Deloitte

Skal vindindustrien bekymre sig om billige solceller?

Del

Solcelleanlæg er billigere end vindmøller

Troels Ellemose Lorentzen
Troels Ellemose Lorentzen

København, d. 2. maj 2016

To analyser fra Deloitte af globale priser på vedvarende energi viser, at den gennemsnitlige pris på solcelleanlæg for andet år i træk er lavere end prisen på vindmøller.

- Siden 2012 er prisen på solcelleanlæg faldet fra 3,7 til 1,4 mio. EUR pr. MW, mens prisen på vindmøller i samme periode stort set har været uændret på en pris omkring 1,5-1,6 mio. EUR pr. MW. Opgjort pr. MW koster solcelleanlæg altså i dag mindre end vindmøller, siger director i Deloitte, Troels Ellemose Lorentzen.

Tallene vidner om, at solindustrien har investeret massivt i at forbedre sin konkurrenceevne, mener Troels Ellemose Lorentzen:

- De nye tal er en kraftig indikator på, at solindustrien forbedrer sin konkurrenceevne i et rasende højt tempo. Der er ingen tvivl om, at det må bekymre vindindustrien på sigt. Dog skal man skal man stadig medregne kapacitetsudnyttelsen, når man vurderer det samlede investeringspotentiale, og her udnyttes vinden stadig bedst.

De lavere omkostninger til solenergi kan forklares af teknologisk fremgang og lave produktionsomkostninger i lande som Kina og Taiwan. Ifølge Troels Ellemose Lorentzen følger vindmølleindustrien samme strategi:

- Ligesom solindustrien er vindindustrien i den grad opsat på at producere billigere og bedre, ikke mindst på offshore-området. Derfor ser vi også et fald i fx turbinepriser. Faktum er dog, at de gennemsnitlige globale priser, som investorer betaler, stort set er uændret på landvind og faktisk svagt stigende på havvind.

- Omkostningerne ligger altså på andre elementer end selve turbinen, fx på infrastruktur, projektudvikling og muligvis også på profit til sælger. Priserne holdes også oppe af en ekstrem stor efterspørgsel blandt investorerne.

Deloitte har analyseret i alt 673 handler med aktiver inden for vind og sol i forskellige udviklingsstadier. Investorer i vedvarende energi kan dermed få indsigt i, hvor meget andre investorer har betalt.

Download rapporterne her:

http://www2.deloitte.com/dk/da/pages/energy-and-resources/articles/solcelleparker2016.html

http://www2.deloitte.com/dk/da/pages/energy-and-resources/articles/onshore-offshore-vindmoelleparker2016.html

Nøgleord

Kontakter

Troels Ellemose Lorentzen
+45 30 93 56 90
tlorentzen@deloitte.dk

Troels Ellemose Lorentzen er director i Deloitte og ekspert i vedvarende energi.

Billeder

Troels Ellemose Lorentzen
Troels Ellemose Lorentzen
Download

Information om Deloitte

Deloitte
Deloitte
Weidekampsgade 6
2300 København S

http://www2.deloitte.com/dk/da.html

Følg pressemeddelelser fra Deloitte

Skriv dig op her og modtag pressemeddelelser på mail. Indtast din mail, klik på abonner og følg instruktionerne i den udsendte mail.

Flere pressemeddelelser fra Deloitte

Undersøgelse: Mindre danske virksomheder sætter mål – men det halter med strategien13.8.2018 10:12pressemeddelelse

Danske virksomheder med 50-199 medarbejdere er gode til at formulere målsætninger, men er klart udfordret, når de skal formulere og gennemføre strategier, der skal indfri målsætningerne. En smule anderledes ser det ud for de mellemstore virksomheder med mere end 200 medarbejdere. Epinion har for Deloitte undersøgt forholdet mellem mål og midler i de to segmenter og taget temperaturen ud fra virksomhedernes tilgang til vækst, internationalisering og digitalisering.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter, og finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum