MSC – Marine Stewardship Council

Spis miljømærket tun i dag for at sikre, at der er tun i fremtiden

Del

2. maj er international tun-dag. MSC (Marine Stewardship Council) lancerer derfor en kampagne sammen med bl.a. LETZ SUSHI for at gøre opmærksom på, at tun er en afgørende fiskeart for de marine økosystemer. Derfor er det særlig vigtigt, at tun fiskes bæredygtigt. I dag er der mulighed for, at danske forbrugere kan vælge MSC-certificeret tun både på dåse, frost, på restauranter og spisesteder.

Salget af tunprodukter mærket med MSC’s blå fisk i dagligvaresektoren er steget i Danmark i de senere år og var 33 procent i 2020*. I Norge er hele 60 procent af den solgte tun MSC-certificeret. Stigningen i salget er sket som følge af forbrugernes efterspørgsel, og det driver fiskerne til at forbedre og certificere deres fiskeri. I dag er næsten 30 procent af de globale tunfangster MSC-certificerede, og yderligere 20 procent bliver i øjeblikket evalueret mhp certificering med MSC’s bæredygtige fiskeristandards ecolabel.  

- Det er takket være de fantastiske virksomheder og vores forbrugere, der vælger at købe MSC-certificeret tun, at vi nu ser en stor ændring i markedet og i havene. Jeg er stolt over, at MSC er en stærk kraft i at forbedre tunindustriens økologiske og sociale bæredygtighed, siger Linnéa Engström, programdirektør MSC Scandinavia og Østersøregionen. 

I Danmark drives efterspørgslen blandt andet af LETZ SUSHI, der sælger 100 procent certificeret tun. Selv dagligvareforhandlere vælger nu i stigende grad at sælge certificeret tun fra deres egne mærker. For at øge bevidstheden om bæredygtigt fanget tun, vil flere MSC-partnere køre en kampagne kaldet Tunaful Tomorrow i maj. 

- Vi er i LETZ SUSHI, som den eneste kæde på markedet, fuldt MSC-certificeret på alle relevante arter i alle led. MSC er den stærkeste certificering på markedet for internationalt vildt fanget fisk og skaldyr, og dermed den stærkeste garanti for, at fisken er bæredygtigt fanget. Certificeringen er frivillig og åben for alle fiskerier, der fanger vildtlevende fisk og skaldyr. Når vi som virksomhed er MSC-certificeret i alle led, betyder det, at du med ro i maven og god smag i munden frit kan vælge fra hele vores menukort – vi kan nemlig spore alle vores vildtfangede fisk og skaldyr tilbage til bæredygtige fiskerier – og det er vi meget stolte af at være en del af, siger Anders Barsøe, CEO hos Letz Sushi. 

Kampagnen har både til formål at oplyse forbrugerne om, hvorfor tun er så vigtig i de marine økosystemer, og hvad det vil sige at vælge certificeret tun. 

MSC’s Sustainable Tuna Handbook, der bliver udgivet på den internationale tun-dag 2. maj specificerer, hvordan man som tun-forbruger kan sikre sig, at den tun, man køber, er fra en bæredygtig og velforvaltet tunbestand. Der er også en gennemgang af de forbedringer, som tun-fiskerne har foretaget for at bestå certificerings-processen. 

*Kilde: NielsenIQ ScanTrack, DVH, Tuna, Value % Share, +/- Value % Share YA, Full Year 2020, W.12 2021. (Copyright © NielsenIQ.) 

Yderligere oplysninger kan fås ved henvendelse til: 

Linnea Engström, programdirektør MSC Østersøregionen og Skandinavien, linnea.engstrom@msc.org, tlf +46 070-733 38 06 

Eller  

Kim Rydeheim, kommunikationschef for MSC Østersøregionen og Skandinavien, kim.rydeheim@msc.org, tlf +46 70-397 88 47 

World International Tuna Day 

Den internationale tun-dag markeres 2. maj hvert år. I år markeres dagen for femte år i træk, siden FN oprettede det for at fejre tunarter og støtte de samfund, der er afhængige af tunfiskeri. Verdens bedst sælgende tunarter er skipjack eller bonit, som det også kaldes på dansk. Den udgør 60 procent af den globale tunfangst. 

Ud over skipjack er der fire andre arter af tun, der sælges i butikker og på restauranter – hvidfinnet tun/ albacore, bigeye tun, almindelig tun og gulfinnet tun. 

Tunaful Tomorrow 

Tunaful Tomorrow er en kampagne for bæredygtigt fisket tun, hvis formål er at øge kendskabet til tun, og hvorfor det er vigtigt at købe MSC-certificeret tun. Kampagnen er udviklet af MSC og det internationale kommunikationsbureau TBWA. Kampagnen køres i Sverige, Norge, Danmark og Finland i samarbejde med restauranter, producenter og dagligvarebutikker. 

Hvordan går det med tunen?  

Nye data fra Seafood Sustainability Foundation viser, at størstedelen af de kommercielle tunbestande fiskes på et bæredygtigt niveau (65 procent, 13 procent fiskes under det såkaldte ‘maksimale bæredygtige niveau,’ og ca. 22 procent af bestandene er overfiskede.) 

Ifølge FN’s Levnedsmiddel- og Landbrugsorganisation var otte tunbestande blevet genopbygget til et levedygtigt niveau mellem 2014 og 2019, hvilket reducerede antallet af store tunfiskebestande, der lider under overfiskning, fra 13 til 5. 

Hvor meget af tunen er MSC-certificeret? 

Halvdelen af verdens tunfangster er i dag involveret i MSC’s bæredygtige fiskeriprogram. Dette er næsten en fordobling fra året før. Af de 5,8 millioner ton tun, der fanges årligt, kommer 28,9 procent fra et fiskeri, der er MSC-certificeret, og en femtedel (20,4 procent) er under evaluering i forhold til MSC’s fiskeristandard. Yderligere en femtedel af den samlede tunfisk-fangst kommer fra fiskeri, der arbejder på forbedringer, der kræves for at søge certificering (såkaldte fiskeriforbedringsprojekter.) 

Det videnskabeligt baserede MSC-certificeringssystem kontrollerer, at tunbestandene er levedygtige og velforvaltede, og at fiskeriet har minimal indvirkning på økosystemerne. Ofte er fiskerne forpligtet til at træffe foranstaltninger for at minimere interaktioner med andre marine arter, såsom delfiner, skildpadder og havfugle. Kravene kan også være, at de lande, der forvalter tunen i fællesskab, skal blive enige om en forvaltningsplan. 

Hvad mener forbrugerne? 

En nylig undersøgelse for MSC viste, at syv ud af ti forbrugere af fisk og skaldyr globalt mener, at supermarkeds- og mærkebæredygtighedskrav bør certificeres af en tredjepart. Ni ud af ti (88 procent) ønsker bedre information, så de kan være sikre på, at de køber bæredygtige fisk eller skaldyrsprodukter.  

Fem fakta om tun 

  1. Skipjack er den mindste tunart, og den kan blive en meter lang. Den største tun er almindelig tun, som kan blive fire meter lang og veje næsten et ton. 
  2. Almindelig tun findes på den svenske vestkyst efter at have været forsvundet i mange år. En nær slægtning til tun er makrel. 
  3. Al den tun, vi spiser, fanges vildt fra havet. Tun er en kødædende fisk i toppen af fødekæden. De er vigtige for havets økosystemers velfærd og er til gengæld afhængige af velstående og intakte økosystemer. For hvert kilo tun kræves ca. 10 kg mellemstore fisk, 100 kg små fisk, 1000 kg små planteædere (planteædere som zooplankton) og 10.000 kg planteplankton. 
  4. Tun er n global råvarer, der tegner sig for mere end otte procent af den globale handel med fisk og skaldyr. I 2017 kunne markedet for tunfiskekonserves værdiansættes til så meget som $11.89 milliarder (BloombergNews.)
  5. Skipjack kan reproducere sig fra omkring to-årsalderen, og en voksen Skipjack hun kan lægge to millioner æg på ethvert tidspunkt af året (NOAA). Når de er befrugtet, klækkes de små æg inden for en dag og flyder med havstrømmene som zooplankton. Tun i køligere farvande har en længere livscyklus. 

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Information om MSC – Marine Stewardship Council

MSC – Marine Stewardship Council
MSC – Marine Stewardship Council
Marine House, 1-3 Snow Hill
FC1A-2DH London

http://www.msc.org

MSC er en international Nonprofitorganisation. MSC er det eneste globale certificeringsprogram for vildtfanget fisk, der opfylder kravene i bedste praksis fra både FN’s fødevare- og landbrugsorganisation (FAO), Global Sustainable Seafood Initiative (GSSI) og ISEAL, den internationale organisation for bæredygtighedscertificering. 

Når et fiskeri opfylder MSC’s standard for bæredygtigt fiskeri, kan fangsten sælges med MSC-mærket. Certificering er åben for alle fiskere, der fanger fisk og skaldyr fra havet- eller ferskvand. I dag er mere end 400 fiskerier i over 35 lande MSC-Certificeret. 

Følg pressemeddelelser fra MSC – Marine Stewardship Council

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra MSC – Marine Stewardship Council

MSC giver Årets Guldfisk til LETZ SUSHI for arbejdet med at fremme bæredygtig fisk og skaldyr i restaurantverdenen12.11.2022 05:00:00 CET | Pressemeddelelse

Med sit vedholdende fokus på bæredygtighed, ansvarlighed og økologi, hvad enten det angår fisk, ris eller emballage, har LETZ SUSHI taget faklen og vist hvor langt man kan komme med og på stærke værdier, der hjælper verden i den rigtige retning. Derfor modtog restaurantkæden onsdag en pris fra non-profit organisationen Marine Stewardship Council (MSC), ved MSC’s årsmøde i Aalborg.

Ny MSC-fiskeristandard vil drive fremskridtet inden for bæredygtigt fiskeri, siger CEO26.10.2022 12:00:29 CEST | Pressemeddelelse

Marine Stewardship Councils (MSC) lancerer i dag sin nye globale bæredygtighedsstandard for vildtfangede fisk og skaldyr. Den nye MSC-standard sikrer, at fisk og skaldyr, der sælges med det blå miljømærke, fortsat vil komme fra fiskerier som er verdensledende inden for bæredygtighed, da standardens krav til beskyttelse af havets dyreliv, fiskebestande og økosystemer er blevet stærkere.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum