Social skævhed på universitetet er størst i studiestarten
Universitetet kan være en hård nød at knække, og næsten hver tredje studerende falder fra i løbet af de første to studieår. Men unge med akademikerforældre har lidt bedre odds end andre unge. Blandt dem er det kun ca. hver fjerde, der dropper ud inden for de første to år.
Forskellen på akademikerbørn og børn af forældre med en kortere uddannelse udjævnes dog efter det første semester. En ny registerbaseret undersøgelse fra EVA viser, at der på andet til fjerde semester på universitetet er stort set samme frafaldsrisiko for alle studerende, så længe deres forældre har en eller anden form for uddannelse. Dvs., at de enten er faglærte eller har en lang, en mellemlang eller en kort videregående uddannelse.
»Det kan være en stor omvæltning at starte på universitetet for alle, og man taler ofte om, at akademikerbørn har et forspring, fordi de allerede kender mange af de kulturelle koder og uskrevne spilleregler. EVA’s nye undersøgelse tyder dog på, at forældrenes uddannelsesniveau ikke spiller den store rolle, når først man er kommet ind i studiehverdagen i løbet af det første semester,« fortæller Bella Marckmann, chefkonsulent hos Danmarks Evalueringsinstitut.
Indsatsen for ikke-akademiker børn skal foregå tidligt
Ønsker man fra universiteternes side at bekæmpe det høje frafald, peger EVA’s nye undersøgelse på, at der bør ske en øget indsats på første semester for at lette overgangen til studielivet.
»For mange er universitetet en helt ny verden med et helt nyt sprog. En lærer hedder fx en underviser, og et frikvarter hedder en pause. Arbejdsformen er også meget anderledes med store forelæsningshold og store læsemængder, man selv står for. Her gælder det om, at man på uddannelserne hjælper de studerende med at ”knække koden” tidligt. Fx ved at vejlede i, hvordan man går til de store mængder af litteratur eller ved udvidet feedback på de første faglige opgaver,« forklarer Bella Marckmann.
Børn af ufaglærte forældre falder oftere fra end andre
For én gruppe af studerende bliver frafaldsrisikoen ved med at være større end hos andre unge – også efter første semester. Undersøgelsen viser nemlig, at børn af ufaglærte forældre generelt har en smule forhøjet risiko for at droppe ud af universitetet inden for de første to år. Her falder 21 pct. fra mod fx 19 pct. af studerende hvis forældre har en kort videregående uddannelse.
Om undersøgelsen
- Undersøgelsen stammer fra EVA’s notat: ’Frafald og forældres uddannelse - analyse af frafald blandt universitetsstuderende’ (2021)
- Populationen i undersøgelsen omfatter alle studerende, som blev optaget på en universitetsbacheloruddannelse gennem KOT i 2016 og 2017 med sommerstart (42.675 individer)
- Forskellene i frafald er renset for en række baggrundsfaktorer, således at studerende sammenlignes med andre, der ligner dem selv i forhold til fagligt niveau, alder, køn med videre.
Nøgleord
Kontakter
Iben Munk MortensenKommunikationskonsulent
Tlf:3525 4621imm@eva.dkLinks
Information om Eva - Danmarks Evalueringsinstitut
EVA - analyser, redskaber og udvikling, der styrker uddannelser og dagtilbud.
Følg pressemeddelelser fra Eva - Danmarks Evalueringsinstitut
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Eva - Danmarks Evalueringsinstitut
Unge vælger professionsuddannelser for at gøre en forskel men nogle fravælger dem på grund af arbejdsvilkår15.3.2025 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
En ny analyse fra EVA viser, at den vigtigste motivation for at søge ind på uddannelserne til lærer, pædagog, sygeplejerske og socialrådgiver er muligheden for at gøre en forskel for andre. Samtidig er arbejdsvilkår og løn fortsat blandt de mest udbredte grunde til, at nogle unge fravælger uddannelserne.
Hver fjerde ufaglærte har lyst til en erhvervsuddannelse – men kun en halv procent gennemfører årligt27.2.2025 08:03:00 CET | Pressemeddelelse
Ny EVA-undersøgelse viser, at hver fjerde ufaglært har lyst til at tage en erhvervsuddannelse, mens to ud af tre vurderer, at det vil gavne deres muligheder på arbejdsmarkedet. Men kun en halv procent af de ufaglærte bliver årligt faglærte. Til gengæld er der flere, der tager de kortere AMU-kurser.
Flere ansatte i daginstitutionerne – stadig en tredjedel medhjælpere uden pædagogisk uddannelse29.1.2025 13:24:17 CET | Pressemeddelelse
Ny analyse viser, at daginstitutionerne har fået mere pædagogisk personale. En del er medhjælpere, der ser ud til at komme direkte fra gymnasiet. Derfor bør kommunerne styrke indsatserne for at opkvalificere medhjælperne sideløbende med, at de fortsat arbejder for at tiltrække mere uddannet pædagogisk personale, siger Dina Theis Madsen, chef for enheden for dagtilbud på EVA.
Ny undersøgelse: Forældre ønsker mere dialog med pædagogisk personale25.9.2024 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Leger Sigurd altid alene, når han er på legepladsen? Og er det en udfordring for Carla, at hun ikke har et større ordforråd? En god dialog om barnet er afgørende for et velfungerende forældresamarbejde. Sådan siger både ledere og forældre i daginstitutioner i ny undersøgelse fra EVA, der samtidigt peger på betydningen af at tænke mulighederne for en god dialog grundigt igennem.
Ny kortlægning: Hvem er lærerne i grundskolen?12.8.2024 05:01:00 CEST | Pressemeddelelse
Elever i folkeskolen og fri- og privatskoler møder lærere med mange forskellige uddannelsesbaggrunde, men hvem er lærerne, hvor mange af dem er 4.g’ere, der kommer direkte fra gymnasiet, og hvilken baggrund har meritlærerne? Det har EVA kortlagt i en ny rapport.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum