DI Midt Vest

Skive taber terræn – ude af top 10

Del

Skive Kommune har i år fået en flot 11. plads i DI’s analyse Lokal Erhvervsvenlighed 2022. Det er en tilbagegang på to pladser i forhold til sidste år. Til gengæld kan kommunen bryste sig af at være de bedste i hele landet i kategorien ”Grøn udvikling”.

- Skive er samlet set rigtigt godt med. Det er en kommune, som har fingeren på pulsen, og som ikke er bange for at prøve nyt. De har vist, at de har formået at få hånd om den grønne udvikling, sagsbehandlingen og hele uddannelsesområdet, siger Claus Arberg, formand for DI Midt Vest.

Kommunen er i top-10 i to af undersøgelsens ti kategorier. Udover kategorien ”Grøn Udvikling” er det ”Sagsbehandling”. Her har kommunen en flot 3. plads. Det er én plads tilbage i forhold til sidste år.

- En god og effektiv kommunal sagsbehandling er guld værd for virksomhederne. Dermed undgår de tomgang og unødig lang ventetid. Jeg vil derfor gerne kvittere for, at Skive Kommune igen i år har fastholdt fokus og formået at holde det høje niveau, siger Claus Arberg.

Virksomhederne peger i undersøgelsen på tre områder, som de mener kommunerne skal prioritere højst. Det er arbejdskraft, uddannelse og infrastruktur. Her tegner der sig for Skive et blandet billede. I forhold til arbejdskraft er der sket et fald i placeringen fra en 13. plads sidste år til en 41. plads. Det er en stor tilbagegang, som bringer Skive ned i bunden af kommunerne i Midt- og Vestjylland. På uddannelsesområdet har kommunen fået en 20. plads, hvilket er en forbedring på 14 pladser. Den sidste af virksomhedernes topprioriteringer er infrastruktur. Her er der sket en lille forringelse på tre pladser til en 60. plads. Det er en placeringen i bunden af Midt- og Vest, kun overgået af Lemvig, som har en 83. plads.

- Virksomheder har med deres prioriteringer sendt nogle klare signaler til kommunen. Jeg kan ikke tolke det anderledes, end at virksomhederne opfordrer kommunen til at holde blikket stift rettet på arbejdskraft og uddannelse og transport, siger Claus Arberg.

Desværre bliver kommunens lavere placering i den samlede analyse bekræftet i kategorien ”Overordnet erhvervsvenlighed”. Den er en særlig kategori, hvor det kun er virksomhedernes besvarelse, som afgør placeringen. Virksomhederne svarede på spørgsmålene om virksomhedernes overordnede tilfredshed med kommunens erhvervsvenlighed, og hvorvidt de vil anbefale andre virksomheder at etablere sig i kommunen. Her er kommunen faldet fra en flot 4. plads i 2021 til en 20. plads i år. I forhold til kategorien ”Information og Dialog” får kommunen en flot tilbagemelding fra virksomhederne, som giver en flot placering på 11.

DI: Midt- og Vestjylland er et af Danmarks mest erhvervsvenlige områder

Igen i år ligger Midt- og Vestjylland flot på DI’s rangliste over Danmarks mest erhvervsvenlige kommuner. Erhvervslivet ser dog store udfordringer i forhold til mangel på kompetent arbejdskraft, god infrastruktur og brug af private leverandører.

Midt- og Vestjylland er det helt rigtige sted i Danmark at drive og etablere virksomhed. Ikke mindre end fem af områdets syv kommuner er i top-15 på Dansk Industris årlige rangliste over landets mest erhvervsvenlige kommuner. Midt- og Vestjylland har samlet set haft et betydeligt løft i erhvervsvenligheden siden sidste års undersøgelse. 70 procent af virksomhederne anbefaler andre virksomheder at etablere sig i Midt- og Vestjylland, hvor gennemsnittet for hele landet er 63 procent.

- Jeg vil gerne give kommunerne i Midt- og Vestjylland et stort klap på skulderen. Jeg synes, at de samlet set gør det rigtigt godt. Flot, at vores region igen har nogle af de allermest erhvervsvenlige kommuner i Danmark. Jeg tror, det er tilfældet, fordi kommunerne i Midt- og Vestjylland har et permanent fokus på at styrke erhvervsvenligheden – også når der kommer nye udfordringer fra den store verden. Det er et stort og imponerende arbejde, som jeg har stor respekt for og gerne vil kvittere for. Fem af syv kommuner ligger i top-15 blandt de 93 kommuner, som indgår i undersøgelsen. Det må siges, at være imponerende, siger Claus Arberg, formand for DI Midt Vest.

I 11 år har Ikast-Brande Kommune kunne smykke sig med en førsteplads i DI’s erhvervsanalyse. Men i år har de måtte vige pladsen til Vejen Kommune. I stedet blev det til en flot 3. plads. Dermed er kommunen også den mest erhvervsvenlige kommune i hele Midt- og Vestjylland.

De fem kommuner i top 15 er Herning, Ikast-Brande, Lemvig, Ringkøbing-Skjern og Skive.

Struer Kommune er ikke med i toppen, men er den kommune, som har forbedret sig mest. Den er sprunget ikke mindre end 19 pladser op. Fra en 61. plads til en 42. plads. Dette er dog stadig den dårligste placering af alle områdets 7 kommuner.

Holstebro ligger på en 29. plads. En lille forbedring på to pladser i forhold til sidste år. Men kommunen har de sidste 2 år taget det højeste gazellespring af alle midt- og vestjyske kommuner. Holstebro er sprunget ikke mindre end 26 pladser op.

- Når der dykkes ned i analysen, kommer der flere positive detaljer frem. Her kan vi se, at to kommuner udmærker sig ved, at de er bedst på to områder. Herning har fået det bedste skudsmål i kategorien ”Overordnet erhvervsvenlighed”. Skive Kommune er landets bedste kommune på ”Grøn udvikling”, og de øvrige seks kommuner følger trop. De er alle i top-20. Netop dette er virkelig noget, som jeg glædes over, fordi jeg ved, at netop evnen til at omstille sig og samarbejde om den grønne dagsorden er en forudsætning for en god og tryg fremtid for både virksomheder og samfundet som sådan, siger Claus Arberg, der efterlyser et bedre samarbejde for at få alle Midt- og Vestjyske kommuner med i Top-15.

Erhvervslivet svarer tydeligt på spørgsmålet om, hvad kommunerne bør prioritere højest for at styrke deres vækstmuligheder: arbejdskraft, uddannelse og infrastruktur. Svarene er helt de samme som sidste år.

- Et velfungerende erhvervsliv i vækst er jo en forudsætning for vækst i samfundet. Jeg kunne derfor godt tænke mig, at vi næste år kunne se samtlige syv kommuner i Midt- og Vestjylland i Top-15. En måde, at komme dette mål nærmere kunne være, at kommunerne deler deres gode idéer og erfaringer indbyrdes, siger Claus Arberg.

Han indbyder til mere dialog.

- Vi har allerede en god dialog om arbejdskraft og uddannelse. Men jeg synes også, det ville være oplagt at få kigget nærmere på infrastruktur, brug af private leverandører og grøn udvikling. Vi skal sammen finde måder at samarbejde om at finde gode og nye løsninger – og gerne så hurtigt som muligt.

FAKTA OM LOKAL ERHVERVSVENLIGHED 2022

  • DI’s undersøgelse, Lokal Erhvervsvenlighed 2022, er Danmarks største undersøgelse af kommunernes erhvervsvenlighed. Det er 13. år i træk DI laver en undersøgelse af den lokale erhvervsvenlighed.
  • 7.915 virksomheder inden for DI’s brancher, blandt andet fremstilling, byggeri, transport, fødevarer, engroshandel, rådgivning og service, har svaret på undersøgelsen.
  • Undersøgelsen er sammensat af to typer af indikatorer: Et spørgeskema til virksomheder og statistik. Typerne af indikatorer vægter 50/50 i kategorierne.
  • Resultaterne er opdelt i ti kategorier, der belyser forskellige centrale områder i de lokale erhvervsvilkår. Dette gør det muligt at se, hvordan kommunerne klarer sig på forskellige områder og ikke kun samlet set.
  • 93 ud af landets 98 kommuner er inkluderet i undersøgelsen. De fem mindre kommuner Samsø, Langeland, Ærø, Læsø og Fanø deltager ikke, da det ikke er muligt at indhente et tilstrækkeligt antal svar i disse kommuner.

 

Følg Dansk Industri på:

    

Kontakter

For yderligere oplysninger kontakt chefkonsulent Gitte Brødsgaard Vesti, giv@di.dk, tlf. 2921 7710 eller pressekoordinator Lars Bøgeskov, tlf. 2236 3138.

Information om DI Midt Vest

DI Midt Vest
DI Midt VestFor yderligere information om DI Midt Vest:

Chefkonsulent Gitte Brødsgaard Vesti
Mail: giv@di.dk 
Tlf. 7216 0159
Mobil: 2921 7710

Sekretær Nadia Bartoft Lind
Mail: nabl@di.dk
Tlf. 3377 3309

Følg pressemeddelelser fra DI Midt Vest

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra DI Midt Vest

Herning – virksomhedernes favorit6.9.2022 19:30:00 CEST | Pressemeddelelse

Herning Kommune har dobbelt succes i år i DI’s analyse af Lokal Erhvervsvenlighed. Første succes er, at de samlet set har forbedret deres placering med syv pladser. Fra en lidt skuffende 12. plads i 2021, som var den laveste placering siden 2010, til en samlet femteplads. Anden succes er, at Herning blevet nummer et i kategorien ”Overordnet erhvervsvenlighed”. En helt særlig kategori som er virksomhedernes svar på, hvor tilfredse de overordnet set er med kommunens erhvervsvenlighed, og hvorvidt de vil anbefale andre virksomheder at etablere sig i kommunen.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum