Deloitte

SKAT tvunget til at ændre praksis for gunstig skatteordning

Del

Deloitte vinder opsigtsvækkende sager ved Landsskatteretten om den såkaldte forskerordning for højtlønnede medarbejdere

Jesper Demming
Jesper Demming

København, 12. januar 2015

Fremover kan flere mennesker benytte den såkaldte forskerordning, der giver udenlandske forskere og højtlønnede medarbejdere ret til at arbejde i Danmark under særligt gunstige vilkår. Det er den umiddelbare konklusion, efter Deloitte har vundet to opsigtsvækkende sager i Landsskatteretten, hvor det blev slået fast, at SKAT har fortolket reglerne for stramt.

”Forskerordningen er lavet med det specifikke formål at tiltrække højtuddannede medarbejdere fra udlandet, der kan bidrage til at styrke Danmark konkurrenceevne. Derfor er det også glædeligt, at reglerne fremover skal fortolkes mere lempeligt, så flere har mulighed for at bruge ordningen,” siger director i Deloitte Jesper Demming, der har ført sagerne.

Konkret er der tale om de krav, der stilles til selve ansættelsesforholdet.

”En af betingelserne for at benytte forskerordningen er, at der etableres et ansættelsesforhold til en dansk arbejdsgiver. Siden 2009 har SKAT haft en meget snæver definition af, hvad dette ansættelsesforhold skulle indebære. Det har resulteret i en lang række afslag, hvoraf nogle i vores optik har været uberettigede,” siger Jesper Demming.

De to konkrete sager har været flere år undervejs, fortæller Jesper Demming:

”De sager, der netop er behandlet i Landsskatteretten, er resultatet af et langt forløb. De handler begge om udenlandske medarbejdere, der er udstationeret i Danmark. SKAT mente ikke, at dokumentationen for udstationeringen var i orden, og selv da den efterfølgende blev bragt i orden, mente SKAT ikke, at der reelt var etableret et ansættelsesforhold til den danske virksomhed. Derfor blev afslagene fastholdt,” siger han.

Den beslutning var Landsskatteretten dog ikke enig i.

”Landsskatteretten nåede frem til, at der i begge sager var tilvejebragt et så sikkert grundlag for ansættelsen, at forholdet kan sidestilles med en egentlig kontrakt. Retten lagde blandt andet vægt på den konkrete dokumentation for ansættelsesforløbet, som Deloitte havde fremlagt i sagen,” siger Jesper Demming.

Med den nye afgørelse står det klar, at SKAT ikke kan opretholde den hidtidige praksis på området, mener Jesper Demming:

”SKAT er nu tvunget til at revurdere, hvornår der reelt er tale om en dansk arbejdsgiver, ligesom man er tvunget til at anlægge en mindre formalistisk fortolkning af reglerne. Hidtidig praksis kan således ikke fortsætte efter vores opfattelse,” siger han.

Det er Deloittes anbefaling, at virksomheder, der tidligere har opgivet at føre en klagesag vedrørende et afslag på forskerskatteordningen, bør revurdere, om afslaget alligevel skal påklages.

SKAT har 3 måneder til eventuelt at indbringe sagerne til domstolene.

Nøgleord

Kontakter

Jesper Demming
Tlf. +45 21 26 71 19
jdemming@deloitte.dk

Billeder

Jesper Demming
Jesper Demming
Download

Information om Deloitte

Deloitte
Deloitte
Weidekampsgade 6
2300 København S

http://www2.deloitte.com/dk/da.html
Jesper Demming er director i Deloitte og ekspert i international personskat.

Følg pressemeddelelser fra Deloitte

Skriv dig op her og modtag pressemeddelelser på mail. Indtast din mail, klik på abonner og følg instruktionerne i den udsendte mail.

Flere pressemeddelelser fra Deloitte

Undersøgelse: Mindre danske virksomheder sætter mål – men det halter med strategien13.8.2018 10:12pressemeddelelse

Danske virksomheder med 50-199 medarbejdere er gode til at formulere målsætninger, men er klart udfordret, når de skal formulere og gennemføre strategier, der skal indfri målsætningerne. En smule anderledes ser det ud for de mellemstore virksomheder med mere end 200 medarbejdere. Epinion har for Deloitte undersøgt forholdet mellem mål og midler i de to segmenter og taget temperaturen ud fra virksomhedernes tilgang til vækst, internationalisering og digitalisering.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter, og finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum