MSC-mærketMSC-mærketMSC-mærketMSC-mærket

Spis farverige og bæredygtige fiskeretter

Del
Få inspiration til sund og farverig mad med fisk og skaldyr, der giver god smag i munden i mere end én forstand. Den tidligere chefkok i Kongehuset, Jesper Vollmer, har udviklet tre nye fiskeretter for organisationen MSC, som skal sætte fokus på kreativitet og bæredygtighed i køkkenet.

MSC (Marine Stewardship Council) er en non-profit-organisation, som arbejder for, at vores have fremover har mangfoldige og sunde fiskebestande. Det skal ske ved, at fiskerier over hele verden stopper med overfiskeri, piratfiskeri og brugen af destruktive fangstmetoder. Det blå MSC-mærke er garanti for, at fisken i køledisken er fanget af et bæredygtigt fiskeri. Det betyder, at det er fisk og skaldyr fra bestande, som ikke er truede, der er taget højde for havmiljøet og fiskeriet er velforvaltet. MSC’s logo er en blå fisk.

Kampagnen “Er din favoritfisk blå?” har kørt siden efteråret, og temaet i kampagnen er “farver”. Der skal nemlig både fisk og farver på danskernes tallerkner, og den vigtigste farve er blå. Blå fisk på emballagen er nemlig lig med bæredygtig fangstmetoder. Den tidligere køkkenchef i Kongehuset og nu ejer af koncepthuset “RÅ” på Bornholm, Jesper Vollmer, har været en del af kampagnen, og den kendte kok fik i den forbindelse opgaven at skabe tre opskrifter med hver deres farvetema. Jesper Vollmer har udviklet tre sunde retter med fisk og skaldyr, som har masser af farver, og som giver god smag i munden i mere end én forstand, hvis du vælger fisk med MSC’s blå logo på.

Jeg har sammensat tre nye fiskeretter til MSC's kampagne, fordi jeg mener, det er vigtigt, at vi tænker bæredygtigt, når vi køber fisk. Jeg elsker selv at spise fisk, og de tre nye fiskeretter, jeg har lavet, har masser af farver og er ment som inspiration til at tænke både kreativt og bæredygtigt, næste gang man køber fisk og skaldyr, siger Jesper Vollmer.

Se Jesper Vollmers tre opskrifter her. Opskrifter og billeder er vedhæftet som PDF.

Opskrift 1) Dampede blåmuslinger med græskarpuré og carotter

Forberedelsestid: 20 min                 

Tilberedningstid: 10 min

Portioner: 4

Fisk/skaldyr: Blåmusling

-----------------------------

Ingredienser

1 kg. blåmuslinger

3 fed hvidløg

1 løg

2 spsk. smør

1 glas hvidvin

1 dusk persille

1 butternut squash

2 spsk. creme fraiche

Salt og peber

Lidt små gulerødder

-----------------------------

Metode

Squashen skrælles og skæres i små stykker. Gem lidt fine tern til pynt. Kog nu det hele hver for sig. De små tern skal kun lige være møre, hvor resten skal koges til mos. Sigt den udkogte squash fri for vand, og blend den med creme fraiche og salt og peber.

Snit løg og hvidløg fint. Hak persillen til senere brug. Det skal først i, når muslingerne er dampet.

Skyl muslingerne. Dem der ikke lukker sig, eller som er gået i stykker kasseres. Varm en gryde med låg op på fuld knald. Kom smør, vin, salt, peber i. Når det bulderkoger, kommes muslingerne i. På med låget, og lad dem dampe ca. 2 min. Ryst lidt i gryden et par gange undervejs. I med persillen, og rør lidt rundt.

Tag muslingerne op, og kog lagen lidt ind. Smag endelig på den, så den ikke bliver for salt. Husk at ting der reducerer, smager af mere og mere... Når den er cremet og lækker i konsistensen, kommes den tilbage over muslingerne. Begynder den at blive for salt i smagen, koges den ikke mere ind, men bruges som den er eller gives en ekstra lille smørklat. Det tager lidt af saltsmagen, og cremer den mere op…

De små gulerødder kan både juices til en lille orange drik, og serveres helt rå og sprøde til retten.

Opskrift 2) Stegt torsk med safranrisotto og gule courgetter

Forberedelsestid: 15 min                 

Tilberedningstid: 30 min

Portioner: 4

Fisk: Torsk 

-----------------------------

Ingredienser

400 g torskefilet

4 spsk. vindruekerneolie

1 skalotteløg

3 spsk. olivenolie

200 g risottoris, Aborio

1 glas hvidvin

15-20 tråde safran

1 l. lys bouillon

100 g parmesan, revet

1 spsk. smør

1 gul courgette

2 spsk. olivenolie

Salt og peber

-----------------------------

Metode

Start med risottoen ved at sautere løgene og risene i olien, til risene bliver næsten transparente. Løgene må ikke tage farve, så det er ved middel.

Kom hvidvin og safran på, og kog det væk. Kom løbende så meget varm bouillon på, at det dækker risene. Bliv ved med denne proces indtil risene er næsten møre. Smag til med parmesan og smør, salt og peber. Konsistensen skal være let flydende. Endelig ikke for tør.

Courgetterne skæres i mindre stykker, og steges i olivenolien i en lille gryde eller pande, til de er møre men spændstige. Krydr med salt og peber.

Steg torskefileterne af i mindre stykker på skindsiden, til de er sprød og gyldne. Vend dem om tilsidst, så de bliver færdige på begge sider. Krydr med salt. 

Anret det helt varmt og pynt evt. med lidt spiselige stedmoderblomster.

Opskrift 3) Bagte rødspættefileter med ærtesuppe, aspargessalat og grøn bruschetta

Forberedelsestid: 20 min                 

Tilberedningstid: 20 min

Portioner: 4

Fisk: Rødspætte

-----------------------------

Ingredienser

8 rødspættefileter

4 spsk. olivenolie

Salt

Suppen

1 løg

2 spsk. smør

1/2 hovedsalat

400 g frosne ærter

1/2 l. bouillon

1 bundt basilikum

Bruschetta

12 grønne asparges

1 avocado

2 håndfulde friske ærter

1 lime

Salt og peber

4 spsk. creme fraiche

Ærtespirer til pynt

-----------------------------

Metode

Til suppen skal du hakke løget groft, og sautére det af i smørret. I med grove stykker af hovedsalaten og de frosne ærter. Slyng det hele lidt rundt i det varme smør, og krydr med salt og peber. Hæld bouillonen ved, og lad det simre i ca. 5 min.

Imens laver du salaten ved at snitte asparges og hakke avocadoen i mindre stykker. Vend det sammen med de friske ærter, og smag til med limesaft, salt og peber.

Når suppen skal blendes, kommer du den friske basilikum med i blenderen. Det er med vilje, basilikummen ikke koger med i den varme suppe, for så bliver farven ikke lige så flot grøn på suppen.

Anret den varme suppe med den sprøde salat, og pynt med lidt ærtespirer. Du kan også sagtens hakke lidt af spirerne med i salaten.

Gnid rødspættefiletterne i olivenolien og drys med lidt salt. Fold hver filet ind over sig selv, så den kan stå på et stykke bagepapir som en lille “krave”. Bag dem i ovnen ved 150 grader i ca. 5-6 min. Løft fileterne forsigtigt op i en dyb tallerken, og anret suppen omkring. Kom en lille skefuld creme fraiche i suppen, for at give lidt syre og farvespil.

-----------------------------

Kig efter den blå fisk

Kendskabsgraden til MSC stiger i Danmark. I 2018 målte MSC i en undersøgelse, at 43% af danske forbrugere genkender MSC mærkets blå fisk, en stigning på knap 20% siden 2016. Der er samtidig en stigende interesse for at bevare havene bæredygtige og rige på liv. Men MSC Danmark ønsker, at endnu flere danske forbrugere får øjnene op for det blå logo og handler ud fra det.

MSC står for Marine Stewardship Council. Det er en en international non-profit organisation, hvis mål er at fremme bæredygtigt fiskeri. Som forbruger kan man bidrage til gode verdenshave med sunde fiskebestande. Det gør man ved at vælge produkter med den blå fisk fra MSC, når man handler fisk og skaldyr. 

Hver gang du vælger et produkt med den blå fisk på emballagen, giver du din stemme til kende og motiverer fiskere, restaurationsbranchen og fødevareindustrien til at investere i bæredygtig fangst af vilde fisk og skaldyr.


Nøgleord

Kontakter

Emil Ulrichsen
Konsulent Frontpage


E: emil.ulrichsen@frontpage.dk
M: 40 72 11 07

Billeder

Vedhæftede filer

Information om MSC-mærket

MSC-mærket
MSC-mærket



Marine Stewardship Council (MSC) er en international non-profit organisation, der blev etableret i 1997, og i dag står MSC bag verdens mest anerkendte certificeringsprogram for bæredygtigt, vildtfanget fisk og skaldyr. MSC driver et globalt program, hvor man samarbejder med en række partnere om at fremme bæredygtigt fiskeri over hele verden. MSC-mærket er kendetegnet ved den blå fisk.

For at blive solgt med MSC’s blå fisk skal fisk og skaldyr komme fra et fiskeri, der er certificeret af en uafhængig tredjepart efter MSC´s standard for bæredygtigt fiskeri.

 

Følg pressemeddelelser fra MSC-mærket

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra MSC-mærket

Sundt og bæredygtigt påskebord31.3.2020 17:49:02 CEST | Pressemeddelelse

Vidste du, at påske er den tid på året, hvor vi spiser flest fisk - og drikker rigtig meget øl? Så ligegyldigt om I mødes virtuelt - eller bare hygger derhjemme med de dejlige påskeretter - kommer der jo nok både sild, rejer og øl på bordet. Med de rette valg kan du gøre dit påskebord ekstra bæredygtigt. Smid den grønne dug på bordet i mere end én forstand, når I spiser fisk og drikker øl i påskedagene. For I behøver ikke gå længere end til supermarkedet for at finde de bæredygtige varer.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye