Region Hovedstaden

Sociolance ruller ud til socialt udsatte

Del

I dag sætter Region Hovedstaden, Københavns Kommune og Københavns Brandvæsen gang i et fælles pilotprojekt med et køretøj, den såkaldte Sociolance. Sociolancen kører ud til socialt udsatte mennesker, hvor det er vurderet, at der er brug for en socialfaglig indsats.

Mennesker med sociale problemer f.eks. stof- og alkoholmisbrug får snart mulighed for at blive hjulpet af personale med forskellige kompetencer. Sociolancen kører ud, når udsatte borgere er i en tilstand, hvor der er brug for socialfaglig omsorg.

-Vi ser ofte, at der bliver ringet 112 og tilkaldt en ambulance til en stærkt beruset person, som f.eks. ligger på en trappesten og sover rusen ud. I sådanne situationer kan ambulancemandskabet ofte ikke gøre meget andet end at stabilisere den udsatte borger og køre igen, lyder det fra Hanne Andersen, der er formand for udvalget vedr. tværsektorielt samarbejde i Region Hovedstaden.

Brug for en varm seng
Hun påpeger, at personalet i Sociolancen sammen kan vurdere, om borgeren har brug for yderligere sundhedsfaglig indsats, eller om behovet nærmere er et værested med en varm seng og opfølgende sociale tilbud fra kommunen.

Sociolancen vil blive bemandet med en paramediciner eller en ambulancebehandler og en socialfaglig medarbejder, f.eks. pædagog.

-Hjemløse og misbrugere har behov for al den hjælp, de kan få. Jeg håber, at Sociolancen vil øge trygheden for de udsatte borgere i vores by, så de får den rette akutte hjælp, når det brænder på, siger socialborgmester Jesper Christensen.

Skal ikke erstatte en ambulance
Hanne Andersen understreger, at Sociolancen ikke skal erstatte og sendes i stedet for en ambulance, men være et supplerende tilbud i de situationer, hvor der er brug for en socialfaglig indsats.

-Det er ikke et spørgsmål om, at sårbare borgere skal have en dårligere sundhedsfaglig betjening. Det skal ses som et ekstra tilbud i de situationer, hvor de ellers kan risikere at falde mellem to stole, siger hun.

Sociolancen er en sekundær respons, hvor den primære respons vil være en ambulance, politi eller en lokal læge.

Når Sociolancen er nået frem til den udsatte borger, kan personalet udover førstehjælp og basal behandling på stedet, tilbyde borgeren at formidle kontakt til relevante sundheds- og socialtilbud. Det kan for eksempel være væresteder, støttekontaktperson og boligrådgivning.

Brug for omsorg
-Når vi møder hjemløse og andre udsatte borgere på gaden, er det meget forskelligt, om de har brug for omsorg eller behandling. Vi er glade for, at vi med dette initiativ er med til at sikre, at der i endnu højere grad tages hånd om nogle af byens mest udsatte borgere uanset, hvad deres behov er, siger Søren Knap, ambulancechef i Københavns Brandvæsen.

Sociolancen skal køre i Københavns Kommune i perioden 1. december 2015 til 31. marts 2017, og projektet vil løbende blive evalueret gennem hele perioden. I første omgang vil Sociolancen være at finde på udvalgte tidspunkter af døgnet både på hverdage og i weekender.

Fakta:

• Indvielsen af Sociolancen den 1. december 2015 hos Københavns Brandvæsen på Tomsgårdens Brandstation.

• I første omgang vil Sociolancen køre på udvalgte tidspunkter af døgnet både på hverdage og i weekender. Herefter vil Sociolancen køre på mere faste tidspunkter, hvor der ses at være størst behov.

• Sociolancen finansieres af projektmidler fra Finansministeriets satspulje for 2015-2018, hvor der er afsat en pulje på 5 mio. kr. i perioden 2015-2016 til pilotprojektet.

• Projektet afvikles i samarbejde med Københavns Brandvæsen, Københavns Kommunes Socialforvaltning og Region Hovedstadens Akutberedskab.

• Udover de kommunale og akutte tilbud skal Sociolancen samarbejde med de øvrige sociale, sundhedsfaglige og frivillige tilbud, der er på gaderne.

Kontakter

For yderligere information

• Kontakt Hanne Andersen (S), formand for udvalget vedr. tværsektorielt samarbejde i Region Hovedstaden via pressevagten på mobil: 70 20 95 88

• Kontakt Jesper Christensen (S), Socialborgmester i Københavns Kommune: pressekonsulent Jesper Nissen på mobil: 24 76 54 16

• Søren Knap, ambulancechef i Københavns Brandvæsen på 27 24 41 11

Information om Region Hovedstaden

Region Hovedstaden
Region Hovedstaden
Kongens Vænge 2
3400 Hillerød

38 66 50 00http://www.regionh.dk/

Følg pressemeddelelser fra Region Hovedstaden

Skriv dig op her og modtag pressemeddelelser på mail. Indtast din mail, klik på abonner og følg instruktionerne i den udsendte mail.

Flere pressemeddelelser fra Region Hovedstaden

Politikere i Region Hovedstaden: Børn med psykisk sygdom skal hjælpes tidligere og hurtigere6.9.2018 16:26pressemeddelelse

Et flertal i regionsrådet blev tirsdag enige om en aftale for økonomien for psykiatrien i 2019. Aftalen afsætter 63 mio. kr. til blandt andet børn- og ungdomspsykiatrien, forebyggelse af genindlæggelser, forebyggelse af tvang, hurtigere udredning og behandling, styrket samarbejde med kommunerne og opsøgende team. Aftalen sætter dermed en tyk streg under politikernes fokus på at skabe bedre vilkår for mennesker med psykisk lidelse.

Politikerne i Region Hovedstaden afsætter 72 mio. kr. til hospitalerne1.9.2018 06:00pressemeddelelse

Politikerne i Regionsrådet afsatte fredag ca. 72 mio. kr. til blandt andet bedre forhold for fødende og deres familier på fødeafdelingerne, flere hænder på mave- og tarmafdelingerne, kortere ventetid på høreapparater og hospicepladser til børn og unge med alvorlig og livstruende sygdom. Derudover afsatte politikerne ca. 22 mio. kr. at gøre lægernes arbejde i Sundhedsplatformen nemmere.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter, og finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum