SMVdanmark

SMV’er taber penge på aflyste eksportfremstød

Del
Udenrigsministeriets tilskud til eksportfremstød dækker ikke, hvis aktiviteterne aflyses, som det sker nu pga. Corona-smittefaren. SMVdanmark opfordrer regeringen til at kigge på reglerne for eksportfremmemidlerne, så virksomhederne ikke står tilbage med hele regningen.

Over hele verden aflyses i disse dage messer, som også danske små og mellemstore virksomheder har planlagt at deltage i - og allerede har betalt for. Mange af disse virksomheder har benyttet sig af Trade Councils eksportfremmetilbud, hvor der ydes 50 pct. tilskud til fremstødet. 

Det giver nu problemer, fordi Trade Council ikke dækker deres andel af omkostningerne ved eksportfremstødene, hvis de aflyses. Det fremgår af retningslinjerne for Fremstødsbevillingen, som finansierer de eksporttilbud, som Trade Council står bag. 

SMVdanmark opfordrer derfor regering og Folketing til at råde bod på, hvad der må være en uforudset fejl i lovgivningen for kollektiv eksportfremme, lader internationaliseringschef i SMVdanmark, Jens Kvorning forstå. 

Han opforder endvidere også til at revurdere behovet for yderligere tilskud til ny eksport, når eksportaktiviteterne skal genoptages. 

Store tab for små virksomheder

Udenrigsministeriets tilskudsordning til fælles eksportfremstød yder op til 50 pct. tilskud, som gør, at over 1000 store som små danske virksomheder hvert år nyder godt af tilskud på i alt godt 30 mio. kr.

”Tilskuddet aktiveres kun, hvis eksportfremstødet gennemføres. I denne Corona-tid er problemet bare, at en lang række eksportfremstød, der har været planlagt igennem det sidste års tid, nu bliver aflyst på stribe og at arrangører og virksomheder har betalt rigtig mange penge forud - typisk 20-50.000 kr. hver," siger Jens Kvorning og peger på, at der er stor tvivl om, hvor mange af pengene, de vil kunne få refunderet.

Forudbetalte udgifter kan være svære at få igen

Som det er nu risikerer arrangører og virksomheder ikke kun at tabe de penge, som de har investeret i at få nye eksportkunder. Myndighederne kan iflg. reglerne ikke kan betale halvdelen af et tab, som det der her kan blive tale om.

Jens Kvorning udpeger forudbetalte udgifter som det største problem. Det er fx standleje, lys, markedsføring, standdesign m.v, ligesom med flyrejser og hoteller. I en Force Majeure situation, som denne er spørgsmålet, om de udgifter kan refunderes.

De utilsigtede fejl bør rettes hurtigt

"SMVdanmark har fuld forståelse for denne ekstraordinære situation, men vi opfordrer til hurtigt at korrigere den eksisterende lovgivning, så den passer til situationens alvor og ikke gør ondt værre," siger Jens Kvorning, der også peger på, at det kan blive nødvendigt at kigge på genstarten af eksportaktiviteterne efter krisen. 

"Behovet for nye eksportaktiviteter vil være stærkt stigende i de kommende år, hvor vi må forvente en krise. Det kræver omtanke og en intensivering af Danmarks eksportmarkedsføring, så tab af salg kan blive erstattet af ny eksport. Derfor er opfordringen også at overveje at afsætte en større pulje til den tid, " siger Jens Kvorning.

Nøgleord

Kontakter

Information om SMVdanmark

SMVdanmark
SMVdanmark
Islands Brygge 26
2300 København S

+45 33 93 20 00https://smvdanmark.dk

Om SMVdanmark

SMVdanmark er paraplyorganisation for en række brancheorganisationer, lokale tværfaglige håndværker- og industriforeninger og flere hundrede enkeltvirksomheder. SMVdanmark repræsenterer omkring 18.000 små og mellemstore virksomheder og er den eneste hovederhvervsorganisation, der udelukkende arbejder for SMV’ernes interesser – både nationalt, lokalt og på EU-plan. Læs mere på SMVdanmark.dk

Følg pressemeddelelser fra SMVdanmark

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra SMVdanmark

SMVdanmark: Formandskabet skal bruges til at forenkle regler – ellers har vi ikke råd til øget konkurrenceevne og forsvar19.6.2025 13:34:29 CEST | Pressemeddelelse

Danmarks EU-formandskab skal bruges til at sikre mindre bureaukrati og enklere regler, hvis vi vil styrke Europas konkurrenceevne og finansiere et robust fælles forsvar. SMVdanmark ser formandskabet som en historisk chance for at sætte regelforenkling øverst på EU’s dagsorden – til gavn for de millioner af små og mellemstore virksomheder over hele Europa.

Aktindsigt viser store forskelle i brugen af juniormesterlære: Flere kommuner løfter ikke ansvaret10.6.2025 10:33:25 CEST | Pressemeddelelse

SMVdanmark har søgt aktindsigt i brugen af den nye juniormesterlæreordning hos landets kommuner. Resultatet viser store geografiske forskelle. I nogle kommuner deltager over 10 procent af eleverne, mens andre ikke har én eneste tilmeldt. SMVdanmark opfordrer til, at alle kommuner kommer i gang med at bruge ordningen, som kan gøre en stor forskel for unge.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye