Miljømærkning Danmark

Snart er Svanemærket en valgmulighed ved kassen i webbutikken

Del

I takt med at vi handler mere og mere på nettet, vokser mængden af varer, der transporteres rundt. Samtidig vokser klimakrisen. Et af de store spørgsmål er derfor, hvordan transporten af varer kan ske mere energieffektivt, med betydelig reduceret klimabelastning og under ordentlige arbejdsforhold. Svanemærket kan være en del af svaret.

Nordisk Miljømærkning har netop sendt forslag til krav til e-handelstransport i høring i hele Norden.
Nordisk Miljømærkning har netop sendt forslag til krav til e-handelstransport i høring i hele Norden.

Det skal fremover være muligt at certificere et helt nyt serviceområde med Svanemærket: E-handelstransport. Nordisk Miljømærkning har netop sendt forslag til de nye krav i høring i hele Norden. Svanemærket bliver den første tredjepartscertificering i verden for nethandelstransport – et område, som er forbundet med høj risiko for greenwashing. 

Med Svanemærkets forslag til krav til e-handelstransport kan transport- og logistikvirksomheder ansøge om at få certificeret deres service. Dermed får de et redskab til at begrænse belastningen af miljø og klima i den daglige drift – og kan samtidig tilbyde webbutikker et svanemærket fragtalternativ på det nordiske marked. I sidste ende får forbrugerne dermed et troværdigt pejlemærke til at vælge fragt ved kassen i webbutikken – et miljømærke, som 9 ud af 10 nordiske forbrugere kender, og som en uvildig tredjepart står bag.  

- Svanemærket ser på hele livscyklus. I denne sammenhæng betyder det transporteffektivitet, en høj andel af elektriske køretøjer og brug af fornybare brændsler – og ikke bare krav om fossilfri levering. Der vil også være krav om, at man skal rapportere sin klimaindsats og dokumentere forbedringer over tid.Alt sammen tiltag, der skal være med til at skabe grundlag for øget miljømæssig bæredygtighed i transportnetværket, siger Thomas Christensen, nordisk produktansvarlig i Nordisk Miljømærkning.  

Svanemærkets arbejde med krav til e-handelstransport er foregået i samarbejde med forskellige aktører i branchen. Projektet er en del af “A Sustainable Living” – et initiativ, der er finansieret af Nordisk Ministerråd, og som skal gøre det lettere for nordiske forbrugere at træffe mere bæredygtige valg i hverdagen.  

Se hele høringsudkastet til Svanemærkets nye krav til e-handelstransport og deltag i høringen her.

Høringsfristen er den 31. august.

KORT OM FORSLAGET TIL SVANEMÆRKET E-HANDELSTRANSPORT

  • Reduceret klima- og miljøpåvirkning: Gradvis strengere krav om fornybare brændsler (palmeolie og PFAD er ikke tilladt). Rapportering af klimaindsats og forbedringer over tid. Køretøjer skal leve op til en række minimumskrav til EURO-norm. Ved nyindkøb skal lette køretøjer køre på enten el, biogas eller hydrogen – tilsvarende skal en vis andel af de tunge køretøjer. 
     
  • Effektiv og koordineret transport: Krav til energieffektivitet. Leveringen kan tage lidt længere tid for at sikre koordination og ruteoptimering af transporten – og dermed undgå halvtomme køretøjer og unødig belastning af klima og miljø. Løbende samarbejde med webbutikken om at reducere mængden af emballage og/eller undgå transport af luft. 

  • Social ansvarlighed: Krav til ordentlige ansættelses- og arbejdsforhold samt forebyggende arbejde i forhold til trafiksikkerhed. 

SVANEMÆRKET

Svanemærket er det officielle nordiske miljømærke og blandt verdens skrappeste miljøcertificeringer. Svanemærket evaluerer miljøpåvirkningen i alle relevante faser af produktets eller servicens livscyklus fra råvarer til produktion, brug, bortskaffelse og recirkulering, og har særligt fokus på ansvarligt ressourceforbrug, påvirkning af klima, brug af skadelige kemikalier og bevarelse af biodiversitet.

Svanemærket er med til at fremme cirkulær økonomi, reducere klimabelastningen og er et stærkt redskab til at realisere FN’s 12. verdensmål om at sikre ansvarligt forbrug og produktion. 95 % af danskerne kender Svanemærket, og 67 % af danskerne ser efter Svanemærket, når de vælger varer.

Nøgleord

Kontakter

Pressekontakt, Lisa Olufson Klæsøe, tlf. 39 96 61 06

Billeder

Nordisk Miljømærkning har netop sendt forslag til krav til e-handelstransport i høring i hele Norden.
Nordisk Miljømærkning har netop sendt forslag til krav til e-handelstransport i høring i hele Norden.
Download
Svanemærket bliver den første tredjepartscertificering i verden for nethandelstransport.
Svanemærket bliver den første tredjepartscertificering i verden for nethandelstransport.
Download

Information om Miljømærkning Danmark

Miljømærkning Danmark
Miljømærkning Danmark
Göteborg Plads 1
2150 Nordhavn

http://www.ecolabel.dk

Miljømærkning Danmark har ansvaret for Svanemærket og EU-Blomsten i Danmark og fungerer samtidig som uafhængig kontrolinstans i forhold til mærkerne. Miljømærkning Danmark er en selvstændig enhed hos Dansk Standard.

Følg pressemeddelelser fra Miljømærkning Danmark

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Miljømærkning Danmark

Klare ambitioner for svanemærkede hoteller19.5.2022 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Svanemærket er blandt verdens skrappeste miljøcertificeringer, og kun de bedste formår at opfylde kravene. Svanemærkede hoteller og andre overnatningssteder skal allerede i dag opfylde omfattende krav for at reducere deres miljø- og klimabelastning, og med skærpede krav hæves ambitionsniveauet nu yderligere. I de nye krav er der bl.a. fokus på at reducere klimabelastningen og på at vælge fødevarer med lavere miljøbelastning.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum