SMVdanmark

SMVdanmark: Vismandsrapport hudfletter rabat på CO2-afgift og bankskatten

Del

Politikerne bør lytte, når vismændene siger, at en rabat på CO2-afgift til Aalborg Portland er voldsom dyr for statskassen og blot vil betyde et tilsvarende tab af arbejdspladser andre steder. Desuden er det godt, at vismændene betvivler det rigtige i den annoncerede bankskat, som i langt overvejende grad vil blive betalt af de små og mellemstore virksomheder, mener SMVdanmark.

Formandskabet for Det Økonomiske Råd (DØR), populært kaldet vismændene, har offentliggjort forårsrapporten.  

Jakob Brandt, adm. direktør i SMVdanmark og medlem af DØR, roser vismændene og peger blandt andet på anbefalingen om en ensartet CO2-afgift, dvs. at ingen virksomheder bør slippe billigere end andre. 

”Det er glædeligt, at vismændene så tydeligt gør det klart, at hvis store CO2-udledere som Aalborg Portland får en rabat på CO2-afgiften, så taber vi lige så mange arbejdspladser andre steder i de små og mellemstore virksomheder, som vi kortvarigt bevarer i Aalborg. Og det koster så den nette sum af 1,25 mio. skattekroner om året pr. arbejdsplads på Aalborg Portland og hos deres underleverandører. Dermed viser vismændene jo, hvor vanvittig en manøvre regeringen er ude i, når den vil lade nogen slippe billigere end andre, siger han og fortsætter: 

”Hvis vi havde lagt samme redningsplanke ud dengang skibsværftet i Odense, B&W i København og syfabrikkerne i Silkeborg var truet, så havde vi ikke haft de langt mere konkurrencedygtige og lukrative industrier, der voksede frem i stedet. Dansk erhvervsliv skal ikke været et museum, hvor regeringen er kustode,” siger Jakob Brandt.

Skeptiske over for bankskatten  

Forårsrapporten indeholder også en advarsel mod den særskat på finansielle selskaber, som regeringen vil indføre for at finansiere Arne-pension.  

”Som med andre afgifter vil det betyde stigende priser for kunderne. Ifølge Finans Danmark vil det medføre en ekstra regning til danske virksomheder med under 250 ansatte på 900 mio. kr., mens de store virksomheder kun skal af med 100 mio. kr. Det er altså i høj grad SMV’erne, som betaler for bankskatten. Så jeg er glad for, at vismændene er skeptiske over for den,” siger Jakob Brandt. 

Vismændene anbefaler også at fjerne tinglysningsafgiften samt at nedsætte beløbsgrænsen, så det bliver lettere at ansætte udlændinge fra et ikke-EU-land.  

”Det er to meget konkrete og gode forslag, der vil være en kærkommen håndsrækning til dansk erhvervsliv. Mangel på arbejdskraft er stadig et kæmpe problem for virksomhederne, og her kommer vi ikke uden om udenlandsk arbejdskraft som en del af løsningen. Hvis vi også fjerner tinglysningsafgiften, bliver det billigere at låne til fx at få afmonteret sit gasfyr og få installeret varmepumper eller andre ting, der gavner den grønne omstilling. Så har vi en god cocktail, der kan holde gang i et byggeri, der måske kan blive ramt, hvis vi er på vej ind i en afdæmpning af byggeaktiviteten som følge af stigende materialepriser og renter,” siger Jakob Brandt.

Kontakter

Billeder

Information om SMVdanmark

SMVdanmark
SMVdanmark
Islands Brygge 26
2300 København S

+45 33 93 20 00https://smvdanmark.dk

Om SMVdanmark

SMVdanmark er paraplyorganisation for en række brancheorganisationer, lokale tværfaglige håndværker- og industriforeninger og flere hundrede enkeltvirksomheder. SMVdanmark repræsenterer omkring 18.000 små og mellemstore virksomheder og er den eneste hovederhvervsorganisation, der udelukkende arbejder for SMV’ernes interesser – både nationalt, lokalt og på EU-plan. Læs mere på SMVdanmark.dk

Følg pressemeddelelser fra SMVdanmark

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra SMVdanmark

SMVdanmark: Grøn fond må ikke ende som de stores tag-selv-bord24.6.2022 11:27:40 CEST | Pressemeddelelse

Den grønne fond er gaven, vi ikke havde ønsket os. Men givet at det er den, vi får, så er det afgørende, at pengene gives som generelle fradrag og ikke tilskud. Ellers risikerer pengene at bliver tovtrækkeri mellem de store forurenere for til sidst at lande i en af de store forureneres lommer, mener SMVdanmark. Og selvom et højere beskæftigelsesfradrag som idé er god, vil det reelt ikke batte noget.

Ny analyse: Byggevirksomhederne har rekordlav indtjening15.6.2022 09:30:36 CEST | Pressemeddelelse

De stigende priser på byggematerialer udhuler byggevirksomhedernes avance, som nu er historisk lav. Det skyldes i høj grad, at flere virksomheder er fanget mellem rekordhøje materialepriser og fastpriskontrakter, der betyder, de ikke kan sende regningen videre til kunden. Hver 3. omsætningskrone i byggeriet er omfattet af fastpriskontrakter Det viser en ny analyse fra SMVdanmark, der frygter, at byggebranchen kan gå en svær tid i møde.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum