Spansk tortilla med tomatpesto og friterede løg: Nanna vinder DM i overskudsretter

Med duften af flamberede bananer og tomatpesto, god energi og tre finalister i topform blev der onsdag aften afholdt DM i overskudsretter - med madspild som det helt store omdrejningspunkt.
Under åben himmel i Storms Pakhus i Odense dystede tre hverdagskokke om at kreere den mest kreative ret baseret på overskudsvarer. Det er tredje år i træk, at Too Good To Go og Lidl afholder arrangementet.
Finalisterne var Pernille Redder fra Odense, Nanna Buch Pedersen fra Aarhus og Niklas Leonardo fra Skanderborg, og vinderen blev højskolelærer Nanna Buch Pedersen, der lavede spansk tortilla med tomatpesto, friterede løg og grønt. Hun var både glad og stolt over at kunne tage fra Storms Pakhus med den nye titel som danmarksmester i overskudsretter:
“Jeg havde slet ikke regnet med, at jeg ville vinde, for jeg var oppe imod nogle rigtig dygtige konkurrenter. Jeg har uden tvivl fået meget mere mod på at inspirere andre til, hvordan man kan mindske madspild, og nu hvor jeg har vundet et års forbrug af Too Good To Go, så bliver der endnu mere mulighed for det.”
Rub og stub blev spist op
Anders Lund Madsen tog finalister, dommere og publikum kærligt og kyndigt gennem aftenens program, som blandt andet bød på en madspildsquiz. Sideløbende var de tre finalister i køkkenet, og her havde årets dommerpanel bestående af håndboldlandstræner Nikolaj Jacobsen, influencer Julie-Elsebeth og kagenørd og influencer Jasmin Gabay mulighed for at gå rundt og se til hvordan overskudsretterne tog form, og de var meget imponerede.
“Alle finalisterne har lavet nogle meget lækre retter. Vi har spist alt op, og man kan mærke, at der virkelig er tænkt over ingredienserne. Der er blevet brugt mange af de råvarer, som ofte ender hjemme i danskernes skraldespande,” fortæller Jasmin Gabay.
Vinderen af Danmarks bedste overskudsret blev som nævnt Nanna Buch Pedersen, og hendes ret fik stor ros af dommerpanelet, og Julie-Elsebeth uddyber: 
 
 “Alle retterne smagte fantastisk. Nannas spanske tortillas var bare lige det bedre, for hun havde i den grad formået at smage retten til. Hun havde også brugt både ost og tomater i flere elementer i retten, hvilket passer perfekt i hele vores tankegang om at mindske madspild. Det viser et stort overskud i en overskudsret.”
Udover titlen kunne Nanna også tage fra arrangementet med et gavekort på 10.000 kroner til Lidl og et års forbrug af Too Good To Go.
Få Nannas vinderopskrift på spansk tortilla med tomatpesto, friterede løg og grønt
Det skal du bruge til de spanske tortillas:
- 8 æg (tip: Du kan lave flyde-testen for at teste, om æggene er for gamle)
- 400 g økologiske kartofler
- ½ løg
- 2 spsk rapsolie
- 30 g revet parmesan
- Flagesalt
- Friskkværnet peber
Det skal du bruge til tomatpesto:
- 300 g cherrytomater
- 2 fed hvidløg
- 50 g ristede solsikkekerner
- 50 g revet parmesan
- 2 dl rapsolie
- Saften fra ½ citron
Det skal du bruge til de friterede løg:
- ½ løg
- 1 æg
- Rasp
- Rapsolie
- Flagesalt
Servering:
- Grønt - feldsalat, hjertesalat el. lign.
- Friske cherrytomater
Sådan gør du:
Halvér tomaterne og bag dem i ovnen i 30 minutter på 170 grader varmluft på en bageplade med lidt rapsolie.
Skær et halvt løg i ringe og kom dem over i en skål med vand. Kom godt med olie i en pande og varm ved jævn varme. Når olien begynder at syde, kommes løgene over i en sigte. Herefter dyppes løgene i pisket æg og derefter rasp. Løgene friteres i tre portioner. Når de er gyldne og sprøde, lægges de over på en tallerken med køkkenrulle og drysses med flagesalt.
Skær kartoflerne i små tern og hak løget fint. Kom herefter rapsolie på panden og svits løgene i et par minutter. Tilsæt derefter kartoflerne. Lad det stege i ca. 5 minutter, mens du jævnligt rører rundt.
Pisk æg, parmesan, salt og peber sammen i en skål. Fordel det på panden og lad pandekagen stege i ca. 20 minutter ved lav varme med låg på.
Tag tomaterne ud af ovnen og lad dem afkøle i et par minutter. Blend alle ingredienserne til tomatpestoen sammen, indtil du får en ensartet masse.
Vend forsigtigt æggekagen over på en tallerken og anret med tomatpesto, grønt, friterede løg og cherrytomater.
Velbekomme.
Nøgleord
Kontakter
Anna Bjerager, PR praktikant hos Too Good To Go, tlf. 21 24 45 41, abjerager@toogoodtogo.dk
Thomas Sejersen, presseansvarlig hos Lidl, tlf. 76 35 00 10, presse@lidl.dk
Billeder
Information om Too Good To Go ApS
Om Too Good To Go
Madspildsappen Too Good To Go blev lanceret i Danmark i 2016, og de nu over 64 mio. brugere har siden da reddet mere end 164 millioner lykkeposer med overskudsvarer, hvilket svarer til over 411.000 tons sparet CO2e. Too Good To Go har dermed gjort en væsentlig forskel i kampen mod madspild i de 17 lande, hvor appen er aktiv. I appen kan man redde lykkeposer/bokse med overskudsmad fra bl.a. bagerier, supermarkeder, restauranter, kantiner og producenter.
Too Good To Go har sideløbende iværksat en række oplysningstiltag for at fremme viden om madspild - bl.a. datomærkningskampagner og en række uddannelsestiltag.
Følg pressemeddelelser fra Too Good To Go ApS
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Too Good To Go ApS
Nye tal fra Eurostat viser, at Danmarks madspild er dobbelt så stort som det europæiske gennemsnit16.10.2025 11:48:21 CEST | Pressemeddelelse
Danmark ligger fortsat i bunden af Europa, når det gælder madspild. Det viser de nye tal fra Eurostat, der er blevet offentliggjort i dag. Ifølge opgørelsen har Danmark et samlet madspild på 261 kilo pr. indbygger, hvor det europæiske gennemsnit ligger på 130 kilo pr. indbygger. I det private smider de danske husholdninger markant mere mad ud end det europæiske gennemsnit, hele 87 kilo pr. år, mod gennemsnittet på 69 kilo. Hos Too Good To Go kalder man tallene “et alvorligt wakeup call”.
FNs Internationale Madspildsdag: Tusindvis af svenske flag har prydet København i dag29.9.2025 15:56:38 CEST | Aktuelt
Danmark ligger blandt de to dårligste lande i EU, når det gælder madspild, mens vores svenske naboer klarer sig langt bedre. Det har Too Good To Go synliggjort i dag, på FN's Internationale Madspildsdag, med en klar opfordring til danskerne om at "komme ind i kampen og vise flaget".
Too Good To Go flager med det svenske flag på FN’s Internationale Madspildsdag26.9.2025 08:01:00 CEST | Pressemeddelelse
Blå-gule flag vil mandag den 29. september præge gadebilledet i København, når Too Good To Go markerer FN’s Internationale Madspildsdag. Med budskabet “Danmark skal til at vise flaget. Indtil da må vi låne det svenske” sætter virksomheden fokus på, at Danmark hører til bundskraberen i Europa, mens naboerne mod øst klarer sig langt bedre.
Too Good To Go indgår samarbejde med Vuffeli og lancerer lykkepakker med hundefoder8.5.2025 08:01:00 CEST | Pressemeddelelse
Der bor over 800.000 hunde i de danske hjem, og deres foder fylder både i budgettet og i klimaregnskabet. Nu indgår madspildsvirksomheden Too Good To Go et samarbejde med den danske hundefoderproducent Vuffeli, der skal sikre, at overskudsfoder til hunde ender i hundeskålen, i stedet for skraldespanden.
Too Good To Go opfordrer til højere ambitioner i EU's nye madspildsmål24.2.2025 07:30:00 CET | Pressemeddelelse
I onsdags vedtog EU for første gang juridisk bindende mål for nedbringelse af madspild som en del af affaldsrammedirektivet. Det er et vigtigt skridt, men ambitionerne skal være højere, ifølge Too Good To Go.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum






