Turbine Forlaget A/S

Søhøjlandets dramatiske landskab gengivet af landskabsmalerne

Del

I første halvdel af 1800-tallet fik først opdagelsesrejsende, siden digtere og derefter malere øjnene op for det dramatiske og dragende landskab, der findes i det midtjyske. I ”Da guldalderen kom til Søhøjlandet – Vilhelm Kyhn og andre landskabsmalere på Himmelbjergegnen” fortæller historiker Henrik Bredmose Simonsen for første gang historien om kunstnerkolonien fra Ry.

Istiden skabte et enestående landområde i det midtjyske med bakker og søer, der glider over i heden. Himmelbjerget er i dag kendt af de fleste, og den dag i dag betages mange af den storslåede natur, der åbner sig for øjnene af en, når bjergets top nås. Men i begyndelsen af 1800-tallet, var det de færreste uden for området, der havde opdaget denne danske perle. Især Steen Steensen Blicher har bidraget til at gøre andre kunstnere nysgerrige på den overraskende og sublime bjergnatur, der befinder sig i det midtjyske. Og en række af den danske guldalderkunsts fineste repræsentanter, blandt andre Dankvart Dreyer og Louis Gurlitt, rejste fra 1830’ernes slutning til Himmelbjergegnen for at opleve og male de ukendte landskaber.

Det var især maleren Vilhelm Kyhn, der er årsag til, at der i dag findes et væld af skønne landskabsmalerier fra egnen. I 1873 begyndte han nemlig at tage på årlige sommerophold for at male landskabet, og med sig tog han flere af hovedstadens yngre, talentfulde malere, dels kvinder, der var elever på hans tegne- og maleskole, og dels en række mandlige malere, som kom i Kyhns haveatelier.

Historiker Henrik Bredmose Simonsen har gennem de seneste år fået mulighed for at dykke ned i historien om den relativt ukendte kunstnerkoloni fra Ry. Museum Skanderborgs billedsamling er de seneste år blevet beriget med et større antal malerier fra den nu nedlagte Ry Kommune, for efter kommunesammenlægningen og lukning af rådhuset i Ry var en stor samling af malerier fra rådhusets gange blevet hjemløse. Henrik Bredmose Simonsen fik derved anledning til at studere dem nærmere. I dag kan han derfor præsentere en flot bog, der både gengiver en række af de fantastiske landskabsmalerier fra 1830’erne til begyndelsen af 1900-tallet og samtidig tegner et portræt af kunstnerkolonien omkring Vilhelm Kyhn, der indtil nu har været relativt ukendt og overset i den danske kunst- og kulturhistorie.

Henrik Bredmose Simonsen er cand. mag i historie og engelsk fra Aarhus Universitet i 1984, forskergodkendt på ph.d.-niveau i 2014 og ansat ved flere forskellige museer, indtil han kom til Museum Skanderborg i 2008 som museumsinspektør. Han har en omfattende produktion af videnskabelige og formidlingsmæssige bøger og artikler bag sig og har især arbejdet med 18- og 1900-tallets danske historie – herunder kunst- og kulturhistorie ‒ samt udvandringen til USA.

Da guldalderen kom til Søhøjlandet
Forfatter: Henrik Bredmose Simonsen
Forlag: Turbine
ISBN: 9788740658521
Sidetal: 156
Vejl. pris: 299,95 kr.
Udgivelsesdato: 1. september 2020

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Links

Information om Turbine Forlaget A/S

Turbine Forlaget A/S
Turbine Forlaget A/S
Balticagade 10 B, 2. sal
8000 Aarhus C

86 12 79 16https://turbine.dk/

Forlaget Turbine blev grundlagt i 2004.

Vores profil er bred, og grundtanken er, at vi ikke lader os begrænse af hverken genre, stil eller format – vores fokus er kvaliteten i den enkelte udgivelse.

Følg pressemeddelelser fra Turbine Forlaget A/S

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Turbine Forlaget A/S

Fukushima er mere end en atomkraftulykke1.2.2021 09:46:00 CETPressemeddelelse

Det er ti år siden, hele verden lærte Fukushima at kende. Fredag d.11. marts 2011 skyllede en gigantisk tsunami ind over et atomkraftværk ved Fukushima i det nordøstlige Japan. Strømmen blev afbrudt, tre reaktorer nedsmeltede, og ingen ved den dag i dag, hvordan den livsfarlige blanding af murbrokker og nedsmeltet brændstof under reaktorerne vil blive uskadeliggjort for eftertiden. Det var verdenshistoriens næststørste atomkraft-katastrofe, og siden er Fukushima blevet kendt i hele verden som navnet på en katastrofe.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum