Ingeniørforeningen, IDA

Solid reallønsfremgang for IDA’s medlemmer

Del
Ingeniørforeningen, IDA’s medlemmer på det private område henter en gennemsnitlig lønstigning på 3,9 pct. i 2018, mens lønudviklingen for de offentligt ansatte medlemmer lander på 3,2 pct. Det viser IDA's lønstatistik for 2018.

For langt de fleste højtuddannede med teknisk og naturvidenskabelig indsigt er det gode tider på arbejdsmarkedet. Der er rift om deres viden og kompetencer, og ledigheden ligger på et stabilt lavt niveau. De gode tider kan også aflæses på lønudviklingen. I det seneste år er lønnen for IDA’s privatansatte medlemmer steget med gennemsnitligt 3,9 pct. og 3,2 pct. for de offentligt ansatte medlemmer. I samme periode har inflationen ligget på 0,6 pct.

”Det er gode tider for ingeniører, scient.er og it-specialister. Ledigheden er lav, og alle prognoser viser, at der også vil være efterspørgsel på deres viden og kompetencer i en rum tid fremover. Vi uddanner fortsat for få, og vi formår heller ikke at tiltrække og fastholde nok vidensarbejdere udefra. Det slår i gennem på lønudviklingen, som igen i år giver en solid reallønsfremgang for vores medlemmer,” siger Juliane Marie Neiiendam, formand for Ansattes Råd i IDA.

Hun forudser, at ingeniørmanglen også vil påvirke lønudviklingen de kommende år.

”Der er en klar sammenhæng mellem lønudvikling og udbuddet af kompetencer. For det enkelte medlem ser de gode tider ud til at fortsætte, så langt øjet rækker. Men for Danmark som produktionsland og videnssamfund er det faktisk skidt nyt. Med en aktuel ledighed på kun 2,2 % for eksempelvis ingeniørernes vedkommende, så ser vi en potentiel vækstbarriere, der får advarselslamperne til at lyse op,” siger Juliane Marie Neiiendam.

Derfor opfordrer hun også arbejdsgiverne til at blive bedre til at ansætte nyuddannede for at imødegå udfordringerne. De udgør den største gruppe blandt de ledige medlemmer.
”Når vi står med mangel på disse kompetencer, så er det mig en gåde, at der er nyuddannede, som må gå ledige længere tid, før de kommer i gang med deres karriere. Der er tale om en gruppe kompetente unge mennesker med den allernyeste viden, som både kan og vil bidrage. Virksomhederne kan også hjælpe sig selv og imødegå den værste mangel ved at kigge i retning af de udenlandske dimittender, der har taget deres uddannelse i Danmark, som er faldet til og ønsker at blive her,” siger Juliane Marie Neiiendam med henvisning til tal fra Uddannelses- og Forskningsministeriet, som viser, at to tredjedele af de nyuddannede udenlandske kandidater fra de tekniske og naturvidenskabelige fakulteter enten har forladt Danmark eller ikke er i beskæftigelse to år efter, de har fået deres eksamen.

”Dem kunne man godt blive bedre til at fastholde,” siger Juliane Marie Neiiendam. 

Kontakter

Juliane Marie Neiiendam, formand for Ansattes Råd i IDA, t: 28 14 40 04
Søren Lorentzen, presserådgiver i IDA, t: 51 85 17 64 / e: slr@ida.dk

Links

Information om Ingeniørforeningen, IDA

Ingeniørforeningen, IDA
Ingeniørforeningen, IDA
Kalvebod Brygge 31-33
1780 København V

33 18 48 48http://ida.dk/
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye