Teknologisk Institut

Skimmelsvampe skal identificeres med kunstig intelligens

Del

Når Teknologisk Instituts specialister i dag identificerer skimmelsvampe, så kræver det både laboratorier, tid og mange års erfaring. Med Build 4.0 og brug af kunstig intelligens vil ydelsen på sigt være både hurtigere og billigere for kunden.

Foto: Teknologisk Institut.
Foto: Teknologisk Institut.

Hurtigere og mere sikker identifikation af skimmelsvampe er målet for Teknologisk Instituts specialister, som lige nu arbejder på at få kunstig intelligens/Deep Learning til at genkende skimmelsvampe.

Ulf Thrane arbejder til daglig på Teknologisk Institut, hvor arbejdet med skimmelsvampe har været aktuelt i mere end 25 år. Instituttet udfører årligt over 3.000 tests og identifikationer af svampe for private og virksomheder. Et vigtigt arbejde, for skimmelsvamp kan give dårligt indeklima og plager årligt mange danskere i hjemmet, på skoler og arbejdspladsen.

- I dag bliver identifikation af skimmelsvampe udført med mikroskopering på indleverede materialer og aftryk fra bygninger. Ofte er det nødvendigt at dyrke skimmelsvampene fra sporer, før de kan identificeres. Det kræver flere års erfaring at kunne identificere de enkelte skimmelsvampearter korrekt. Da identifikationen udføres ud fra visuelle karakteristika, der er unikke for de enkelte svampearter, forventer vi, at Deep Learning kan bruges til identifikation af skimmelsvampe. Fordelen vil være hurtigere og billigere identifikation for kunderne, forklarer Ulf Thrane.

Omfavn den fagre nye verden
På Teknologisk Institut er Build 4.0 og implementering af nye teknologier hverdagskost og der er allerede flere erfaringer med brug af forskellige former for kunstig Intelligens til bl.a. genkendelse af revner i beton-elementer på bygninger og som kontrol i slagteriernes produktionsled.

At anvende kunstig intelligens og Deep Learning til at identificere skimmelsvampe er en del af en større indsats i resultatkontrakten Build 4.0, støttet af Uddannelses- og Forskningsministeriet.

- Teknologien er på vej ind i bygge- og anlægsbranchen. Og vi kan med fordel omfavne den nye hverdag og bruge teknologierne, hvor de skaber værdi. Vi har allerede gennemført de første indledende forsøg med at teste Deep Learning software på skimmelsvampe og resultaterne er lovende, siger Ulf Thrane.

Han understreger, at selvom vi tager teknologierne til os, er vi langt fra, at computere og teknologier vil erstatte mennesker – hverken i dag eller på sigt.

- Erfarne medarbejdere vil fortsat være essentielle til kontinuerligt at træne og kontrollere den kunstige intelligens og resultaterne. Måske vil konsulenterne med tiden kunne have et mobilt mikroskop med på inspektion/besigtigelser og kunne give et svar umiddelbart, så udbedring af skaderne kan starte med det samme, hvilket vil være en fordel, så en byggeproces påvirkes minimalt. En både billigere og hurtigere løsning vil skabe stor værdi i en travl byggebranche, siger Ulf Thrane og tilføjer, at Teknologisk Institut sideløbende med udvikling af kunstig intelligens/Deep Learning til visuel genkendelse og identifikation af skimmelsvampe, også arbejder med DNA-teknologier til detektion og identifikation af skimmelsvampe.

Fakta: Forstå begreberne

Kunstig Intelligens (AI: Artificial Intelligence) er det overordnede begreb for at få maskiner og software til at ”tænke” selv altså analysere og respondere ud fra inputtet fra sensorer.

Machine Learning bygger som oftest på en stor mængde historisk data, som en algoritme benytter til at analysere de nye data-input den får med. Derigennem giver algoritmen et respons på den nye data fra sensorer på baggrund af den historiske data.

Deep Learning går skridtet videre fra Machine Learning ved, at her bliver alle nye input gemt i algoritmens bagkatalog. Med et konstant voksende lager af tidligere data og erfaringer kan algoritmen hele tiden træne sig selv og blive mere og mere præcis i analyserne og dermed nedsætte fejlraten på den respons, den giver. Lidt som vi mennesker bliver bedre og bedre til at håndtere en situation, jo oftere vi har mødt den.

Nøgleord

Kontakter

Forretningsleder Ulf Thrane, Teknologisk Institut, mobil: 7220 1489, mail: ult@teknologisk.dk

Billeder

Foto: Teknologisk Institut.
Foto: Teknologisk Institut.
Download
Tape med skimmelsvamp. Foto: Teknologisk Institut.
Tape med skimmelsvamp. Foto: Teknologisk Institut.
Download

Information om Teknologisk Institut

Teknologisk Institut
Teknologisk Institut
Gregersensvej
2630 Taastrup

7220 2000http://www.teknologisk.dk/

Teknologisk Institut har siden 1906 arbejdet for at forbedre erhvervslivets konkurrenceevne, samfundets velstand og menneskers liv. Årligt kommer det mere end 10.000 virksomheder til gavn inden for så forskellige områder som; energi, fødevarer, life science, materialer, byggeri og produktion. Teknologisk Institut har datterselskaberne Danfysik A/S, Dancert A/S, Teknologisk Institut AB Sverige og DTI Spain.

Læs mere om Instituttet.

Har du brug for yderligere oplysninger, fotos, udtalelser eller andet, er du meget velkommen til at kontakte kommunikationsafdelingen på pressetelefon 7220 1066 – eller kommunikation@teknologisk.dk

Fotos i dette nyhedsrum: ©Teknologisk Institut. Brug af fotos tilladt ved konkret omtale af Teknologisk Institut og med kreditering. I tvivlstilfælde kontakt venligst Kommunikationsafdelingen.

 

Følg pressemeddelelser fra Teknologisk Institut

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Teknologisk Institut

Juan Farré overtager posten som administrerende direktør for Teknologisk Institut30.6.2020 13:38:21 CESTPressemeddelelse

Teknologisk Institut, Danmarks førende innovationsinstitut med 1100 medarbejdere, har meddelt, at Søren Stjernqvist i efteråret ønsker at fratræde som administrerende direktør efter 20 år i stillingen og 39 år i organisationen. Søren Stjernqvist fortsætter på posten, indtil Juan Farré tiltræder som ny administrerende direktør den 1. oktober 2020. Juan Farré kommer fra en stilling som CTO i FORCE Technology. Han er kommercielt orienteret, politisk vidende, international i sit virke og har dybdegående indsigt i GTS-systemet, som er Teknologisk Instituts DNA. Ud over jobbet som Group CTO hos FORCE Technology har Juan Farré tidligere været CEO hos Delta, Ernitec og NKT, samt Vice-President for Global Sales hos NetTest. Juan Farré har desuden en PhD fra DTU i Optical Communication Systems. Teknologisk Institut har igennem mere end 100 år styrket danske virksomheder ved hjælp af banebrydende teknologier og medarbejdernes faglige ekspertise. Gennem innovative resultater skaber Teknologisk Ins

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum