SMVdanmark

SMVdanmark: Regeringen skuffer med klimapolitisk strudsereform

Del
Regeringen stikker hovedet i busken med deres udspil til grøn skattereform, hvor de ikke får taget hånd om de virkelige klimaproblemer. Energiafgifterne er ikke i tilstrækkelig grad målrettet CO2-udledningen, og rammer ikke for alvor dem, der udleder rigtigt meget, og begunstiger de store virksomheder på bekostning af de små. Regeringen skylder erhvervslivet en gennemskuelig plan for indfasning af CO2-afgifter, der skal gøre det muligt for virksomhederne at indrette sig, mener SMVdanmark.

Regeringen har fremlagt en grøn skattereform, der skal være med til at sikre, at Danmark når målet om en 70 pct. CO2-reduktion i 2030. Udspillet er første fase, med flere på vej.

Men udspillet får dumpekarakter af Mia Amalie Holstein, cheføkonom og politisk chef i SMVdanmark, der organiserer 18.000 små og mellemstore virksomheder.

”Det er simpelthen ikke godt nok. Vi ved, at Danmarks største CO2-udledere er landbruget og betonvirksomheder som fx Aalborg Portland. I 2030 vil landbruget alt andet lige stå for 50 pct. af vores CO2-udledning. Og så laver regeringen en energiafgift, der ikke rammer landbrugets udledning nævneværdigt, og hvor betonindustrien får et fradrag. Tilmed skubber regeringens forslag regningen over på de små virksomheder, der skal betale for alle de store forurenere, og det er dybt uretfærdigt,” udtaler Mia Amalie Holstein og tilføjer:

”Energiafgiften er ikke i tilstrækkelig grad målrettet mod at reducere CO2-udslippet. Grundlæggende skal man beskatte det, man vil have mindre af. Vil vi have mindre CO2-udledning, skal vi beskatte CO2. Den chance forpasser regeringen til trods for, at de med klimaaftalen i juni lovede, at de ville komme med en CO2-afgift.”

Mia Amalie Holstein synes også, udspillet bærer præg af hastværk.

”Jeg forstår simpelthen ikke, hvorfor regeringen vælger hurtigt at indføre en energiafgift, som ikke er målrettet CO2, fremfor at lave den CO2-afgift, som både Klimarådet, vismænd og røde som blå økonomer anbefaler. Jeg kan godt frygte, at regeringen bare har ønsket at vise, at de kunne levere CO2-reduktioner, uanset pris, og uanset hvor regningen lander. I stedet burde regeringen have lavet en klar og gennemskuelig plan for indfasningen af CO2-afgifter,” siger hun.

Udspillet indeholder skatte- og afgiftslempelser for 5,2 mia. kr., rettet mod større fradrag for investeringer i fx maskiner. Fradragene gælder alle typer investeringer og ikke kun dem, der mindsker virksomhedens CO2-udslip.

”Vi vil gerne kvittere for, at regeringen trods alt understøtter virksomhedernes investeringsmuligheder i 2021 og 2022. Ovenpå coronakrisen og i lyset af den grønne omstilling har virksomhederne hårdt brug for hjælp til at omstille sig,” siger Mia Amalie Holstein.

Kontakter

Billeder

Information om SMVdanmark

SMVdanmark
SMVdanmark
Islands Brygge 26
2300 København S

+45 33 93 20 00https://smvdanmark.dk

Om SMVdanmark

SMVdanmark er paraplyorganisation for en række brancheorganisationer, lokale tværfaglige håndværker- og industriforeninger og flere hundrede enkeltvirksomheder. SMVdanmark repræsenterer omkring 18.000 små og mellemstore virksomheder og er den eneste hovederhvervsorganisation, der udelukkende arbejder for SMV’ernes interesser – både nationalt, lokalt og på EU-plan. Læs mere på SMVdanmark.dk

Følg pressemeddelelser fra SMVdanmark

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra SMVdanmark

SMVdanmark: Formandskabet skal bruges til at forenkle regler – ellers har vi ikke råd til øget konkurrenceevne og forsvar19.6.2025 13:34:29 CEST | Pressemeddelelse

Danmarks EU-formandskab skal bruges til at sikre mindre bureaukrati og enklere regler, hvis vi vil styrke Europas konkurrenceevne og finansiere et robust fælles forsvar. SMVdanmark ser formandskabet som en historisk chance for at sætte regelforenkling øverst på EU’s dagsorden – til gavn for de millioner af små og mellemstore virksomheder over hele Europa.

Aktindsigt viser store forskelle i brugen af juniormesterlære: Flere kommuner løfter ikke ansvaret10.6.2025 10:33:25 CEST | Pressemeddelelse

SMVdanmark har søgt aktindsigt i brugen af den nye juniormesterlæreordning hos landets kommuner. Resultatet viser store geografiske forskelle. I nogle kommuner deltager over 10 procent af eleverne, mens andre ikke har én eneste tilmeldt. SMVdanmark opfordrer til, at alle kommuner kommer i gang med at bruge ordningen, som kan gøre en stor forskel for unge.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye