Startpakke.com

Skolestart: Sådan håndterer du tre almindelige udfordringer

Del
Over 60.000 danske børn har i august taget hul på et helt nyt kapitel i deres liv. De er nemlig gået fra at være børnehavebørn til elever. Men de første år i folkeskolen er ikke altid fryd og gammen. Her får du konkrete råd til, hvordan du som forældre støtter dit barn igennem de første år som skolebarn.

Vi har spurgt familievejleder Lola Jensen og børneforsker Stig Broström til råds om, hvordan man som forældre kan håndtere tre af de mest almindelige udfordringer. Undersøgelsen er foretaget af Startpakke.com.

Barnet er ked af det efter skole

Det sker: Dit barn kommer hjem fra skole og fortæller, at det har været en dårlig dag. Måske begynder barnet at græde og er ked af det.

Det kan du gøre: Som forældre trøster man barnet og lytter, men uden at være dømmende overfor dit eget barn eller kammeraternes adfærd. Prøv at fokusere på at åbne nye muligheder for barnet. Undgå at fokusere for meget på konflikten, men prøv i stedet at foreslå hvordan det kan blive anderledes og bedre i morgen.

Det er vigtigt at tage barnet seriøst og anerkende, at det har været en dårlig dag. Men undgå at gå i katastrofe-mode. Lola Jensen understreger, at man skal lytte til barnets fortælling, og herefter prøve at åbne nye muligheder for barnet, og måske opmuntre til at lege en ny leg i morgen. Stig Broström gør opmærksom på, at det ikke altid er muligt for barnet at forklare præcist hvad der er sket. Så undgå at gå aggressivt til værks med spørgsmålene.

Barnet er ikke med i fællesskabet

Det sker: Som forældre har du på fornemmelsen, at barnet ikke er med i klassens fællesskab.

Det kan du gøre: Tag kontakt til klasselæreren, og find ud af, om barnet reelt er udenfor. Herefter kan det være en ide at støtte barnet i at lave legeaftaler udenfor skoletiden.

I denne situation bør man ifølge Lola Jensen først og fremmest overveje, om barnet reelt har et problem, eller om man som forældre opfatter det som et problem. Mange børn trives fint med at få lov til at iagttage fællesskabet i noget tid. Måske er de ”langsomme startere”, og det er helt okay. Dette er et af de mere svære udfordringer, for det rammer forældrene gårdt, hvis deres barn bliver holdt udenfor, og får ofte forældre til at reagere med bekymring frem for samtale og inspiration med muligheder fremadrettet til barnet.

Skolebarnet har svært ved de faglige krav

Det sker: Dit barn kan ikke følge med i det faglige niveau og synes måske, at dansk og matematik er kedeligt.

Det kan du gøre: Støt barnet i at øve sig i at sidde stille. Det kan være med en tegning eller en perleplade derhjemme. Prøv også at vække barnets interesse for bogstaver og tal via leg og sjov.

Lola Jensen pointerer, at det er vigtigt at det skal være sjovt og positivt for barnet at øve sig i at sidde stille. Undgå at det bliver en sur pligt, for så kan det være nemt at miste motivationen.

Hvis du vil vide mere

Hvis du har et barn, der snart starter i skole, eller du gerne vil ruste dit lille skolebarn til et godt skoleliv, så kan du læse mere her:

  • Startpakke.com – læs hele guiden her
  • Forældrefidusser – et online univers for forældre til skolebørn
  • Folkeskolen – for både forældre og undervisere
  • Den Store Bog om Skolebørn af Lola Jensen

Nøgleord

Billeder

Information om Startpakke.com

Startpakke.com
Startpakke.com
Borupvang 2b
2750 Ballerup

https://startpakke.com

Startpakke.com er et websit for alle gravide og småbørnsforældre. På siden finder du nyheder, guides og informationer til gravide og forældre til små børn, så familier kan få den bedst mulige start på deres nye tilværelse. 

Følg pressemeddelelser fra Startpakke.com

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Startpakke.com

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye