Skræmmende tal: Hver tredje dør af rygning

Hvert år dør 15.920 mennesker i Danmark på grund af rygning. Det betyder, at hvert tredje dødsfald skyldes tobak. Rygning er dermed den risikofaktor, der belaster vores helbred mest, viser Sundhedsstyrelsens rapport ’Sygdomsbyrden i Danmark – risikofaktorer’, der er udkommet i dag.
Rygning har førertrøjen på, uanset om vi kigger på tal for tab i middellevetid, indlæggelser eller sygedage og er lysår foran andre risikofaktorer.
- Vi må igen konstatere, at rygning er langt den største trussel mod folkesundheden. Det er der ikke noget nyt i. Jeg håber og tror, at man på Christiansborg ser skriften på væggen og sætter turbo på initiativer, der vil begrænse rygningens enorme skadevirkninger. Det vil kunne spare mange mennesker for lidelse og alvorlig sygdom, siger Jesper Fisker, adm. direktør i Kræftens Bekæmpelse.
Rapporten bekræfter endnu engang, at der er stor ulighed i rygning – de kortest uddannede ryger oftest.
Rygning koster milliarder
Ud over at koste liv, koster tobak også penge. Ikke kun dem, der ryger, men også statskassen må til lommerne. Ifølge rapporten koster rygning hvert år sundhedsvæsnet over 13 mia. kr. i ekstra omkostninger til behandling, pleje og medicin.
- Vi taler meget om, at sundhedsvæsnet mangler ressourcer. Så er det jo hul i hovedet at bruge penge og personale på noget, som kunne have været undgået. En del af løsningen på udfordringerne i sundhedsvæsnet er at gøre noget ved rygning, siger Jesper Fisker.
Ud over udgifterne i sundhedsvæsnet koster tobak hvert år mere end 33. mia. kr. i ekstra omkostninger i tabt produktion på arbejdsmarkedet. Med de svimlende beløb for øje giver argumentet om, at staten vil miste penge på at hæve prisen på cigaretter, fordi færre vil ryge, absolut ingen mening.
Kræver politisk handling
Siden 2020 er andelen af rygere ikke faldet. Der er altså ikke udsigt til, at tobakkens skader på sundheden bliver mindre foreløbigt.
- Jeg anerkender, at der de sidste år er sket meget inden for rygeforebyggelse, men det er slet ikke er nok, når man holder det op mod rygningens konsekvenser. Vi kan vi blive ved med at bruge milliarder af skattekroner på at udbedre skaderne af rygning i al fremtid, hvis vi ikke handler nu, siger Jesper Fisker.
Ifølge Kræftens Bekæmpelse er løsningen bedre hjælp til rygestop, flere røgfri miljøer og højere priser på tobak, så en pakke cigaretter koster over 100 kr.
Jesper Fisker opfordrer til, at en indsats mod rygning bliver del af en samlet plan for forebyggelse. For også inaktivitet, alkohol, usunde madvaner og andre livsstilsfaktorer bidrager til tidlig død og sygdom.
Boks: Kræftens Bekæmpelse anbefaler:
- Dyrere tobak, bedre hjælp til rygestop og flere røgfri miljøer
- 18-årsgrænse for salg af alkohol og højere afgifter på alkohol
- Differentieret moms, så sunde madvarer bliver billigere og usunde dyrere
- Stop for markedsføring af usunde fødevarer overfor børn
Nøgleord
Kontakter
Kræftens Bekæmpelses pressevagt
Tlf:35 25 74 00Billeder
Links
Information om Kræftens Bekæmpelse
Følg pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse
Alt for få danskere har tjek på deres modermærker6.3.2023 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Kun hver tredje dansker tjekker sine modermærker regelmæssigt for tegn på kræft. Det er alt for få. For modermærkekræft, der opdages i tide, kan helbredes.
Ny stor undersøgelse: Ulighed i kræft et problem i alle nordiske lande22.2.2023 11:00:00 CET | Pressemeddelelse
Social ulighed i kræft er et problem på tværs af alle de nordiske lande, viser nyt studie, der for første gang har samlet de seneste 15 års data på området. Regeringen bør lave en samlet strategi og øremærke midler for at mindske uligheden, mener Kræftens Bekæmpelse.
Professor Marja Jäättelä 60 år: Kræftforsker der går sine egne veje21.2.2023 14:28:30 CET | Pressemeddelelse
Lørdag d. 25. februar bliver professor Marja Jäättelä 60 år. Hun er forskningsleder ved Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning og er gennem sit arbejde blevet en internationalt anerkendt kræftforsker.
Hver anden kommune har røgfri arealer udendørs13.2.2023 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Over halvdelen af de danske kommuner har gjort legepladser, sportsanlæg og andre udeområder røgfri, viser ny kortlægning. Røgfri arealer udendørs sikrer borgere mod passiv rygning og kan forhindre rygestart.
Esben Dalgaard og Andrea Elisabeth Rudolph får Kræftens Bekæmpelses Hæderspris4.2.2023 11:10:59 CET | Pressemeddelelse
Esben Dalgaard og Andrea Elisabeth Rudolph er modtagere af Kræftens Bekæmpelses Hæderspris. De får prisen for at nedbryde tabuer, give håb og sætte ord på det, der er svært, når man rammes af kræft.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum