Søvnen er vigtig for hundens velbefindende
Hunde har ofte brug for en kort lur i løbet af dagen. Hunde falder hurtigt i en dyb søvn, så selv en kort lur giver ny energi. Alder har den største indflydelse på hundens søvnrytme og hvor meget søvn, den har brug for.
Hvor meget sover en hund?
Hvalpe har brug for mere søvn end voksne hunde, fordi hjernens udvikling foregår, mens de sover. Hvalpes søvnrytme er ofte mere uregelmæssig end hos en voksen hund. De sover mindre om natten og vågner oftere end voksne hunde, men har til gengæld brug for flere lure i løbet af dagen.
Hos ældre hunde er dagssøvnen dybere end hos unghunden, mens nattesøvnen er mere fragmenteret. Mængden af den lette REM-søvn falder også med alderen. Ældre hunde kan udvikle demens, hvilket ofte er ledsaget af en ændring i døgnrytmen: Hunden bliver urolig om natten, for så til gengæld at sove mere og mere i løbet af dagen.
En lur er vigtig for hunden
Hunde har en døgnrytme, der spejler deres ejeres. De er vågne i størstedelen af dagtimerne og sover mest om natten. Selvom nattesøvnen er mere effektiv, er søvnen i eftermiddagstimerne også meget vigtig for en hund.
Ud over den dybe søvn omfatter hundens søvncyklus også en sløvhedsfase, som er typisk for kødædende dyr, og som ikke findes hos mennesker. I den tid er det ikke nemt at gennemskue, om hunden sover eller er vågen. Af denne grund har forskellige undersøgelser vist forskellige skøn over mængden af søvn, en hund kan have behov for.
Hundes søvncyklus er kortere end menneskers og varer i gennemsnit 20 minutter. Selv en powernap på en halv time vil altså ofte være nok til at friske pelsøret op efter en lang og aktiv dag.
Søvn er et fingerpeg om hundens sundhed og velvære
Søvn kan være en kilde til mere information om hundens helbred. Hvis hunden for eksempel sover meget lidt, vågner ofte om natten og er urolig, kan den være stresset eller have smerter, men også kedsomhed som følge af understimulering kan spille ind. Overdreven søvn kan skyldes smerter eller sygdom. I disse tilfælde er det bedst at konsultere en dyrlæge for at udelukke fysiske forhold.
Hvis hunden sover for lidt, eller søvnen er af dårlig kvalitet, kan det give mange problemer. Ud over indlæringsvanskeligheder gør mangel på søvn det svært for en hund at regulere følelser, hvilket kan føre til reaktiv adfærd. For eksempel kan en hund, der ikke hviler sig ordentligt, udvikle separationsangst, når den er alene hjemme.
Forskning i hundes søvnbesvær
Hundes søvn bliver i øjeblikket undersøgt i et forskningsprojekt finansieret af Agria Dyreforsikring ved Helsinki Universitet.
Formålet med forskningsprojektet er at gøre det nemmere at diagnosticere søvnforstyrrelser.
"Den mest almindelige søvnforstyrrelse hos hunde er obstruktiv søvnapnø, hvor vejrtrækningen stopper. Luftstrømmen stopper, fordi de øvre luftveje indsnævres, når svælgmusklerne slapper af. Gentagne afbrydelser i vejrtrækningen fører til et fald i iltindholdet i blod og gør søvnen usammenhængende," siger Iida Niinikoski fra Helsinki Universitet, der står i spidsen for projektet.
Knap 500 hunde deltager i undersøgelsen og den første artikel om forskningsresultaterne udkommer senere i 2023.
Nøgleord
Kontakter
Lotte EversPresseansvarligAgria Dyreforsikring
Tlf:2878 3270lotte.evers@agria.dkBilleder
Information om Agria Dyreforsikring
Agria Dyreforsikring er specialist i dyreforsikringer gennem mere end 130 år. De fleste medarbejdere er selv dyreejere og sammen med dyreejerorganisationer og dyrlæger, er Agria med til at udvikle dyrehold, dyresport og dyrehelbred. Agria Dyreforsikring i Danmark tilbyder fleksible forsikringer til heste, hunde, katte og andre smådyr som for eksempel slanger, kaniner, ildere og papegøjer.
Kontakt
+45 70101065
Parkvej 1
2680 Solrød Strand
Følg pressemeddelelser fra Agria Dyreforsikring
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Agria Dyreforsikring
Mange katte rammes af loppeallergi22.8.2023 11:11:39 CEST | Pressemeddelelse
Det er højsæson for lopper året rundt! Derfor kan det være en god idé at tjekke din kat for lopper og investere i forebyggende loppemidler. Mange katte får nemlig problemer med loppeallergi, som kan være meget generende for katten og i svære tilfælde resultere i behandlingskrævende hudproblemer.
Kæledyrsejere maler sig selv op i hjørnet17.8.2023 09:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Stadig flere kæledyrsejere får øjnene op for, at det giver økonomisk mening ikke at samle alle sine forsikringer i ét generalist forsikringsselskab. Problemet er nemlig, at når man gør brug af sin forsikring, så er der en risiko for, at præmien stiger eller forsikringen opsiges.
Pas på hunden – svømmeturen kan være farlig9.8.2023 11:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Hunde og blågrønne alger er en farlig kombination. Og når sommervarmen, som nu, er over landet, så kan der følge blågrønne alger med, som kan udgøre en fare for hunden. De kan ikke bare gøre hunden syg, men i værste tilfælde slå den ihjel. Der er set eksempler på at en hund, der har rullet sig i alger for derefter at slikke sig, er blevet syg. Her fortæller vi dig, hvad du skal være opmærksom på.
Hvad koster det at eje en hest?27.7.2023 11:48:52 CEST | Pressemeddelelse
Alle kæledyr kræver opmærksomhed og koster penge, men der er alligevel stor forskel på at eje et marsvin eller en hest. Heste er store dyr, som kræver en del af sin ejer, både i forhold til pasning og pengepung. Men hvad koster det egentlig at have en hest?
Ferie med eller uden hund: Nyttige tips og råd19.7.2023 11:00:00 CEST | Pressemeddelelse
En ny undersøgelse fra Agria Dyreforsikring viser, at fire ud af ti hundeejere overvejer at tage hunden med på sommerferie. Det er en beslutning, der kræver forberedelse og et lidt større feriebudget. Her er en samling af gode råd, når du skal træffe beslutninger om sommerferie med din hund.