Europa Kommissionen

Sommerens økonomiske prognose: Ruslands krig forværrer udsigterne 

Del

Ruslands angrebskrig mod Ukraine fortsætter med at påvirke EU's økonomi negativt, og det betyder lavere vækst og højere inflation, end forudset i forårsprognosen.

Kommissionen har netop udgivet sin foreløbige økonomiske prognose, (også kaldet Summer 2022 interim EconomicForecast), der forudsiger at EU's økonomi vil vokse med 2,7 procent i 2022 og 1,5 procent i 2023. For Danmark forventes det for 2022 at være 3 procent og for 2023 at være 1,2 procent.  

Væksten i euroområdet forventes at blive 2,6 procent i 2022, justeret til 1,4 % i 2023. Den årlige gennemsnitlige inflation forventes at toppe på historiske højder i 2022 med 7,6 % i euroområdet og 8,3 % i EU som helhed, før den i 2023 falder til henholdsvis 4,0 % og 4,6 %. 

 

Ruslands krig tager hårdt på væksten 

Mange af de værste forudsigelser fra forårsprognosen 2022 er blevet til virkelighed. Ruslands invasion af Ukraine lægger pres på energi- og fødevarepriserne. Det betyder et globalt inflationspres, hvilket udhuler husholdningernes købekraft. Den igangværende opbremsning af væksten i USA samt Kinas strenge nul-COVID-politik spiller ligeledes ind. 

 

EU's økonomi er fortsat særligt sårbar over for udviklingen på energimarkederne på grund af EU-landenes høje afhængighed af russiske fossile brændstoffer. Desuden medfører svækkelsen i den globale vækst mindre efterspørgsel på varer fra EU. Opsvinget fra sidste år og et godt første kvartal i 2022 hjælper dog på årets vækstrate.  

 

Den økonomiske aktivitet resten af ​​året forventes at være afdæmpet, på trods af en lovende sæson for sommerturisme. I 2023 forventes den kvartalsvise økonomiske vækst at tage fart på baggrund af et robust arbejdsmarked, afdæmpet inflation, støtte fra genopretningsfonden og destadig store opsparinger, som europæerne har. 

 

Samlet set ser det ud til, at EU’s økonomi fortsætter fremad, men i et betydeligt langsommere tempo end forventet i forårsprognosen 2022. 

 

Rekordhøj inflation forventes at aftage i 2023 

Inflationen har ramt rekordhøjder i juni, da energi- og fødevarepriserne fortsatte med at stige, og prispresset har smittet af på andre varer. I EU sprang inflationen et helt procentpoint fra 7,8 % i marts til 8,8 % i maj.  

Kommissionen forudsiger, at EU i 2022 vil have haft en inflation på forbrugerpriserne på 8,3 procent.For Danmark  vil det være 7,5 procent. I 2023 forventes inflationen på forbrugerpriserne at falde til 4,6 procent i EU og 3,4 procent i Danmark 

Mere: Økonomisk prognose – sommer 2022: Ruslands krig forplumrer udsigterne

Kontakter

Billeder

Information om Europa Kommissionen

Europa Kommissionen
Europa Kommissionen
Gothersgade 115
1123 København K

33144140https://ec.europa.eu/denmark/

Repræsentationen er Europa-Kommissionens lokale kontor i Danmark, som ligger i København.

Vores opgave er at:

  • Forklare, hvad EU-politikker betyder for dig i Danmark
  • Forsyne de danske myndigheder og berørte parter i Danmark med information om EU
  • Tilbyde presse- og medietjenester i Danmark om nye udviklinger i udarbejdelsen af EU-politikker
  • Være Europa-Kommissionens talerør i Danmark
  • Holde Kommissionen i Bruxelles underrettet om vigtige politiske, økonomiske og sociale hændelser i Danmark

Følg pressemeddelelser fra Europa Kommissionen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Europa Kommissionen

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum