Hold Danmark Rent

Småt affald - stort problem

Del

Hold Danmark Rent har netop gennemført den årlige kortlægning af henkastet affald i samarbejde med 17 kommuner. Kortlægningen viser, at det især er småt affald som cigaretskod og tyggegummi, der ikke lander i skraldespanden. Det gør ikke problemet mindre, mener Hold Danmark Rent.

”Det er kun et lille stykke tyggegummi, det er der ingen, der lægger mærke til,” sådan tænker mange danskere tilsyneladende, når de går på gaden eller i naturen og gerne vil af med tyggegummiet. I hvert fald lander meget tyggegummi og mange cigaretskod på gaden frem for i skraldespanden, og faktisk udgør de to typer affald 2/3 af alt henkastet affald i Danmark. Det viser den årlige kortlægning af henkastet affald, som Hold Danmark Rent for fjerde gang gennemfører sammen med kommunerne.

Cigaretskod udgør 51 % af alt det affald, der havner på gader og stræder eller i naturen. 21 % er tyggegummi, og det er langt mest udbredt i bycentrum, mens det stort set ikke er kortlagt i landsbyer og i åbent land. Det er især ved stationer og stoppesteder, på gågader og omkring skoler og uddannelsesinstitutioner, at danskerne smider cigaretskod og tyggegummi uden for skraldespandene.

”Cigaretskod og tyggegummi er jo lidt upraktisk, og, vil nogen sikkert mene, ulækre at have i lommen. Samtidig er der også en tendens til, at det ikke er helt så slemt at smide affald, når det bare er ”sådan en lille ting”, ” siger Bjarke Lembrecht Frandsen fra Hold Danmark Rent. Han fortæller, at de små stykker affald ikke generer folks øje helt så meget som større stykker affald som plasticposer, glasskår og pizzabakker, der er smidt i naturen. Alligevel er der brug for, at vi ændrer vores adfærd og bruger skraldespanden også til de små ting.

Brug lommen til du møder en skraldespand

”Når man ved, at der kan gå op til fem år, før et skod er nedbrudt, og når man samtidig tænker på, hvor mange skattekroner det koster at fjerne, så kan vi ikke komme udenom, at vi skal ændre vores holdning og adfærd i forhold til at smide også de små stykker affald. Og der hjælper Hold Danmark gerne lidt på vej,” siger Bjarke Lembrecht Frandsen.

Ifølge Hold Danmark Rent er det nemt at gøre det rigtige. Rygere kan bruge et lille praktisk lommeaskebæger, som Hold Danmark Rent har udviklet, og folk, der vil af med et tyggegummi, kan putte det i et stykke papir, en serviet eller hvad man lige har, indtil man møder en skraldespand.

Nøgleord

Kontakter

Tina Dyrberg Johansen, tdj@holddanmarkrent.dk, tlf.: 42 40 30 22
Bjarke Lembrecht Frandsen, blf@holddanmarkrent.dk, tlf.: 42 60 50 13

Links

Information om Hold Danmark Rent

Hold Danmark Rent
Hold Danmark Rent
Frederiksværksgade 2A
3400 Hillerød

4260 5027http://holddanmarkrent.dk
Hold Danmark Rent er en netværksorganisation , der arbejder for at få folk til at smide affaldet det rigtige sted og ikke i naturen, i byer, på veje m.m. under overskriften "Mindre skrald - mere glæde".

Følg pressemeddelelser fra Hold Danmark Rent

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Hold Danmark Rent