Smoke-itSmoke-it

Smag af jordbær eller røg og askebæger, hvad vælger du?

Del

Smagsstoffer ikke argument for at unge begynder at dampe - de fleste sandsynligvis være begyndt at ryge cigaretter i stedet. Smagsstoffer er derimod direkte årsag til at rygere der skifter til e-damp, har nemmere ved at kvitte tobakken.

Før e-cigaretter rigtigt vandt indpas hos de danske rygere og kom i søgelyset herhjemme, var det brugen af de unges nikotintyggegummi-forbrug der bekymrede myndighederne. Dengang var det også smagen i disse produkter der blev brugt som argument for b.la. at sætte aldersgrænsen for køb af produkterne op. Producenterne af disse produkters argumenter for hvorfor smag i nikotintyggegummi er til gavn, når det gælder om at få rygerne til at kvitte tobakken, er stort set de samme argumenter e-cigaretbranchen og forbrugerne af e-cigaretter udtrykker:

  • Fordi en tidligere storryger gerne vil have en helt anden smag end tobak, som minder om en tidligere praksis, man gerne vil væk fra.
  • Brugen af f.eks. jordbær, mynte, chokolade eller lakrids er ikke udelukkende for børn og unge - voksne har faktisk smagsløg, som også virker efter de er fyldt 18 år.
  • At forbyde smagsvarianter i e-væsker, og kun tillade varianten “tobakssmag” - vil svare til at tvinge en tørlagt alkoholiker til at skulle drikke vand med øl-smag.
  • Et forbud mod smagsvarianter vil ikke kunne håndhæves i praksis - da forbrugerne sagtens kan skaffe sig separate aromaer, som efterfølgende kan blandes i en basevæske uden smag. Faren ved denne praksis er også, at de aromaer som nogle forbrugere vil forsøge at anvende, kan være opløst i vegetabilsk olie - hvilket er skadeligt for lungerne at inhalere. Der vil mangle en kontrol med de aromastoffer, som forbrugerne evt. vil forsøge at anvende.
    I dag er e-væsker med smag reguleret - og skal anmeldes til Sikkerhedsstyrelsen.
     

Vi bliver nødt til at gøre opmærksom på at, det er langt sværere for de unge at skaffe adgang til e-cigaretter, da e-cigaretter i langt de fleste tilfælde forhandles i specialbutikker, der er under streng kontrol og ingen forhandlere må sælge produkter eller vejlede i brugen af produkterne til unge under 18 år. Her bliver vi nødt til at se på tallene fra statistikkerne, de viser nemlig at der ikke er ret mange unge der bruger e-cigaretter, de viser derimod at der eksperimenteres og at flere har prøvet en e-cigaret, men at langt de fleste vælger at ryge cigaretter i stedet. Dette kan udelukkende være udtryk for, at det er for svært for de unge at få adgang til e-cigaretter, dermed er det tydeligt, at alderskontrol-systemet har den rette effekt i e-cigaretbranchen.


Det er bare nemmere for de unge at få fat i tobaks-cigaretter, de fås alle steder – også selvom aldersgrænsen er sat til 18+ for salg af tobaksvarer. Derfor tjener en stigning på cigaretpriser i denne henseende et godt formål, da det vil gøre det endnu mere besværligt for de unge at ryge.

Hvad er mest sandsynligt?

1) At man udskifter en smag af askebæger med en smag af frugt.

2) At man udskifter en smag af frugt med en smag af askebæger.

Blandt voksne (30+) er smage som f.eks. frugt, slik, kage populære, det er de kun fordi de ikke smager af tobak. Tobak er den smag/vane man forsøger at bevæge sig væk fra. Mange ny-dampere starter med at finde en e-væske som smager ligesom de cigaretter de forsøger at stoppe med.
Når man skifter cigaretterne ud med e-damp går der ikke længe før lugte og smagssansen vender tilbage, her begynder flere at vælge smagen af tobak fra igen, enten fordi det minder dem om cigaretter eller fordi tobak bare er blevet uinteressant.. På dette stadie finder mange at smagen af frugt, kage eller lakrids er bedre til at fastholde dem i deres rygestop. Senere begynder mange at variere de smage de bruger, man eksperimenterer med nye spændende smage, f.eks. mango, lychee, salmiak-lakrids. Det er meget almindeligt at ældre mennesker efterspørger colasmag.

Basisviden:

E-væske til fordampning består primært af propylenglykol, vegetabilsk glycerin, nikotin, og evt. smagsstoffer/aroma - og evt. demineraliseret vand. Alle ingredienser kan købes separat, og hvis man kender lidt til blandingsforhold, kan enhver mixe deres egne e-væsker, og tilsætte det smagsstof/aroma man har lyst til. Der er intet ulovligt i denne praksis.
Loven om elektroniske cigaretter har gjort selvbland af e-væske større end nogensinde, udelukkende fordi det er ulovligt for forhandlere at sælge større flasker, end max 10 ml. med nikotinholdige væsker, og grundet den høje registreringsafgift i Danmark, er udvalget af færdigblandede, nikotinholdige væsker blevet væsentligt begrænset.
 
Argumentet, “Nikotin smager godt hvis det blandes med en frugtsmag” kan ikke bruges, det er ganske enkelt ikke korrekt. Kun hvis du allerede er vant til smagen af nikotin,  kan smagen af frugt gøre den bedre. Det er derfor de få aldrig-rygere som prøver e-damp, ofte ikke bruger nikotin, og derfor ej heller er i fare for at blive afhængige.

Engelsk forskning viser at e-cigaretter er minimum 95% mindre skadelige end cigaretter, det betyder altså at: Hvis cigaretter udgør en risiko på 100% udgør e-cigaretter kun en risiko på maksimalt 5%. 

For mere end 5 år siden,  forsøgte Dansk e-Damper Forening, DADAFO, at få politikerne i tale omkring disse ting - det lykkedes ikke. 

Nøgleord

Kontakter

Jeanett Bergfriedt Andersen - jeanett@smoke-it.dk

Information om Smoke-it

Smoke-it
Smoke-it
Erhvervsparken Klank 3
8464 Galten

http://www.smoke-it.dk

Følg pressemeddelelser fra Smoke-it

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Smoke-it

Hvem tager ansvar?30.9.2019 14:57:22 CESTPressemeddelelse

Sundhedsstyrelsen har udsendt en advarsel mod brugen af e-cigaretter. Umiddelbart er advarslen sket i kølvandet af seneste tilfælde af lungesygdomme i USA, lungesygdomme der har ført til 13 dødsfald, og som forbindes til brugen af e-cigaretter. Myndighederne i USA har nu endelig officielt meldt ud, hvad de mener er årsagen til de mange tilfælde af lungesygdomme. SMOKE-IT mener det er på tide, at myndighederne herhjemme tager ansvar!

Nu er det officielt og samarbejde bør indgås ASAP!24.8.2019 17:58:46 CESTPressemeddelelse

Mandag d. 19. august udsendte Smoke-It en pressemeddelelse vedr. artikler bragt hos hhv. Ekstra Bladet og DR. Artikler der advarede omkring brugen af e-cigaretter. Flere amerikanere er blevet indlagt med lungesygdomme. Det eneste patienterne havde tilfælles var tilsyneladende, at de alle havde brugt e-cigaretter før de blev syge. Nu har historien taget en ny og tragisk drejning. Det ”første” dødsfald blandt patienterne er netop blevet bekræftet. Kunne indlæggelserne og ikke mindst dødsfaldet være undgået?