Smart CE-mærkning kan transformere byggebranchen
Smart CE-mærkning af byggevarer har fået luft under vingerne efter brancheforeningen Construction Products Europe (CPE) og standardiseringsorganisation CEN har underskrevet en aftale om at samarbejde om udviklingen af en digital platform til mærkningen.
Den smarte mærkning forventes at være med til at skubbe byggebranchen i digital retning og samtidig øge sporbarheden af byggevarers egenskaber, anvendelse og kvalitet.
Med et CE-mærke garanterer byggevareproducenten, at produktet er fremstillet i overensstemmelse med de fælleseuropæiske krav til sikkerhed, sundhed og miljø. Mærket kan beskrives som en varedeklaration, der angiver byggevarens egenskaber. Egenskaberne skal dokumenteres af producenten, der også skal udarbejde en ydeevnedeklaration (DoP) – og begge dele skal producenten kunne fremvise dokumentation for. Det er den ofte papir- eller pdf-bårne dokumentation, der nu skal gøres smartere.
”I praksis betyder kravet til dokumentation, at producenten skal arkivere alting et sted i virksomheden. Engang bestod arkiverne af fysiske mapper og papirer i stakkevis. De er siden skiftet ud med digitale arkiver og PDF-filer. Men tiden er også ved at løbe fra de flade PDF’er, der hverken kan maskinlæses eller samkøres med andre elektroniske værktøjer såsom BIM (Building Information Modelling),” fortæller Erling Trudsø, seniorkonsulent i Dansk Standard.
Markedet driver den smarte udvikling
Skal Smart CE-mærkning tage fart, kræver det, at byggebranchen driver anvendelsen af de digitale løsninger. For jo flere der genererer data, jo smartere bliver det. Smart CE-mærkning spås således at blive et fremtidigt markedskrav blandt producenter, samarbejdspartnere og aftagere.
”I takt med at flere i fremtiden bruger Smart CE-mærkning og BIM vil hele produktsiden af byggeprocessen kunne digitaliseres. Det er naturligvis frivilligt, men efterspørgslen af byggevarer med tilknyttede digitale data vil formentlig stige og være med til at transformere og gennemgribende digitalisere byggebranchen,” siger Erling Trudsø.
Med aftalen mellem CEN og CPE går eksperterne i CEN’s tekniske komiteer, herunder fx TC 442 der arbejder med BIM, nu i gang med udviklingen af en fælles europæisk anerkendt platform til Smart CE-mærkning.
Elektronisk kæde fra producent til færdigt byggeri
Muligheden for samkøring med netop BIM er da også en af drivkræfterne bag Smart CE-mærkning. Med en fælles platform anerkendt i hele EU kan oplysninger om et givent produkt bearbejdes digitalt i hele værdikæden fra producent til bygherrer og det færdige byggeri.
Ingeniører, arkitekter og entreprenører kan tilgå producentens informationer om en byggevare i byggeriet allerede i planlægningsfasen og kan tilføje egne data til producentens data, så der gradvist bygges mere og mere information på produktet og den konkrete brugssituation. Senere kan kædens data tilgås af de virksomheder som står for vedligeholdelse af byggeriet efter færdiggørelsen.
Nøgleord
Kontakter
Nina VindelPresseansvarlig
Tlf:27122042nvi@ds.dkBilleder
Links
Information om Dansk Standard
Dansk Standard er Danmarks standardiseringsorganisation og arbejder bl.a. for at sikre dansk indflydelse på europæiske og internationale standarder. Dansk Standard tilbyder også rådgivning, kurser og undervisning.
Følg pressemeddelelser fra Dansk Standard
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Dansk Standard
Ny AI-guide skal hjælpe virksomheder med at leve op til kravene i AI Act7.7.2025 14:06:52 CEST | Pressemeddelelse
Siden 2. februar 2025 har danske virksomheder og organisationer skullet dokumentere deres AI-færdigheder. Nu lanceres en ny guide, der viser, hvordan man arbejder struktureret og ansvarligt med AI.
Ny specifikation skal sikre fælles sprog om kvanteteknologi11.6.2025 14:42:16 CEST | Pressemeddelelse
Et fælles sprog om kvanteteknologi er afgørende for at udnytte dens potentiale. Den nye specifikation giver et solidt fundament, som gør det muligt for både virksomheder, forskere og beslutningstagere at samarbejde mere effektivt om udvikling, implementering og skalering.
Global standard for bæredygtighed i event-, møde-, sports- og oplevelsesbranchen er udkommet på dansk18.12.2024 13:40:47 CET | Pressemeddelelse
Der er stigende forventninger til, at organisationer i alle brancher arbejder kvalificeret og dokumenteret med bæredygtighed. For at hjælpe aktører i event-, møde-, sports- og oplevelsesbranche med at spille kvalificeret ind i den bæredygtige omstilling blev den internationale branchestandard ISO 20121 revideret i foråret. Nu er den nye version, ISO 20121:2024, blevet oversat til dansk, så endnu flere har mulighed for at anvende den.
Ny guide giver SMV’er værktøjer til at navigere i EU’s krav til cybersikkerhed10.12.2024 14:29:00 CET | Pressemeddelelse
Med de mange cyberangreb på virksomheder, der har digitaliseret deres forretning, er cybersikkerhed blevet en nødvendig faktor. Alligevel mangler mange små og mellemstore virksomheder ressourcer og ekspertise til at tackle emnet, især med de nye lovkrav fra EU. Derfor har Alexandra Instituttet, FORCE Technology og Dansk Standard udviklet en guide, der hjælper med at forstå og leve op til reglerne.
Ny international guide kan hjælpe virksomheder med at leve op til FN’s verdensmål12.9.2024 16:53:31 CEST | Pressemeddelelse
Med Danmark i spidsen har ISO og UNDP netop lanceret en ny international guide, der skal hjælpe virksomheder med at integrere FN’s verdensmål direkte i deres forretningsstrategier og daglige beslutninger. Målet er at skabe reel forandring både internt og eksternt.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum