SkyClean kan levere markant klimareduktion med lavere omkostninger end andre klimateknologier
Landbruget kan reducere sin udledning af klimagasser med 50 procent ved hjælp af den såkaldte SkyClean-teknologi. Det har eksperter fra Danmarks Tekniske Universitet og Aarhus Universitet tidligere anslået.
Nu viser en netop offentliggjort rapport fra Ea Energianalyse a/s, at SkyClean-teknologien kan levere en meget stor klimareduktion til en samfundsøkonomisk omkostning, der er lavere end ved andre klimateknologier, der blot kommer i nærheden af potentialet i SkyClean.
- I en sammenligning med realistiske alternativer viser vores rapport klart, at der samfundsøkonomisk er et rigtig godt rationale i lagring af CO2 og samtidig produktion af grønne brændstoffer med SkyClean-teknologien, siger Hans Henrik Lindboe, Partner, Ea Energianalyse a/s.
SkyClean er udviklet af opfinder og iværksætter Henrik Stiesdal. Teknologien bruger landbrugets restprodukter, blandt andet halm, gylle, dybstrøelse og restfibre fra biogasanlæg, til dels at danne klimaneutralt flybrændstof, dels at binde kulstof i jorden.
SkyClean blev lanceret i forsommeren 2019 sammen med partnerne Landbrug & Fødevarer, SEGES, Danmarks Tekniske Universitet, Aarhus Universitet og Siemens Gamesa.
Nu er Stiesdal Fuel Technologies klar til at opføre det første SkyClean-pilotanlæg. Formålet med pilotanlægget, som får en effekt på 2 MW, er at få finpudset teknologien, så alle elementer i et serieproduceret anlæg kan blive afprøvet.
- Hvis alt går vel, så kan vi næste år gå i gang med en fuldskala prototype af et serieproduceret anlæg med 10-40 MW effekt. Og med lidt held kan vi begynde at levere kommercielle anlæg i 2023, siger Henrik Stiesdal.
På finansloven for 2021 og 2022 blev afsat sammenlagt 200 mio. kr. til at udvikle pyrolyseteknologier til landbruget.
- Vi håber, at vi kan få en del af denne pulje til at få udviklet og markedsmodnet SkyClean. Men hvis vi skal have det hele med på både forsyningskæden og det forskningsmæssige, så bliver der behov for yderligere målrettet finansiering. Men det vigtigste er, at der kommer nogle langsigtede rammebetingelser, som gør det muligt for landmænd, varmeværker og andre investorer at opføre pyrolyseanlæg på kommercielle vilkår, siger Henrik Stiesdal.
Og hvis SkyClean-teknologien skal blive det gennembrud, som kan løse en stor del af landbrugets klimaudfordringer, så skal der politisk satses mere, mener Thor Gunnar Kofoed, viceformand i Landbrug & Fødevarer.
-Ea Energianalyses arbejde viser, at den samfundsøkonomiske omkostning ved Skyclean er lavere end andre klimatiltag med tilsvarende potentiale, men det er det eneste som samtidig lægger kulstof fra luftens CO2 ned i jorden til langtidslagring, længere end skov. Det er derfor vores håb, at man fra politisk side er villig til at gå forrest og afsætte tilstrækkelige midler til at få færdigudviklet og kommercialiseret SkyClean teknologien i storskala.
-Med den situation verden står i, så kan vi ikke holde til, at vi ikke får indfriet potentialet. Hvis dette projekt kan realiseres og rulles ud, bliver det en markant ”gamechanger” for at reducere klimaudledningen i Danmark og senere også i resten af verden, siger Thor Gunnar Kofoed.
Læs mere om SkyClean her: https://lf.dk/viden-om/klima/ny-teknologi-kan-halvere-landbrugets-klimaaftryk
Links
Information om Landbrug & Fødevarer
Landbrug & Fødevarer varetager fælles opgaver og erhvervsmæssige interesser for danske landmænd og fødevarevirksomheder
Følg pressemeddelelser fra Landbrug & Fødevarer
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Landbrug & Fødevarer
Køkkenprisen 2025 går til Skolerne i Oure23.10.2025 14:11:11 CEST | Pressemeddelelse
Landbrug & Fødevarer har i dag kåret Skolerne i Oure på Fyn som vinder af Køkkenprisen 2025 ved Økologisektionens årsmøde på Kalø Økologisk Landbrugsskole.
Her er restauranterne, der er nomineret til Årets ret med gris og Årets ret med ost 20251.10.2025 06:07:00 CEST | Pressemeddelelse
Siden sommeren er det strømmet ind med indstillinger fra hele landet til dette års kokkekonkurrencer, Årets ret med gris og Årets ret med ost, og nu er de nominerede fundet.
Danske kokke satte grøntsagerne i front24.9.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
En ny undersøgelse af Landbrug & Fødevarer viser, at hver tredje dansker ønsker at spise mere mad fra planter i fremtiden. Derfor samledes nogle af Danmarks mest visionære kokke og madprofessionelle til Grønt Kokketræf 2025 for at gå foran og demonstrere, hvordan det grønne køkken kan inspirere branchen til at udvikle smagsoplevelser.
Store som små strømmede til Åbent Landbrug22.9.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Halm i lommerne, smil på læberne og nysgerrige spørgsmål. Sådan så det ud, da tusindvis af danskere i alle aldre i går søndag tog på opdagelse i sol, regn og blæst. Årets Åbent Landbrug havde i alt 94.989 besøgende og markerede 30-års jubilæet for den landsdækkende begivenhed, hvor landmænd og virksomheder inviterer danskerne indenfor.
Vær med til at fejre 30-års jubilæum for årets familiedag på landet18.9.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Træk i gummistøvlerne, tag familien i hånden og gå på opdagelse i landbruget, når Landbrug & Fødevarer inviterer til årets store familiedag på landet søndag den. 21. september. Siden 1995 har danske landmænd og fødevarevirksomheder holdt åbent for gæster, der gerne vil vide mere om, hvor deres mad kommer fra
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum
