælder alle brancher, forudser rektor på Hjørring Gymnasium STX & HF Elsebeth Gabel Austin.

Sprog er nøglen til verden

Sprogcampen afholdes på Hjørring Gymnasium STX & HF, og giver de unge mulighed for at beskæftige sig med enten engelsk, tysk, fransk, italiensk, spansk eller kinesisk. I den forbindelse afholder undervisere og studerende fra universitetet en række workshops, og de unge får mulighed for at tale med virksomheder, der beskæftiger sprogmedarbejdere, bl.a. deltager en repræsentant fra Beauté Pacifique i Chile og en repræsentant for det canadiske Destination Canada. Hele arrangementet afsluttes med en stor sprogmesse søndag eftermiddag, hvor de unge sprogtalenter skal præsentere en case omkring en virksomhed, som de har arbejdet med hele weekenden.

- Det er vigtigt med et arrangement som dette, fordi sprog er nøglen til verden. Det har i mange år været den almindelige overbevisning, at bare man kunne engelsk, så kunne man begå sig alle steder. Men sagen er, at uden stærke kompetencer i flere sprog, så får vi rigtigt svært ved at begå os på udenlandske markeder og samarbejde med udenlandske virksomheder. Og stærke sprogkompetencer er ikke kun for dem, der vil studere det i egen ret, de er også vigtige som dobbeltkompetence for fx ingeniører og økonomer. Vi er ganske enkelt nødt til at opprioritere indsatsen, så flere unge mennesker får lyst til at læse sprog, understreger viceinstitutleder Lise-Lotte Holmgreen fra Institut for Kultur og Globale Studier på Aalborg Universitet.

Det er Ib Brandt Jørgensen enig i, og han er derfor begejstret for arrangementet.

- Det er selvfølgelig vigtigt, at unge vil læse til ingeniør eller økonom, men det er lige så essentielt, at unge vælger at læse et sprogfag.

Fakta:
- Det er niende gang, sprogcampen afholdes
- I år deltager 194 gymnasieelever fra 49 gymnasier
- Sprogcampen afholdes fra fredag den 25. til søndag den 27. januar
- Hovedsponsorerne er Beauté Pacifique (spansk), Destination Canada (engelsk), Ole Kirk’s Fond – Lego (fransk og kinesisk), Polar Seafood (italiensk), World Translation (tysk) og Translatørforeningen
- Læs mere på www.sprogcamp.aau.dk

Kontakter

Elsebeth Gabel Austin, Hjørring Gymnasium STX og HF, på tlf.: 99 23 45 17 eller e-mail: au@hj-gym.dk
Lise-Lotte Holmgreen, Aalborg Universitet, på tlf.: 99 40 91 97 eller på e-mail: holmgreen@cgs.aau.dk

Information om Aalborg Universitet

Aalborg Universitet
Aalborg Universitet
Fredrik Bajers Vej 5, Postboks 159
9100 Aalborg

9940 9940http://www.aau.dk/

Følg pressemeddelelser fra Aalborg Universitet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Aalborg Universitet

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum