SMVdanmark

SMVdanmark: Finanslovsudspillet underkender erhvervslivets trængsler

Del

Udspillet indeholder alt for få tiltag, der kan bringe erhvervslivet helskindet gennem corona-krisen. De 9 ekstra mia. skal dække alle typer udgifter forbundet med corona – og ikke kun erhvervslivets.

Regeringen har offentliggjort sit udspil til finansloven for 2021. Der er stor risiko for, at også 2021 bliver i coronaens tegn. Det er derfor rigtigt tænkt, at der allerede nu bliver sat penge af til at understøtte erhvervslivet, mener SMVdanmarks direktør Jakob Brandt, men det er langt fra nok:

”Finansloven bærer præg af, at regeringen tror, at vi er på den anden side af coronakrisen. Der er sat 9 mia. kr. af til ekstra initiativer i 2021, men det er mindre end det, der blev brugt alene på lønkompensation i det seneste halve år. Mens 9 mia. kr. kan virke som mange penge, er det meget lidt, når så mange virksomheder fortsat bløder. Til sammenligning faldt erhvervslivets omsætning med 55 mia. kr. fra marts til maj i år,” siger Jakob Brandt og fortsætter:

”Før politikerne uddeler pengegaver, skal de have styr på samfundets indtægtskilde. Hvis velfærdssamfundet skal kunne finansieres de næste mange år, skal virksomhederne først tilbage på ret køl. Først fjernede man hele erhvervslivets redningsnet ved at ændre epidemiloven, fordi man lovede, at man ville betale det, det koster. Nu risikerer vi, at politikerne løber fra regningen og tørrer den af på de små selvstændige.”

Jakob Brandt efterspørger samtidig en bred finanslovsaftale, så alle folketingets partier kan være med til at bruge corona-midlerne:

“For at sikre at så store dele af samfundet som muligt får gavn af støtten, er det særligt vigtigt, at der kan komme en bred finanslovsaftale De små virksomheder har brug for, at alle partier står sammen om de fremtidige corona-initiativer i 2021. Der må ikke blive ført blokpolitik om hele landets corona-støtte.”

Regeringen centraliserer statens opgaver

Jakob Brandt er dertil bekymret for forslaget om at centralisere statens indkøb yderligere:

“Regeringen lægger op til at samle alle statens kontrakter inden for facility management i tre store, samlede udbud. Det betyder med andre ord, at kun de allerstørste mastodonter kan byde ind på offentlige opgaver, fordi de dækker fx både rengøring, kantinedrift og vedligehold af grønne arealer. Det rammer især udkantsdanmark, når den mindre lokale virksomhed er udelukket fra statslige opgaver. Det er nu, staten burde give opgaver til de små - ikke fjerne dem,” siger han.

Virksomheder med elever burde have yderligere hjælp

Derudover burde man ekstraordinært have understøttet virksomhedernes arbejde med at skabe praktikpladser:

”Trepartsaftalen fra i sommer var fin, og vi glæder os til at se resultatet af forhandlingerne om de 500 mio. kr. årligt fra 2021. Men det havde været klædeligt, om man havde fundet ekstra midler i finansloven til at sikre økonomien for de hårdt ramte virksomheder, der uddanner lærlinge,” siger Jakob Brandt.

Kontakter

Billeder

Information om SMVdanmark

SMVdanmark
SMVdanmark
Islands Brygge 26
2300 København S

+45 33 93 20 00https://smvdanmark.dk

Om SMVdanmark

SMVdanmark er paraplyorganisation for en række brancheorganisationer, lokale tværfaglige håndværker- og industriforeninger og flere hundrede enkeltvirksomheder. SMVdanmark repræsenterer omkring 18.000 små og mellemstore virksomheder og er den eneste hovederhvervsorganisation, der udelukkende arbejder for SMV’ernes interesser – både nationalt, lokalt og på EU-plan. Læs mere på SMVdanmark.dk

Følg pressemeddelelser fra SMVdanmark

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra SMVdanmark

SMVdanmark: En stor tak til Simon Kollerup for at lukke hul i kompensationen til tvangslukkede virksomheder3.12.2020 18:30:11 CETPressemeddelelse

Da Corona-krisen ramte, blev frisørene og en lang række andre virksomheder tvangslukket. Da eksempelvis frisørerne åbnede igen, knoklede de løs og havde store udgifter til overtidsbetaling. Men resultatet af deres hårde arbejde blev, at deres samlede omsætningstab for hele perioden 'kun' blev 21 pct. i gennemsnit, og dermed stod hver tredje frisør til at tabe deres ret til kompensation for selvstændige, da de ikke kunne påvise et omsætningstab på 30 pct. Nu ændrer regeringen og Folketingets partier den regel. Det glæder Jakob Brandt, adm. direktør i SMVdanmark.

SMVdanmark: Husk kompensation til virksomhederne i hovedstadskommunerne1.12.2020 17:27:03 CETPressemeddelelse

Når regeringen kommer med en ”kraftig opfordring” til, at virksomhederne i hovedstadsområdet lader deres ansatte arbejde hjemme, sender de chokbølger gennem dele af dansk økonomi. Mange virksomheder vil blive direkte ramt, som fx cateringvirksomhederne, der leverer frokoster til virksomhederne. Deres omsætning vil falde voldsomt. Men også en række andre brancher som fx caféer, restauranter og frisører vil mærke en effekt. Det er problematisk, at regeringen fortsat bruger opfordringer, uden at der følger yderligere støtte med. Nu må støttemulighederne udvides, mener SMVdanmark.

SMVdanmark: Regeringen skuffer med klimapolitisk strudsereform23.11.2020 11:01:47 CETPressemeddelelse

Regeringen stikker hovedet i busken med deres udspil til grøn skattereform, hvor de ikke får taget hånd om de virkelige klimaproblemer. Energiafgifterne er ikke i tilstrækkelig grad målrettet CO2-udledningen, og rammer ikke for alvor dem, der udleder rigtigt meget, og begunstiger de store virksomheder på bekostning af de små. Regeringen skylder erhvervslivet en gennemskuelig plan for indfasning af CO2-afgifter, der skal gøre det muligt for virksomhederne at indrette sig, mener SMVdanmark.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum