Region Sjælland

Sportsudøvere overlever oftere et hjertestop

Del

Nyt studie viser, at chancen for at overleve et hjertestop syvdobles, hvis det sker i forbindelse med sport. Og ved holdsport er oddsene endnu bedre.

Mere end 5000 mennesker i Danmark får hvert år hjertestop, og for omkring 125 af dem er det mens, de er i gang med at motionere, at hjertet svigter. At det foregår i forbindelse med sport, har stor betydning for chancen for at overleve.

Sandsynlighed for at være i live 30 dage efter hjertestoppet syvdobles nemlig, hvis det sker i forbindelse med sport. Og ved holdsport såsom fodbold, håndbold og lignende er sandsynligheden over 20 gange så stor. Det viser et igangværende studie i det Præhospitale Center i Region Sjælland, der er støttet af Tryg Fonden.

- Vi formoder, at det handler om, at sportsudøverne generelt er i bedre fysisk forfatning end andre, der rammes af hjertestop. Men det handler i høj grad også om, at vi ofte dyrker sport sammen med andre, som kan igangsætte hjertelungeredning, tage en hjertestarter i brug og ringe 1-1-2, siger læge Signe Wolthers, der er en af forskerne bag studiet.

Danskerne er gode til at redde liv

Ved at gennemgå data for alle hjertestop i Danmark uden for hospitalerne i perioden 2016-2019 har forskerne nemlig fundet ud af, at 4 ud af 5 hjertestop i forbindelse med sport overværes af en anden.

Forskerne kan også se, at omgivelserne er gode til at træde til, når der er brug for det. I 9 ud af 10 hjertestop i forbindelse med sport gives der hjerte-lunge-redning.

Signe Wolthers peger på, at der i Danmark generelt er gode vilkår for at overleve hjertestop i forbindelse med sport, da mange danskere har godt styr på, hvordan man giver hjerte-lunge-redning. Og så er det også en faktor, at der er mange hjertestartere rundt omkring i det offentlige rum.

- Generelt har vi i Danmark et stort vidensniveau omkring, hvad vi skal gøre i de situationer, hvor andres liv er i fare. Men der er ingen tvivl om, at det er vigtigt, at vi holder det ved lige og sørger for, at fremtidige generationer også har styr på, hvordan man hjælper en borger, der har brug for livreddende hjælp, siger hun.

Det er en god idé at dyrke sport

Selv om forskerne ikke har set på, om risikoen for hjertestop øges, hvis hjertet presses af sport eller andre fysiske aktiviteter, er Signe Wolthers ikke i tvivl om, at det er en god idé at holde sig i god form.

Studiet bygger på data fra dansk hjertestop register, og resultaterne ventes endelig publiceret senere i år.

Kontakter

Signe Wolthers, tlf. 22 56 60 56

Information om Region Sjælland

Region Sjælland
Region Sjælland
Alleen 15
4180 Sorø

https://www.regionsjaelland.dk

Følg pressemeddelelser fra Region Sjælland

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Region Sjælland

Hurtigtest i Region Sjælland tilpasses løbende22.7.2021 10:00:00 CEST | Pressemeddelelse

PCR-test er mere effektive end hurtigtest i bekæmpelse af COVID19-deltavarianten, som lige nu spreder sig. Samtidig bliver flere borgere vaccineret. Derfor har Styrelsen for Forsyningssikkerhed besluttet at neddrosle antallet af hurtigteststeder. I Region Sjælland lukkes der gradvist ned for 16 hurtigteststeder. Der vil fortsat være maksimalt 20 kilometer til nærmeste teststed. Antallet af PCR-teststeder forbliver det samme.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum