Skolerne redder maden: Elever landet over skal med i skolekøkkenet på Danmarks nationale madspildsdag
Alle skolebørn landet over får nu mulighed for at lære, hvordan de kan redde god mad fra en skæbne i skraldespanden, når Danmarks nationale madspildsdag løber af stablen torsdag den 29. september. Samtidig vil de blive udstyret med tips til at nyde madvarerne på andre og nye måder, end de måske lige er vant til.
Under temaet ”Skolerne Redder Maden – Danmarks største virtuelle madspildsevent” er det nemlig i år børnene, der kommer i fokus ved den årlige markering af kampen mod madspild. Over 800.000 tons mad går hvert år til spilde i Danmark. Det svarer til, at hver familie smider to måneders mad ud om året. Ifølge FN står madspild for 8-10 procent af verdens CO2-udledning.
”Madspild er et gigantisk klimaproblem, som vi kommer til at bekæmpe over en lang årrække. Derfor skal vi selvfølgelig også involvere de kommende generationer i, hvordan vi i fællesskab kan sørge for, at mere mad ender på tallerkenen frem for i skraldespanden. Ikke mindst i en tid, hvor en potentiel fødevarekrise lurer lige om hjørnet, mens priserne på madvarer er historisk høje. En rigtig stor del af vores børn og unge er vildt engagerede i klimadebatten, og netop derfor giver det rigtig god mening, at vi på en sjov måde udstyrer børnene med konkrete råd og værktøjer, de kan tage i brug i kampen mod madspild,” siger fødevareminister Rasmus Prehn.
Det er tredje gang, at Danmarks nationale madspildsdag finder sted. Første gang var i 2020, hvor fokus var koncentreret om Danmarks store virksomheder, der skrev under på, at de ville halvere deres madspild inden 2030. Anden gang – sidste år – blev der dannet et korps af kendte ”madreddere”, der skal inspirere danskerne. I år er det så blevet skolebørnenes tur til at hjælpe med at redde maden – og måske endda være med til at lægge pres på de voksne generationer.
”Fremtidens generationer spiller en afgørende rolle, når det handler om at mindske vores madspild. Vi glæder os til at få en masse ideer på køkkenbordet, der forhåbentlig bliver omsat til nye gode vaner rundt omkring i landets køkkener. Hele ideen med den nationale madspildsdag er ikke kun at øge danskernes viden om madspild, men også at klæde dem på til at undgå madspild året rundt – bl.a. ved at lære om, hvordan vi udnytter råvarernes fulde potentiale,” siger Flemming Besenbacher, bestyrelsesformand i tænketanken ONE\THIRD, der er nedsat af regeringen.
Navnet ONE\THIRD refererer til, at en tredjedel af den mad, der produceres til menneskeligt forbrug i verden, enten går tabt eller spildes. Ifølge FN’s Verdensmål skal det globale madspild halveres inden 2030.
Madspild må ikke blive en syltekrukke
Helt konkret vil børnene blive opfordret til at medbringe én grøntsag fra køleskabet derhjemme, der er velegnet til syltning. Skolen står for resten af ingredienserne, der i den forbindelse skal bruges. Når live-eventet går i gang, vil børnene under Timm Vladimirs kyndige vejledning redde en række grøntsager, der måske ellers var endt i skraldespanden. Under streamingen går Timm Vladimir selv i skolekøkkenet sammen med en 6. klasse på Kalvebod Fælled Skole. Når dagens lektion er slut, har alle landets elever helt selv forvandlet deres medbragte madvarer til et glas syltede grøntsager, der eksempelvis kan gøre madpakken lige en tand mere spændende.
”Jeg glæder mig rigtigt meget til at undervise så mange børn på én gang. Forhåbentlig kan jeg være med til plante et frø af opmærksomhed hos en stor del af børnene om, hvordan man kan redde virkelig meget mad fra at blive smidt ud,” siger Timm Vladimir.
Timm Vladimir har stor erfaring i arbejdet med at reducere madspild og har tidligere undervist mange børn på skoler i hele Danmark. Nu får han direkte hul igennem til 11-12-årige børn over hele landet, når han fra Kalvebod Fælled skole indtager køkkenet.
Ud over live-streamingen bliver eventet også optaget, så det efterfølgende kan bruges som undervisningsmateriale og dermed skabe længerevarende værdi for skoler, undervisere, børn og familier.
Læs mere om hvordan du tilmelder jeres klasse og få info om deltagelse via linket her
Yderligere oplysninger, kontakt venligst:
Ditte-Marie Rye, presserådgiver i Fødevareministeriet
Mail: dijen@fvm.dk
Telefon: +45 20 20 11 95
Information om Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
Slotsholmsgade 12
1216 København K
+45 38 14 21 42https://fvm.dk/
Følg pressemeddelelser fra Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
Plantefonden oplever fortsat stor interesse: Søgning for over 300 millioner kroner19.4.2024 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Virksomheder og organisationer har søgt om tilskud for flere hundrede millioner fra Plantefondens pulje til projekter, der skal fremme planterig forskning, udbud og efterspørgsel. Den store interesse glæder fødevareminister Jacob Jensen (V), der håber på, at den danske plantebaserede fødevaresektor kan blive et udstillingsvindue for resten af verden.
EU bakker Danmark op i sag om britisk forbud mod tobisfiskeri17.4.2024 11:08:45 CEST | Pressemeddelelse
EU-Kommissionen har nu besluttet at rejse sag mod Storbritannien om det britiske forbud mod fiskeri af tobis. Det sker, efter man fra dansk side i flere måneder har presset på for at undgå en lukning af fiskeriet i britiske farvande, hvor langt størstedelen af det danske tobisfiskeri foregår.
Ny ordning skal sikre udtagning af landbrugsjord og hjemtagning af midler fra EU9.4.2024 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Fødevareminister Jacob Jensen (V) og forligskredsen bag Landbrugsaftalen har besluttet at oprette en ny etårig ordning kaldet Permanent ekstensivering under Landdistriktsprogrammet i 2025. Det skal være med til at mindske udledning af klimagasser og kvælstof fra landbrugsjorderne samt hjemtage midler fra EU.
Kendskab til dyrevelfærdsmærket stiger blandt forbrugerne3.3.2024 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Langt størstedelen af danskerne har kendskab til Det Statslige Dyrevelfærdsmærke ”Bedre Dyrevelfærd”. Det viser en undersøgelse, som YouGov har lavet for Fødevarestyrelsen. Et bredt flertal i Folketinget har besluttet at videreføre mærket flere år endnu.
Dyr i naturnationalparker skal behandles ordentligt21.2.2024 08:11:29 CET | Pressemeddelelse
Det nærmer sig, at de første dyr skal ud i de første naturnationalparker. Fødevareminister Jacob Jensen (V) understreger vigtigheden af, at dyrene behandles ordentligt, når de sættes ud i parkerne.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum