Landbrug & Fødevarer

SkyClean kan levere markant klimareduktion med lavere omkostninger end andre klimateknologier

Del
SkyClean er en teknologi, der har potentiale til at halvere landbrugets klimaaftryk og gøre flybrændstof klimaneutralt. Og nu viser en ny rapport, at SkyClean sandsynligvis er billigere for samfundet end andre klimateknologier med tilsvarende potentiale.

Landbruget kan reducere sin udledning af klimagasser med 50 procent ved hjælp af den såkaldte SkyClean-teknologi. Det har eksperter fra Danmarks Tekniske Universitet og Aarhus Universitet tidligere anslået.

Nu viser en netop offentliggjort rapport fra Ea Energianalyse a/s, at SkyClean-teknologien kan levere en meget stor klimareduktion til en samfundsøkonomisk omkostning, der er lavere end ved andre klimateknologier, der blot kommer i nærheden af potentialet i SkyClean.

- I en sammenligning med realistiske alternativer viser vores rapport klart, at der samfundsøkonomisk er et rigtig godt rationale i lagring af CO2 og samtidig produktion af grønne brændstoffer med SkyClean-teknologien, siger Hans Henrik Lindboe, Partner, Ea Energianalyse a/s.

SkyClean er udviklet af opfinder og iværksætter Henrik Stiesdal. Teknologien bruger landbrugets restprodukter, blandt andet halm, gylle, dybstrøelse og restfibre fra biogasanlæg, til dels at danne klimaneutralt flybrændstof, dels at binde kulstof i jorden.

SkyClean blev lanceret i forsommeren 2019 sammen med partnerne Landbrug & Fødevarer, SEGES, Danmarks Tekniske Universitet, Aarhus Universitet og Siemens Gamesa.

Nu er Stiesdal Fuel Technologies klar til at opføre det første SkyClean-pilotanlæg. Formålet med pilotanlægget, som får en effekt på 2 MW, er at få finpudset teknologien, så alle elementer i et serieproduceret anlæg kan blive afprøvet.

- Hvis alt går vel, så kan vi næste år gå i gang med en fuldskala prototype af et serieproduceret anlæg med 10-40 MW effekt. Og med lidt held kan vi begynde at levere kommercielle anlæg i 2023, siger Henrik Stiesdal.

På finansloven for 2021 og 2022 blev afsat sammenlagt 200 mio. kr. til at udvikle pyrolyseteknologier til landbruget.

- Vi håber, at vi kan få en del af denne pulje til at få udviklet og markedsmodnet SkyClean. Men hvis vi skal have det hele med på både forsyningskæden og det forskningsmæssige, så bliver der behov for yderligere målrettet finansiering. Men det vigtigste er, at der kommer nogle langsigtede rammebetingelser, som gør det muligt for landmænd, varmeværker og andre investorer at opføre pyrolyseanlæg på kommercielle vilkår, siger Henrik Stiesdal.

Og hvis SkyClean-teknologien skal blive det gennembrud, som kan løse en stor del af landbrugets klimaudfordringer, så skal der politisk satses mere, mener Thor Gunnar Kofoed, viceformand i Landbrug & Fødevarer.

-Ea Energianalyses arbejde viser, at den samfundsøkonomiske omkostning ved Skyclean er lavere end andre klimatiltag med tilsvarende potentiale, men det er det eneste som samtidig lægger kulstof fra luftens CO2 ned i jorden til langtidslagring, længere end skov. Det er derfor vores håb, at man fra politisk side er villig til at gå forrest og afsætte tilstrækkelige midler til at få færdigudviklet og kommercialiseret SkyClean teknologien i storskala.

-Med den situation verden står i, så kan vi ikke holde til, at vi ikke får indfriet potentialet. Hvis dette projekt kan realiseres og rulles ud, bliver det en markant ”gamechanger” for at reducere klimaudledningen i Danmark og senere også i resten af verden, siger Thor Gunnar Kofoed.

Læs mere om SkyClean her: https://lf.dk/viden-om/klima/ny-teknologi-kan-halvere-landbrugets-klimaaftryk

Links

Information om Landbrug & Fødevarer

Landbrug & Fødevarer
Landbrug & Fødevarer
Axelborg, Axeltorv 3
1609 København V

3339 4000https://www.lf.dk/

Landbrug & Fødevarer varetager fælles opgaver og erhvervsmæssige interesser for danske landmænd og fødevarevirksomheder

Følg pressemeddelelser fra Landbrug & Fødevarer

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Landbrug & Fødevarer

Slagterprisen 2025 er uddelt på Hindsgavl Slot17.9.2025 06:36:00 CEST | Pressemeddelelse

I et meget stærkt felt af dygtige slagtermestre på tværs af de to kategorier, kunne de bedste i slagterfaget lade sige hylde til Landbrug & Fødevarers Fødevaredag på Hindsgavl Slot, hvor slagtermester Anders Kjeldbjerg fra MENY i Herning og slagtermestrene Steffen Vammen Kolstrup & André Kjelkvist-Born fra Slagtermestrene Born og Kolstrup, kunne træde frem som vindere af Slagterprisen 2025. Prisen er en anerkendelse af håndværk, faglighed og nytænkning i slagterfaget.

Mejeriprisen 2025 uddelt til ambitiøse aktører17.9.2025 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse

Til Fødevaredagen 2025, arrangeret af Landbrug & Fødevarer, blev Mejeriprisen 2025 uddelt. Det hele fandt sted i skønne omgivelser på Hindsgavl Slot. I et stærkt felt af butikskæder, der alle har sat barren højt for mejerikategorien, var det til sidst Sebastian Vinther, regionschef i Netto og Kristine Pilgaard, kommercial direktør i MENY, der kunne lade sig hylde som vindere og modtage branchens anerkendelse.

Vinderen af Kantineprisen 2025 er fundet16.9.2025 18:38:22 CEST | Pressemeddelelse

Der var feststemning og faglig stolthed, da Landbrug & Fødevarer samlede fødevarebranchen til Fødevaredagen2025. Her blev Kantineprisen 2025 uddelt foran en fyldt sal af madkyndige, producenter og gode branchekolleger på Hindsgavl Slot. Efter en tæt konkurrence blandt landets dygtigste kantiner kunne Normal A/S, Hedensted, ledet af køkkenchef Christian Lundsgaard træde frem som vindere - hædret for deres evne til at kombinere bæredygtighed, velsmag og kreativitet i deres daglige drift.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye