Som 16-årig mistede Michele grebet om livet: - Hjemløselandsholdet blev mit trygge frirum
Da Michele i 2015 fik tilbuddet om at blive en del af det danske Hjemløselandshold for kvinder, var hendes liv præget af kaos, misbrug og hjemløshed. Men selvom Micheles liv var i en kaotisk fase, så skulle hun ikke bruge lang tid på at overveje sit svar.
”Da Rikke (Sparving, landstræner for hjemløselandsholdet, red.) spurgte, om jeg ville være med på hjemløselandsholdet, blev jeg vildt stolt. Det var jo en anerkendelse. Endelig var der noget, jeg kunne finde ud af. Men det var også svært, for der var meget kaos i mit liv, men landsholdsteamet var virkelig gode til at gøre situationen tryg,” fortæller Michele.
Og tryghed er centralt for, hvordan der bliver arbejdet på Hjemløselandsholdet. Fodbolden er i centrum, men der arbejdes samtidig benhårdt på at skabe et miljø, hvor spillerne kan udvikle deres sociale kompetencer, troen på egne evner og skabe et håb om en bedre tilværelse.
”Når vi udtager spillere til Hjemløselandsholdet kigger vi på fodboldkompetencer, motivation til forandring, lysten til at arbejde med gamle vaner og evnen og viljen til at indgå i et trygt fællesskab. Når vi har etableret det trygge fællesskab, arbejder vi meget med hver enkelt spiller, så de får bedre forudsætninger for at ændre deres liv i en positiv retning,” siger Rikke Sparving, landstræner for Hjemløselandsholdet.
Fodbolden som positivt holdepunkt i barndommen
I barndommen var legen med bolden i den lokale fodboldklub et fast og positivt holdepunkt for Michele. Men som 16 år kommer Michele ud for en voldsom ulykke, da hun bliver påkørt af en bil. Det resulterede i et kompliceret brud på hendes ene fod, og det bliver startskuddet til en kaotisk og stressfyldt tilværelse, hvor stofmisbruget løbende tager til.
I en lang periode skænker Michele ikke fodbolden mange tanker. Misbruget og den medfølgende stress fylder alt. Men et OMBOLD-stævne og den efterfølgende udtagelse til hjemløselandsholdet sparker gang i fodboldhåbet og måske også i håbet generelt.
”Det var allerede fedt ved første landsholdssamling. Jeg var sammen med andre, der også havde det svært, men vi var jo samlet om noget, som vi elsker, og det gjorde det lettere. Vi blev hurtigt venner på holdet, og fordi vi havde et stærkt fællesskab, blev nedturen, når vi for eksempel tabte, lettere at håndtere. Og det har jeg taget med videre,” fortæller Michele og fortsætter med lidt mere alvorlig mine.
”Men det var hårdt, da det sluttede med landsholdet. For mit hverdagsliv var stadig ret kaos, og det lykkedes mig desværre ikke at holde mig stoffri.”
En helt anden tilværelse.
Michele er 38 år i dag, og der er skudt mange bolde i netmaskerne, siden hun blev udtaget til Hjemløselandsholdet i 2015. Hendes liv ser i dag helt anderledes ud. Hun har været clean de sidste fire år. Hun har også fast arbejde, en dejlig kæreste og to skønne bonusbørn.
Selvom tiden med Hjemløselandsholdet ikke har været den direkte årsag til, at Michele har fået vendt sit liv på hoved, så er hun ikke et øjeblik i tvivl om, at Hjemløselandsholdet har spillet en vigtig rolle.
”Jamen, hjemløselandsholdet blev mit trygge fristed, og oplevelserne med holdet har 100 procent været med til, at jeg er kommet ud på den anden side”
VM for hjemløse
De nye Hjemløselandshold for både mænd og kvinder er ved at blive udtaget, og snart skal de mødes til deres første landsholdsamling.
OMBOLD har de sidste mange år kunne samle et mandligt hjemløselandshold og sende dem til VM. Men skal helt tilbage til 2015 for at finde frem til det seneste kvindelige hjemløselandshold, der var med til VM. Takket være en bevilling på 640.000 kr. fra Den A.P. Møllerske Støttefond er det i 2023 igen blevet muligt for OMBOLD at sende et kvindeligt landshold til VM for hjemløse.
Og til kvinderne, der bliver udtaget til hjemløselandsholdet denne gang, har hun et enkelt godt råd:
”Nyd det. Selvom det er hårdt, så er det en kæmpe oplevelse. Og kæmpe cadeau til alle omkring holdet, der gør det til en tryg og god oplevelse.”
Det store fodboldmæssige mål er VM for hjemløse, som i 2023 bliver spillet i USA. Det vil være muligt at følge alle hjemløselandsholdenes kampe via streaminglink fra Hjemløselandsholdets Facebookside.
Kontakter
Kasper SusaaKommunikationsansvarlig
Tlf:+45 51 35 91 60kasper@ombold.dkBilleder
Information om Ombold
NGO’en, OMBOLD, er med Hjemløselandsholdet i spidsen et forandringsskabende og inkluderende fodboldfællesskab for socialt udsatte, mennesker ramt af hjemløshed og psykisk sårbare. OMBOLDs aktiviteter danner grobund for positiv udvikling i forhold til både fysisk og mental sundhed.
Under mottoet ‘Fodbold, Fællesskab og Forandring’ har OMBOLD siden 2003 engageret og aktiveret mere end 15.000 voksne, som ikke naturligt opsøger eller er en del af almindelige idrætsforeninger. Spillerne deltager blandt andet i træninger, stævner og mesterskaber.
Følg pressemeddelelser fra Ombold
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Ombold
Stor fodboldfest i Odense for udsatte mennesker21.3.2023 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
NGO’en OMBOLD har afviklet fodboldstævner for mennesker i udsatte positioner siden 2003, og onsdag den 22. marts fylder NGO’en Fodboldfabrikken i Odense til randen med dygtige fodboldspillere, når stævnesæsonen 2023 bliver skudt i gang.
Nyt stærkt samarbejde om fodbold for socialt udsatte i Randers Kommune16.3.2023 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Mennesker i udsatte positioner er sjældent en del af foreningslivet i traditionelle foreninger. Men nu har et nyt samarbejde i Randers set dagens lys, og her er det altoverskyggende mål at udbygge fodboldfællesskabet blandt udsatte og sårbare randrusianere og inkludere dem i Dronningborg Boldklub Fodbold.
Socialpsykiatrien i Esbjerg skal bruge idræt og bevægelse som pædagogiske værktøjer9.3.2023 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Mennesker i udsatte positioner kæmper ofte med at håndtere livet i egen bolig. Det kan resultere i social isolation og ensomhed. Gennem en idrætscertificering, der bygger på den pædagogiske tilgang og erfaringer fra OMBOLD, VIA University College, WeShelter, skal idrætten gøres til en aktiv del af det pædagogiske arbejde i socialpsykiatrien i Esbjerg Kommune. Målet er, at flere af Esbjergs udsatte borgere vil kunne sparke ensomheden og den sociale isolation til hjørne med idrætten som tryg følgesvend.
Fodboldstævne arrangeret af lokale OMBOLD-spillere og studerende sparker AsfaltLigaen i gang8.2.2023 11:18:33 CET | Pressemeddelelse
Der vil være massevis af vristspark, jubelscener og et varmt og imødekommende fællesskab, når AsfaltLiga-sæsonen den 9. februar bliver sparket i gang med et opstartsstævne, der er arrangeret af de lokale aarhusianske OMBOLD-spillere og studerende fra Diakonhøjskolen i Aarhus.
Endnu flere skal spille MUR – STARK og OMBOLD fortsætter samarbejdet31.1.2023 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Succes med fodbold som inklusion: Byggemarkedskæden STARK og NGO’en OMBOLD fortsætter samarbejdet, der skal resultere i endnu flere hårde vristspark op ad en MUR.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum