Skærpede krav til tolke i København kan give et løft til hele landet
Med krav om certificering og formelle kompetencer stiller Københavns Kommune i deres kommende udbud på tolkeområdet nogle af de krav, der kan bidrage til at løfte området i hele landet. Forudsætningen er dog, at den tidligere foreslåede nationale danske tolkeordning besluttes.

Københavns Kommune går forrest og skaber præcedens, når de i deres kommende udbud på tolkeområdet skærper kravene til både tolkenes kompetencer og løn.
Sådan lyder budskabet fra Københavns Universitet og Københavns Professionshøjskole på bagkant af, at Københavns Kommune tirsdag besluttede at stille skærpede krav til uddannelse og certificering af tolke samt til tolkenes løn, når de fremover indgår aftaler med tolkebureauer.
Københavns Universitet og Københavns Professionshøjskole er i samarbejde klar til at levere de nødvendige uddannelser og certificeringer, hvis det besluttes politisk.
”Det har været kendt i årevis, at kvaliteten af fremmedsprogstolkning inden for blandt andet sundhed, retsvæsen, integrations-, arbejdsmarkeds- og socialområdet er mangelfuld. Derfor har Københavns Universitet og Københavns Professionshøjskole på opdrag fra den daværende regering allerede i 2021 leveret en model for, hvordan de nødvendige uddannelser, prøver og certificeringer kan skrues sammen. Vi er med andre ord klar til at løse opgaven, hvis politikerne giver grønt lys” siger ledelsesrådgiver ved Københavns Universitet, Jens Erik Mogensen.
Baggrunden for tiltaget i Københavns Kommune er, at de ønsker et løft på tolkeområdet, der er præget af manglende kvalitetssikring af tolkenes kompetencer og ydelser. Det har de senere år i hele landet bl.a. ført til aflyste eller forsinkede retssager, aflyste læge- og hospitalsbesøg samt forringede indsatser med eksempelvis arbejdsformidling og socialsager. Rigsrevisionen har tidligere påpeget, at den manglende kvalitetssikring giver udfordringer på rets-, asyl- og sundhedsområdet.
Kommunen henviser direkte til, at der i dag ikke eksisterer en samlet kvalitetssikring af tolkes arbejde i form af en national tolkeuddannelse.
"De skærpede krav fra Københavns Kommune vil forhåbentlig være den løftestang som gør, at ikke bare København, men også staten og landets øvrige kommuner giver tolkeområdet et tiltrængt løft. Det vil forbedre retssikkerheden og borgerbetjeningen, og det vil øge effektiviteten inden for blandt andet retsvæsen og sundhed, hvis der fremover stilles krav til uddannelse og certificering af tolke”, siger Tove Hvid Persson, der er direktør for videreuddannelse på Københavns Professionshøjskole.
Professionshøjskolen udbyder allerede i dag nogle akademimoduler i tolkning.
De to institutioner udarbejdede i efteråret 2021 på bestilling fra Uddannelses- og Forskningsministeriet en model for, hvordan en national dansk tolkeordning – efter norsk forbillede – kan udformes. På trods af anerkendelse af problemerne på tolkeområdet, er den dog endnu ikke politisk færdigbehandlet. En politisk beslutning om at oprette tolkeordningen vil være en forudsætning for at løfte opgaven – herunder for Københavns Kommune – tilfredsstillende.
Kontakter
Tove Hvid Persson
Direktør | Videreuddannelse
Københavns Professionshøjskole
4189 7483
thp@kp.dk
Jens Erik Mogensen
Ledelsesrådgiver, PhD
Københavns Universitet
28 75 84 06
jem@hum.ku.dk
Michael AndersenPressechef
Tlf:23445383micn@kp.dkMaj JuniJournalist
Tlf:41898145maju@kp.dkBilleder

Information om Københavns Professionshøjskole
Fakta om Københavns Professionshøjskole
- Har cirka 21.000 studerende.
- Har Danmarks største pædagoguddannelse med ca. 6.000 studerende, største læreruddannelse med ca. 3.500 studerende og største sygeplejerskeuddannelse med ca. 4.000 studerende.
- Udbyder 22 grunduddannelser: Lærer, sygeplejerske, pædagog, socialrådgiver, bioanalytiker, fysioterapeut, ergoterapeut, jordemoder, radiograf, administrationsbachelor, administrationsøkonom, psykomotorisk terapeut, laborant, laboratorietekniker, pædagogisk assistent, tegnsprogstolk, tekstilformidler, katastrofe- og risikomanager, natur- og kulturformidler, sundhedsadministrativ koordinator, professionsbachelor i skat og ernæring og sundhed.
- Uddanner årligt ca. 4.500 professionsbachelorer.
- Er en af de største videregående uddannelsesinstitutioner i Danmark.
- Har hovedsæde på Campus Carlsberg på Vesterbro i København og fordeler sig på 11 forskellige adresser i København, Hillerød, Helsingør, Nødebo og på Frederiksberg og Bornholm.
Følg pressemeddelelser fra Københavns Professionshøjskole
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Københavns Professionshøjskole
Læreruddannelsen i Hillerød er klar til sommeroptag18.1.2023 09:54:27 CET | Pressemeddelelse
Uddannelses- og Forskningsministeriet har godkendt læreruddannelsen på Campus Hillerød, der dermed kan åbne for nye studerende allerede til sommer
Ny læreruddannelse i Hillerød skal afhjælpe lærermangel i Nordsjælland9.12.2022 05:00:00 CET | Pressemeddelelse
Forberedelserne til den nye læreruddannelse på Campus Hillerød er i fuld gang, og de første lærerstuderende i sommeren 2023 kan se frem til at blive tilknyttet en lokal folkeskole i Hillerød allerede ved studiestart
Ny undersøgelse: Enkelte kommuner får flere unge end forventet til at vælge en erhvervsuddannelse7.12.2022 10:37:43 CET | Pressemeddelelse
Stik imod de generelle tendenser går det i nogle kommuner faktisk fremad med at rekruttere flere unge til erhvervsuddannelserne. Det viser en ny kortlægning, som bliver lanceret i dag til åbningen af et nyt nationalt Center for Viden om Erhvervsuddannelser (CEVEU).
Flere studenter fra hovedstadsområdet skal vælge professionshøjskolerne30.11.2022 11:23:45 CET | Pressemeddelelse
En ny analyse fra Danske Professionshøjskole viser, at særligt hovedstadsområdets studenter søger uden om uddannelser som lærer, pædagog, sygeplejerske og socialrådgiver – og direkte på universitetet
Science-børnehaver skal styrke naturvidenskabelig dannelse13.10.2022 05:50:00 CEST | Nyhed
Hvordan gør vi små børn mere nysgerrige på naturen i de pædagogiske lærings- og legemiljøer? Det skal et nyt forskningsprojekt på Københavns Professionshøjskole undersøge med 21,7 mio. kroner i støtte fra Novo Nordisk Fonden. Ambitionen er at vække en naturvidenskabelig interesse, der varer hele livet.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum